BizNews 23.04.2014

1) Ambulanta specializata reduce timpul de tratament pentru accidentul vascular cerebral
Folosirea unei ambulante care include un tomograf, un laborator mobil, un sistem de telemedicina si o echipa de prespital specializata pe stroke a dus la scaderea timpului de tratament al accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic, potrivit unui studiu publicat in numarul de azi al revistei stiintifice JAMA.
Stroke-ul este o cauza majora de mortalitate si dizabilitate. In AVC-ul ischemic, tromboliza(dizolvarea cheagurilor de sange) cu activator tisular de plasminogen (tPA) intravenos este tratamentul de electie dupa excuderea imagistica a sangerarii cerebrale. Studii anterioare au demonstrat ca administrarea mai rapida a tratamentului este asociat cu rezultate mai bune. Intarzierea tratamentului se datoreaza, pe langa prezentarea tardiva a pacientului, de durata managementului in spital si pre-spital. Potrivit unor date recente din SUA, mai putin de 30% din pacienti primesc tPA in timpul recomandat de 60 de minute de la prezentare.
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Cele mai frecvente afectiuni oncologice
Cele mai frecvente patologii oncologice intalnite in cabinetele medicilor oncologi suntcancerul de san, cancerul de plamani, cancerul de prostata si cancerul colo-rectal, iar cele mai rar intalnite sunt cancerul de vezica biliara, cancerul tiroidian si testicular, potrivit studiului Onco Monitor realizat anual de GfK Romania.
Rezultatele cercetarii au aratat ca in medie un medic specialist oncolog consulta pe luna peste 40 de paciente cu cancer de san, peste 2 de pacienti cu cancer de plamani, peste 20 de pacienti cucancer de prostata, 7 pacienti cu cancer renal, 7 pacienti cu cancer gastric si 7 cu cancer al vezicii urinare.
„Dintre pacientii consultati lunar de un medic specialist, in cazul patologiei oncologice renale sau de plaman, o treime sunt pacienti nou diagnosticati, majoritatea in stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer de plamanisi peste 60% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer renal sunt in stadiul 4), pe cand in cazul patologiei oncologice a sanului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritor in stadiul 2 si 3”, se precizeaza in studiu.
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu: Individualizarea tratamentului in neuropatia diabetica este esentiala
Individualizarea tratamentului la pacientii cu neuropatie diabetica este esentiala in contextul unui management eficient al afectiunii. Acest lucru a fost discutat in cadrul celei de-a treia editie a Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile, eveniment ce s-a desfasurat in luna februarie 2014.
”Este recomandat ca optiunile de tratament sa fie alese tinand cont de fiecare persoana in parte, de existenta unor comorbiditati precum obezitatea, depresia, disfunctionalitati ale ficatului etc., dar si de recomandarile si ghidurile internationale cu privire la tratamentul neuropatiei diabetice. In concluzie, alegerea celui mai bun tratament de catre specialist ar trebui sa se faca in functie de caracteristicile si simptomatologia pe care le prezinta fiecare persoana in parte.”, a declarat conf.dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.
Impunerea unei abordari individualizate a neuropatiei diabetice este sustinuta de cazurile intalnite in practica medicala. Astfel prezenta mecanismelor patogenice multiple, mecanismelor clinice diverse, metodele de diagnostic si screening, dar si optiunile de tratament fac necesara abordarea individualizata a terapiei pentru pacientii cu neuropatie diabetica, de altfel cea mai frecventa complicatie invalidanta a diabetului zaharat.
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Metoda de clonare a unor celule susa prelevate de la oameni adulti, utilizata in scopuri terapeutice
Oamenii de stiinta au dezvoltat o noua metoda de clonare, care foloseste celule susa umane prelevate de la persoane adulte, care se potrivesc perfect cu ADN-ul pacientului, cu scopul de a regenera organe si tesuturi si de a trata anumite boli, informeaza Mediafax.
Studiul lor, descris in revista Cell Stem Cell, marcheaza o premiera in medicina, intrucat cercetatorii au folosit pentru prima data in istorie metoda de „clonare terapeutica” a adultilor, informeaza dailymail.co.uk.
Denumita „transfer de nucleu al celulelor somatice”, clonarea terapeutica consta in producerea de celule embrionare identice din punct de vedere genetic pentru un donator, cu scopul de folosire a acelor celule in tratarea unor boli.
Insa transferul de nucleu reprezinta, totodata, primul pas in clonarea reproductiva – producerea unui duplicat identic al unei fiinte -, iar aceasta tehnica a generat controverse puternice inca din 1997, cand a fost anuntata nasterea oitei Dolly, primul animal clonat de cercetatori.
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Au inceput inscrierile la concursul de intrare in competenta Somnologie, din 19 iunie
Cea de-a doua editie a concursului de intrare in competenta Somnologie se va desfasura la Constanta, in 19 iunie. Examenul va consta intr-o proba scrisa sub forma a 50 de grile cu raspuns unic din tematica Somnologie. Inscrierile se fac pana la data de 19 mai 2014.
Grilele vor fi selectate din Respiratory Sleep Medicine, ERS Handbook 2012, pag 13-199.
Numarul maxim de candidati care pot fi acceptati la concursul de intrare in competenta este de 40 candidati cu dosare in regula, in ordinea inscrierii.Numarul de locuri pentru cei admisi la pregatirea din cadrul competentei, in urma acceptarii dosarului si a promovarii examenului, va fi de 25. Participantii la competenta vor selectati in functie de punctajul obtinut la examen, in ordinea descrescatoare a punctajelor.
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) Studiu: Alaptarea bebelusilor reduce considerabil riscul de maladii cardiace la varsta adulta
Alaptarea bebelusilor intre trei si 12 luni reduce considerabil riscul de aparitie a inflamatiilor cronice asociate cu maladiile cardiace la varsta adulta, potrivit unui studiu publicat miercuri.
Intr-un studiu realizat pe 7.000 de persoane, cercetatorii americani au descoperit o legatura semnificativa intre alaptarea pe termen scurt, greutatea corporala scazuta la nastere si concentratii ridicate de proteina C reactiva (CRP), un marker al inflamatiilor, in esantioanele de sange recoltate de la voluntarii adulti.
CRP este o proteina sintetizata in principal de ficat, care joaca un rol important in reactiile inflamatorii.
„Alaptarea intre 3 si 12 luni este asociata cu o scadere a concentratiei sangvine de CRP cu 20-30% in comparatie cu persoanele care nu au fost alaptate”, afirma cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Chicago, autorii acestui studiu ce a fost publicat in revista Proceedings of the Royal Society B.
Sursa: Mediafax.ro

7) Studiu: O pastila obtinuta din cochilia unor crustacee prelungeste speranta de viata cu circa 10%
Glucozamina, un supliment alimentar obtinut din cochiliile de crabi, homari si creveti, este considerat un fel de „elixir al tineretii”, intrucat prelungeste speranta de viata cu circa 10%, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii elvetieni.
Studiul, realizat pe soareci, a fost coordonat de biochimistul Michael Ristow de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich si a fost publicat in revista Nature Communications, relateaza dailymail.co.uk.
Soarecii din acest studiu au trait in medie cu 10% mai mult.
Daca acelasi procent ar fi transpus asupra sperantei de viata de la oameni, aceasta ar creste in medie cu opt ani.
Cercetatorii elvetieni au adaugat glucozamina in dieta zilnica obisnuita a soarecilor batrani si au comparat apoi speranta de viata a acestora cu aceea a soarecilor care nu au primit acest supliment.
Sursa: Mediafax.ro

0 Points