Japonia aproba experimentul inovator care aduce hibrizi om-animal la termen

Biologul specialist in celule stem Hiromitsu Nakauchi asteapta acest moment de mai bine de zece ani. Dupa ani de planificare, cercetatorul persistent a primit in cele din urma aprobarea unui guvern dispus sa continue unul dintre cele mai controversate studii stiintifice care exista: experimente cu embrion om-animal.

 

In timp ce multe tari din intreaga lume au restrictionat, intrerupt finantarea sau interzis in totalitate aceste practici lipsite de etica, acum Japonia a ridicat oficial capacul acestei proverbiale cutii a Pandorei. La inceputul acestui an, tara a facut legala nu numai transplantarea embrionilor hibrizi la animale surogat, ci si aducerea lor la termen.

 

Ca cercetator principal in celule stem la Universitatea din Tokyo si la Universitatea Stanford, Nakauchi a mers din tara in tara, urmarindu-si visul de a creste, intr-o zi, organe umane personalizate in animale precum oi sau porci.

 

Cu mai mult de 116.000 de pacienti pe listele de asteptare pentru transplant numai in Statele Unite, Nakauchi spera ca ideea sa poata transforma vietile.

 

Acest obiectiv final este inca departe, dar urmatorul pas in cercetarile sale a primit deja unda verde din partea oficialilor ministeriali din Japonia. Fiind primul cercetator care a primit aprobarea guvernului de la interdictia din 2014, Nakauchi intentioneaza sa isi desfasoare activitatea incet, astfel incat sa castige intelegerea si increderea publicului.

 

„Nu ne asteptam sa cream organe umane imediat, dar acest lucru ne permite sa avansam cercetarile bazate pe know-how-ul pe care l-am obtinut pana in acest moment”, a declarat Nakauchi pentru Asahi Shimbun.

Experimentele vor incepe prin injectarea de celule stem umane pluripotente induse in embrioni de sobolan si soarece, toate fiind manipulate genetic astfel incat sa nu poata produce pancreas.

 

Scopul este ca embrionul de rozatoare sa foloseasca celulele umane pentru a-si construi un pancreas si, timp de doi ani, echipa intentioneaza sa urmareasca aceste rozatoare pentru a observa cum se dezvolta si cum cresc, monitorizand cu atentie organele si creierul acestora pe parcursul intregului proces. Doar atunci cercetatorii vor cere aprobare pentru a face acelasi lucru cu porcii. In timp ce, in trecut, au mai fost creati embrioni om-animal – cum ar fi embrionii de porc-om si embrionii de oaie-om – nu au fost niciodata lasati sa se dezvolte pana la termen.

 

Una dintre cele mai mari temeri referitoare la acest tip de cercetare priveste locul unde ajung cu exactitate aceste celule stem umane in respectivul animal si in ce tip de celule s-ar putea dezvolta odata ce au fost injectate. In timp ce Nakauchi si echipa sa incearca sa directioneze acest tratament doar spre pancreas, daca detecteaza ca mai mult de 30 la suta din creierul rozatoarelor este uman, vor suspenda experimentul. Aceasta este una dintre conditiile guvernului de a impiedica aducerea pe lume a unor animale „umanizate”.

 

Nakauchi, insa, nu crede ca acest lucru se va intampla. Anul trecut, el si colegii sai de la Stanford au creat cu succes primul embrion om-oaie si, desi a fost distrus dupa doar 28 de zile, hibridul nu continea organe si foarte putine celule umane – doar aproximativ una din 10.000 sau mai putin.

 

„Incercam sa ne asiguram ca celulele umane contribuie doar la generarea anumitor organe”, a explicat Nakauchi in editia de iarna a revistei de medicina de la Stanford, Out There.
„Prin noua noastra metoda de producere de organe tintite, nu trebuie sa ne facem griji pentru faptul ca celulele umane se pot integra undeva unde nu ne dorim, asa ca ar trebui sa existe mult mai putine ingrijorari de natura etica.”

 

Sursa: Sciencealert.com

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email