BizNews 03.03.2014

1) Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanta are un Centru de reabilitare respiratorie
Pacientii cu boli respiratorii grave din judetul Constanta si din judetele limitrofe, aferente zonei de S-E a tarii, care intrunesc indicatiile introducerii intr-un program de recuperare, se pot adresa si specialistilor din cadrul Centrului de reabilitare respiratorie infiintat in cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanta.
Centrul a fost infiintat in cadrul programului national de responsabilitate sociala – „Impreuna pentru fiecare” apartinand uneia dintre cele mai mari companii de petrol din tara noastra, valoarea lucrarilor fiind de 100.000 RON.
“In Romania se considera ca traiesc aproximativ 1 milion de pacienti cu bronhopneumopatie cronica obstructiva si tot atatia astmatici. Astazi, tratamentul medicamentos nu mai este suficient pacientului cu infirmitate respiratorie. Acesta are nevoie de un ansamblu de masuri complementare si progresive, care sa vizeze ameliorarea conditiei clinice si a conditiei fizice globale a pacientului cu boli obstructive. Prin colaborarea cu Rompetrol si finalizarea proiectului, pentru beneficiul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanta, dam o sansa la o viata mai buna pacientilor cu boli respiratorii cronice, care sunt asteptati in sala de kinetoterapie dotata cu aparatura specifica”, a declarat dr. Erdin Borgazi, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanta.
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Romania, pe un loc codas in Europa in ceea ce priveste alaptarea exclusiva pana la 6 luni
Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste alaptarea exclusiva pana la 6 luni a nou-nascutului, cu toate ca 98% dintre femei sunt capabile sa alapteze. Mai exact, rata de alaptare exclusiva este in tara noastra de 12,6% fata de 40% media europeana, potrivit unui comunicat de presa.
In acest context, de Ziua Consultantului in Alaptare Certificat International – sarbatorita in fiecare an in prima zi de miercuri a lunii martie -, Asociatia ProMAMA sustine necesitatea recunoasterii meseriei de consultant in alaptare in Romania. Asociatia ProMAMA a facut toate demersurile necesare la Ministerul Sanatatii pentru recunoasterea acestei meserii. Iar asta cu atat mai mult cu cat in multe tari din Europa consultantii in alaptare sunt de multi ani recunoscuti si angajati in maternitati si spitale, facand parte din echipa medicala si avand un rol esential pentru succesul alaptarii.
In prezent, in Romania sunt 20 de consultanti certificati international in alaptare. Acestia sunt pregatiti si formati de dr. Marta Muresan, coordonatorul pentru Romania, primul consultant certificat international din tara noastra.
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Rezidentii nu au primit inca bursele promise de autoritati
Medicii rezidenti trag un semnal de alarma in ceea ce priveste nerespectarea legii in cazul burselor de 670 de lei. Acestia nu si-au primit bursele, ci doar promisiunea din partea Ministerului Sanatatii ca banii vor ajunge la ei dupa 1 martie.
Ordonanta de urgenta 103, emisa in noiembrie 2013, spune ca de la 1 ianuarie, medicii rezidenti vor primi o bursa de 670 de lei lunar, din partea statului.
Reprezentantii medicilor rezidenti sunt revoltati din cauza situatiei in care se afla: “Raspunsurile pe care le primim fac apel in permanenta la rabdarea si intelegerea noastra ceea ce dovedeste din pacate inca o data ca rezidentii nu sunt prioritate pentru sistemul sanitar din Romania”, conform unui comunicat de presa al rezidentilor din Iasi.
„In calitate de reprezentant al medicilor rezidenti din centrul universitar Iasi, transmit pe aceasta cale dezamagirea profunda a miilor de colegi care si-au vazut asteptarile inselate inca o data prin neacordarea burselor reglementate prin OUG 103/2013”, a precizat in comunicat dr. George Gradinaru, medic rezident, Chirurgie cardiovasculara, anul III, Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi.
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Studiu: Urechi si nasuri din grasimea pacientilor, un proiect revolutionar al oamenilor de stiinta
Celulele susa prelevate din grasimea pacientilor ar putea fi utilizate pentru interventiile de reconstructie faciala, au constatat medicii de la spitalul Great Ormond Street din Londra.
Echipa de medici britanici a reusit sa obtina cartilagii in mediu de laborator si afirma ca aceasta tehnica, prezentata in revista Nanomedicine, ar putea revolutiona procedurile de reconstructie a urechii si nasului, informeaza bbc.co.uk.
Prin noua procedura de laborator, medicii isi propun sa trateze microtia, o malformatie congenitala ce afecteaza urechea, iar in anumite cazuri, organul auditiv poate chiar lipsi la nastere.
In prezent, urechea copiilor este reconstruita cu ajutorul cartilajului prelevat din coaste, care este modelat cu mare atentie de chirurgii plasticieni, astfel incat sa semene cu o ureche, ce este ulterior implantata.
Sursa: Mediafax.ro

5) Top 10 tehnologii care ne vor schimba viata
Un raport prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos a indentificat cele mai interesante tehnologii in curs de dezvoltare care ar putea sa apara in 2014. De la metale obtinute din desalinizarea apei de mare, la interfete creier-computer, noile inventii promit sa ne imbunatateasca viata.
Aceste dispozitive aproape invizibile includ casti care monitoreaza ritmul cardiac, senzori purtati pe sub haine care urmaresc postura, tatuaje temporare care inregistreaza semnele vitale, sau pantofi haptici, care comunica indicatiile transmise de GPS prin vibratii resimtite in picioare, relateaza Business Insider. Aceste tehnologii au aplicatii numeroase si variate, de la pantofii care ar revolutiona felul in care se orienteaza nevazatorii, la Google Glass, ochelarii Google, folositi deja de chirurgi in timpul operatiilor. Avantajul acestor dispozitive este ca sunt concepute pentru a se adapta la corpul uman, iar faptul ca sunt incorporate in tatuaje, pantofi, casti sau ochelari, le face mai usor de acceptat din punct de vedere social.
Sursa: Mediafax.ro

6) Studiu: Un nou motiv sa evitam alimentele prajite
Alimentele prajite, cum ar fi carnea si ouale, contin anumite substante asociate cu markerii maladiei Alzheimer, care cresc riscul aparitiei dementei senile, au descoperit cercetatorii americani.
Cercetatorii americani de la Scoala de medicina Mount Sinai din New York au descoperit o legatura intre anumiti compusi chimici regasiti in carnea si ouale prajite, dar si in unele prajituri, biscuiti si produse de patiserie, si unii markeri ai maladiei Alzheimer, informeaza dailymail.co.uk.
Astfel, cercetatorii au afirmat ca reducerea consumului de alimente prajite ar putea impiedica aparitia acestei afectiuni de temut si chiar ar putea contribui la recuperarea memoriei afectate de Alzheimer, in conditiile in care medicamentele curente au aplicabilitate limitata.
Sursa: Mediafax.ro

7) Studiu: Vitamina E si betacarotenul sunt ineficiente impotriva cancerului si a bolilor cardiace
Administrarea vitaminei E si a betacarotenului nu protejeaza persoanele impotriva cancerului si a bolilor cardiace, a constatat un grup de cercetatori americani, intr-un raport publicat recent.
Acest grup de cercetare, afiliat autoritatilor americane din domeniu, a actualizat un raport din 2003, adaugand vitamina E si betacarotenul pe lista suplimentelor care s-au dovedit deja ineficiente impotriva acestor doua boli, cancerul si bolile cardiace, care fac cele mai mari ravagii in Statele Unite.
Concluziile cercetatorilor americani se bazeaza pe mai multe studii stiintifice, conform carora vitamina E si betacarotenul nu sunt eficiente impotriva combaterii cancerului si afectiunilor inimii, iar in cazul betacarotenului, fac mai mult rau decat bine.
„Nu exista niciun avantaj al administrarii de vitamina E, iar betacarotenul poate fi nociv deoarece creste riscul de cancer pulmonar la persoanele expuse acestui risc”, a afirmat copresedintele echipei de cercetare, Michael LeFevre.
Sursa: Mediafax.ro

0 Points