Un microscop mai rapid de super-rezolutie poate vedea particulele de virus care se deplaseaza intr-o celula

 

Cand vrei sa privesti ceva mic de aproape, folosesti microscopul. Dar cand vrei sa privesti ceva cu adevarat minuscul, folosesti microscopul de super-rezolutie. Aceste instrumente pot cauta la rezolutii echivalente cu a milioana parte dintr-un milimetru, insa functioneaza lent din pricina volumului de date-imagini pe care trebuie sa le inregistreze. Acum, cercetatorii au dezvoltat o modalitate de a accelera procesul prin crearea unei metode care poate inregistra date la aceasta scara microscopica in timp real.

 

Pe langa faptul ca oamenii de stiinta pot economisi timp, marele avantaj al unui microscop mai rapid consta in faptul ca poate fi folosit pentru a observa miscarile obiectelor mici, precum particulele celulare. „Aceasta este de fapt reala utilitate a acestui tip de microscopie pentru aplicatii in biologie sau medicina”, ​​a explicat intr-un comunicat profesorul Dr. Thomas Huser, seful Grupului de lucru pentru fizica biomoleculara de la Universitatea Bielefeld si unul dintre autorii lucrarii. „Problema pana acum a fost ca microscoapele care ofera o rezolutie suficient de mare nu pot afisa informatii la o viteza corespunzatoare.”

 

Metoda functioneaza prin iradierea obiectelor cu lumina laser, astfel incat moleculele din esantion sunt excitate si stralucesc la diferite lungimi de unda. Microscopul prinde aceasta lumina re-emisa si ofera o imagine de rezolutie mai mare decat alte metode, precum si un rezultat mai rapid. „Am reusit sa producem aproximativ 60 de cadre pe secunda – o viteza care depaseste chiar filmele de cinema”, a spus Andreas Markwirth, autorul principal al studiului, in acelasi comunicat. „Timpul dintre masurare si imagine este mai mic de 250 de milisecunde, deci tehnologia permite inregistrarea in timp real.” Aceasta metoda de inregistrare in timp real poate fi utilizata pentru a examina elemente biologice, cum ar fi miscarile mitocondriilor (parte a unei celule). Poate fi, de asemenea, utilizata pentru a observa modul in care particulele virale se deplaseaza intr-o celula. ”Metoda noastra ofera si o rezolutie mai mare, si mai multa rapiditate, ceea ce permite biologilor sa exploreze astfel de structuri”, a spus Huser. Cercetatorii intentioneaza sa utilizeze noua tehnologie pentru acest tip de studii in urmatorul an.

 

Sursa: Digitaltrends.com

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email