Biznews 08.04.2014

1) Medicii de familie cer in continuare MS rezolvarea problemelor din sistem
In cadrul unei dezbateri, reprezentantii medicilor de familie au adus la cunostinta reprezentantilor Ministerului Sanatatii problemele cu care se confrunta in continuare din cauza lipsei normelor: imputari nejustificate, brocratia din sistem, dar si problemele SIUI.
Dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, a adus in discutie problema birocratiei din cadrul acestei specializari. Lipsa unor norme cu privire la debirocratizarea din sistem duce la lipsa timpului necesar acordarii de servicii medicale pacientilor. „Vreau sa oferim timp pentru sanatate”, a spus dr. Tanasescu.
Presedintele SNMF a mai adus in discutie si „bombardarea” medicilor de familie cu imputari „severe” din partea organelor abilitate pentru ca au prescris medicamente compensate cu 90% pacientilor care aveau peste 700 de lei venituri lunare sau pentru ca au prescris tratamente compensate bolnavilor care le-au cerut ajutorul, chiar daca acestia din urma erau internati in spital.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Acord de colaborare semnat intre Sanitas si MS
Ministerul Sanatatii si Federatia Sanitas au semnat un acord de colaborare pentru reorganizarea sistemului sanitar, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.
“Acordul incheiat intre Ministerul Sanatatii si Sanitas are in vedere, in primul rand, colaborarea pentru reorganizarea sistemului medical, deci conditii mai bune atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medico-sanitar”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, se arata intr-un comunicat.
Cele doua parti au pus bazele unei colaborari continue intre Ministerul Sanatatii si sindicate pentru reorganizarea sistemului, astfel incat calitatea serviciilor medicale sa creasca, iar in final, pacientii sa fie multumiti, stabilind ca impreuna sa gaseasca solutii care sa permita salarizarea personalului din sistemul sanitar in functie de performantele acestuia.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) CMR cere viitorilor europarlamentari romani sa sustina Sanatatea
Colegiul Medicilor din Romania ii roaga pe viitorii europarlamentari romani sa sustina Manifestul adoptat de Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) pentru anul electoral 2014.
„Romanii trebuie sa inteleaga ca sanatatea nu tine numai de sistemul sanitar, ci ca ea trebuie sa se regaseasca in Legea Educatiei, in Codul Muncii, in actele normative privind administratia centrala si locala. Romanii trebuie sa inteleaga ca fondurile din sanatate nu constituie cheltuieli, ci o investitie, ca o stare de sanatate buna duce la crestere economica. Pe plan extern, Romania se poate afirma ca initiatoare a unor proiecte de combatere a inechitatilor si inegalitatilor si poate sa devina lider in acest domeniu. Si nu in ultimul rand, daca toti parlamentarii romani accepta aceste principii, atunci ei vor putea depasi diferentele partinice si ideologice, vor actiona in comun si vor reprezenta un model de unitate. Este deci in interesul cetatenilor romani si al cetatenilor europeni o astfel de abordare care poate sa realizeze integrarea europeana si in domeniul sanatatii”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Conf. dr. Alexandru Rafila: O rata de vaccinare intre 80 si 90% nu poate fi satifacatoare
Rata de vaccinare in Romania este, la mai multe tipuri de vaccinuri sub 90%, in trend descrescator, avand in vedere ca in alti ani procentul depasea 95%. Altfel spus, acoperirea vaccinala la noi in tara este sub media de 95% recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, au atras atentia specialistii prezenti la Conferinta Nationale “Actualitati in Vaccinologie” – RoVaccin 2014.
Medicii sustin ca desfasurarea optima a Programului National de Imunizare ar trebui sa aiba la baza un parteneriat eficient si coerent al triadei: profesionisti – societate civila – mass-media.
“O rata de vaccinare intre 80 si 90% nu poate fi satifacatoare. Este mai mult decat ingrijorator deoarece creste riscul izbucnirii unor epidemii, lucru pe care nu ni-l permitem. Cred ca trebuie sa avem vedere in vedere acoperirea vaccinala cat mai ridicata in randul copiilor. Ar fi extrem de util ca in cazul acesta, procentul sa fie mai mare de 90%”, a explicat conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si coordonatorul conferintei.
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Studiu: Chirurgia, cea mai eficienta arma contra diabetului la obezi
Chirurgia bariatrica, o procedura ce consta in diminuarea absorbtiei de hrana, reprezinta de departe abordarea cea mai eficienta pentru a controla, durabil, diabetul la persoanele obeze sau supraponderale, afirma autorii unui studiu realizat pe durata a trei ani, scrie Mediafax.
Aproximativ 80% dintre cei 23 de milioane de americani diabetici sunt supraponderali sau obezi, potrivit acestui studiu clinic, cel mai extins si cel mai indelungat realizat vreodata, ale carui rezultate au fost prezentate la conferinta anuala organizata de American College of Cardiology, la Washington.
Cei 150 de participanti, cu varstele cuprinse intre 41 si 57 de ani in momentul recrutarii lor si dintre care 66% erau femei, sufereau de diabet adult de tip 2 necontrolat. Ei au fost repartizati, la intamplare, in trei grupe.
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) O descoperire genetica ofera noi piste terapeutice in cazul cancerului cerebral la copii
Descoperirea unor anomalii pe o gena prezenta in tumorile incurabile din creierele copiilor a oferit medicilor noi posibilitati de tratament pentru a combate aceasta forma de cancer, potrivit unui studiu, conform Mediafax.
Cercetatorii au identificat o serie de mutatii (anomalii) ale genei ACVR1 intr-o tumoare cerebrala maligna, un gliom al trunchiului cerebral (DIPG), prima cauza de mortalitate provocata de cancerul cerebral la copii. Este pentru prima data cand aceste mutatii au fost detectate intr-o tumoare canceroasa, potrivit revistei stiintifice britanice Nature Genetics, care a publicat trei studii ce trateaza acest subiect.
Aceasta gena mutanta reprezinta o noua tinta terapeutica, pentru care sunt in curs de dezvoltare cativa inhibitori specifici, au precizat oamenii de stiinta.
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) Celule STAP: noi studii au fost demarate in Japonia pentru a confirma sau infirma existenta lor
Laboratorul public japonez Riken a anuntat luni lansarea unor noi studii ce au fost concepute pentru a confirma sau pentru a infirma existenta celulelor STAP, aflate in centrul unei importante polemici stiintifice in Japonia.
Timp de un an, savantii niponi vor reproduce, in masura in care va fi posibil, experimentele coordonate de cercetatoarea Haruko Obokata, dar si alte studii, cu scopul de a verifica rezultatele pe care aceasta tanara cercetatoare a spus ca le-a obtinut, dar asupra carora planeaza anumite dubii.
Directoare a unei unitati de cercetare la Riken, Haruko Obokata a publicat in ianuarie, in doua parti, in revista stiintifica britanica Nature, o teza ce prezenta o metoda de creare a celulelor pluripotente pe baza unor celule mature.
Sursa: Mediafax.ro

8. Laptele consumat zilnic poate preveni artrita
Femeile care beau zilnic un pahar cu lapte degresat sau cu continut redus de grasimi prezinta un risc mai scazut de artrita, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani.
Cercetatorii de la Universitatea din Boston au descoperit ca laptele, consumat zilnic, reduce gravitatea osteoartritei la nivelul genunchiului, insa acest efect a fost constatat numai in cazul femeilor. In acelasi timp, consumul zilnic de branza agrava aceasta problema, iar iaurtul nu avea niciun efect, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, informeaza dailymail.co.uk.
Osteoartrita este o boala degenerativa, care provoaca inflamarea dureroasa a articulatiilor mainilor, soldurilor si genunchilor.
Sursa: Mediafax.ro

9) Cancer cerebral la copii: o descoperire genetica ofera noi piste terapeutice
Descoperirea unor anomalii pe o gena prezenta in tumorile incurabile din creierele copiilor a oferit medicilor noi posibilitati de tratament pentru a combate aceasta forma de cancer, potrivit unui studiu publicat duminica.
Cercetatorii au identificat o serie de mutatii (anomalii) ale genei ACVR1 intr-o tumoare cerebrala maligna, un gliom al trunchiului cerebral (DIPG), prima cauza de mortalitate provocata de cancerul cerebral la copii.
Este pentru prima data cand aceste mutatii au fost detectate intr-o tumoare canceroasa, potrivit revistei stiintifice britanice Nature Genetics, care a publicat duminica trei studii ce trateaza acest subiect.
Sursa: Mediafax.ro

10) Un nou medicament anticolesterol ar putea fi o alternativa viabila pentru statine
Un anticolesterol experimental considerat promitator ar putea oferi anumitor pacienti o alternativa pentru statine, un medicament de peste 25 de ani impotriva colesterolului, care produce risc cardiovascular, potrivit rezultatelor a doua studii clinice.
Aceasta noua clasa de medicamente actioneaza prin neutralizarea unei proteine – PCSK9 – care intervine in metabolismul colesterolului la nivelul ficatului printr-un mecanism diferit de acela al statinelor, molecule ce actioneaza tot la nivel hepatic.
Noul anticolesterol ofera o alternativa pentru 15% dintre pacienti, adica pentru acele persoane care nu tolereaza statine precum Lipitor, Zocor si Crestor. Printre cele mai comune efecte secundare ale acelor statine se numara durerile musculare si probleme ale ficatului.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

0 Points