BizNews 09.04.2014

1) Proiect de lege Ministerul Sanatatii: Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite gratuit prin posta
Cardurile nationale de sanatate vor fi distribuite gratuit prin posta, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sanatatii, supus dezbaterii publice pe pagina de web a institutiei.
Mai mult decat atat, in situatia in care dupa doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza de document justificativ, actul nu a putut fi predat titularului, cardul national de sanatate va fi retrimis casei de asigurari de sanatate in raza caruia se afla locuinta asiguratului.
Totodata „cardurile nationale nedistribuite si predate de catre distribuitor la casele de asigurari de sanatate teritoriale vor fi distribuite asiguratilor in conditiile prezentarii acestora la sediul casei de asigurari de sanatate, iar in caz de neprezentare vor fi arhivate in conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, urmand ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite in conditiile legii sa se procedeze la distrugerea acestora”, se precizeaza in proiectul de lege.
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Premiera nationala: Limba unui pacient a fost inlocuita cu muschi de pe piept
O echipa de la Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca a realizat o operatie in premiera nationala, de scoatere a limbii unui pacient si de inlocuire a acesteia cu un muschi de pe piept, conform Agerpres.
Coordonatorul echipei medicale, medicul Teofil Lung, a spus ca e vorba de un cancer care a crescut in continuare, desi pacientul a fost supus chimioterapiei si cobaltoterapiei.
„E o operatie in premiera nationala, unicat, la un pacient de 44 de ani, din Bucuresti, care are o tumoare la limba. Limba se fragmenteaza, e bucati deja, iar sub ea e un crater imens. Pacientul a facut 32 de sedinte de chimioterapie si cobaltoterapie, iar in urma tratamentului, tumora nu a disparut, ci a crescut in continuare si a ajuns in faza in care i-a cuprins limba, laringele, zona amigdaliana si are ganglioni pe ambele parti latero-cervicale, langa carotida si jugulara. Pacientul are dureri foarte mari, nu poate sa mai inghita, nu se poate alimenta deloc. Operatia consta in indepartarea, in totalitate, a tumorii, dar si a limbii, a tesutului de sub limba, facem o larigectomie inalta, indepartam ganglionii si organul vorbirii si facem o reconstructie imediata cu muschi din pectoral, pentru a inlocui limba, pentru ca in cavitatea bucala a pacientului nu va mai ramane nimic”, a explicat Teofil Lung.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) UMF “Carol Davila” va participa la Targul Universitatilor de la Pitesti
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti va participa la „Targul Universitaiilor”, manifestare ce va avea loc pe data de 10 aprilie, la Pitesti.
Scopul manifestarii ce va avea loc pe data de 10 aprilie este de a prezenta elevilor de clasa a XI-a si a XII-a din judetul Arges, oferta educationala a universitatilor din Pitesti, Bucuresti si Craiova, cat si climatul de desfasurare a orelor de curs din cadrul acestora.
Rectorul UMF. „Carol Davila”, acad. Ioanel Sinescu, ii invita pe elevii interesati sa urmeze cursurile celei mai presitigioase universitati medicale din Romania, la standul insitutiei, unde vor avea la dispozitie materiale scrise si audio-video din care vor putea afla toate informatiile necesare legate de admiterea in anul universitar 2014-2015.
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) OMS a emis primele recomandari pentru tratamentul hepatitei C
Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis astazi primele recomandari pentru tratamentul hepatitei C, infectie cronica ce afecteaza intre 30 si 150 de milioane si provoaca intre 350.000 si 500.000 de decese anual.
Noul ghid cuprinde noua recomandari principale. Printre acestea se numara masuri pentru cresterea numarului persoanelor supuse screeningului pentru infectia cu virusul hepatitic C, sfaturi pentru a diminua afectarea hepatica a celor infectati si pentru alegerea tratamentelor adecvate pentru infectia cronica cu virusul hepatitic C.
Astfel, OMS recomanda ca toti cei considerati la risc de infectie sa fie supusi screeningului, dupa care un alt test sa fie aplicat celor cu rezultat pozitiv al screeningului, pentru a stabili daca acestia sunt intr-adevar infectati. Deoarece consumul de alcool poate accelera afectarea ficatului produsa deja de hepatita C, OMS recomanda ca pacientii cu aceasta boala sa fie evaluati cu privire la consumul de alcool.
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Obezitatea costa 19.000 de dolari pentru fiecare copil
Obezitatea la copil are un pret de aproximativ 19.000 de dolari/copil in costuri medicale pe parcursul vietii comparativ cu un copil cu greutate normala, potrivit unei analize conduse de cercetatori de la Duke Global Health Institute si publicata la inceputul saptamanii in varianta online a revistei stiintifice Pediatrics. Tinand cont de numarul total al copiilor obezi de peste 10 ani din SUA, costurile totale ajung la circa 14 miliarde de dolari.
Pe de alta parte, in cazul in care copiii cu greutate normala ajung obezi la maturitate, aceste costuri se reduc la circa 13.000 de dolari. Cercetatorii au ajuns la aceste sume prin evaluarea si actualizarea datelor referitoare la costurile pe parcursul vietii ale obezitatii la copil.
Aceste date se refera doar la cele medicale, precum vizitele la doctori si medicamentatia, fara sa le ia in considerare si pe cele indirecte, cum sunt cele produse de absenteism si pierderea productivitatii la adulti. Autorii prezinta aceste noi date ca pe consecinte ale lipsei de actiune impotriva obezitatii si subliniaza importanta prevenirii obezitatii la copil, care, potrivit cercetarilor, se continua in perioada adulta.
Sursa: Sanatateatv.ro

6) Prof. univ. dr. Mircea Diculescu: In Romania, hepatita A este inca foarte frecventa
In Romania, hepatita A este inca foarte frecventa, cauza acestei boli fiind conditiile igienico-sanitare necorespunzatoare sau precare, avertizeaza prof. univ. dr. Mircea Diculescu, seful Sectiei de Gastroenterologie din cadrul Institutul Clinic Fundeni.
Transmiterea pe cale fecal-orala si digestiva a hepatitei A este o situatie care face vulnerabile colectivitatile inchise. In acest sens, prof. univ. dr. Mircea Diculescu sustine ca cei mai expusi riscului de a face hepatita A sunt copiii. „Colectivitatile de copilasi, care nu se spala pe maini, care isi dau pachetel unul altuia sau care bea apa unul dupa altul se pot contamina intre ei”.
De asemenea, contaminarea se poate face, din nefericire si pe strada.
Sursa: Sanatateatv.ro

7) Premiera mondiala in medicina regenerativa: Organ imunitar, regenerat intr-un animal viu
Oamenii de stiinta britanici au reusit in premiera mondiala sa foloseasca cu succes medicina regenerativa pentru a obtine un organ imunitar complet functional in corpul unui animal viu si considera ca aceasta tehnica inovatoare va putea fi utilizata si pe oameni in viitor.
Cercetatorii de la Universitatea Edinburgh au reusit sa reconstruiasca timusul – un organ cu rol central in sistemul imunitar, situat in fata inimii si in spatele sternului – unor soareci foarte batrani, reactivand un mecanism natural care se opreste odata cu inaintarea in varsta.
Timusul regenerat era nu numai similar ca structura si detalii genetice cu cel dintr-un soarece tanar, afirma oamenii de stiinta, ci era capabil si sa functioneze din nou, iar soarecii in cauza au inceput sa sintetizeze mai multe celule T – un tip de celule albe cu rol cheie in lupta contra infectiilor.
Sursa: Mediafax.ro

8. Un dispozitiv implantat in coloana ii poate ajuta pe pacientii paralizati sa se miste din nou
Patru barbati paralizati de la piept in jos, carora li se spusese ca starea lor este irecuperabila, au reusit sa isi miste voluntar picioarele – desi nu au ajuns sa mearga din nou – dupa ce un dispozitiv electric le-a fost implantat in coloana vertebrala, au anuntat, marti, cercetatorii americani.
Potrivit Reuters, succesul medical, desi obtinut cu un numar mic de pacienti, este incurajator in ceea priveste crearea unui tratament nou care ar putea ajuta persoanele paralizate si cu leziuni ale maduvei coloanei vertebrale sa isi recapete autonomia.
Pe de alta parte, rezultatele pun sub semnul intrebarii o presupunere-cheie despre leziunile de la nivelul maduvei coloanei, potrivit careia tratamentul se bazeaza pe refacerea sau inlocuirea neuronilor afectati, de exemplu, cu celule-susa, proceduri care s-au dovedit extrem de dificile.
Sursa: Mediafax.ro

9) Evolutia cancerului mamar in stadiu avansat ar putea fi intarziata. Un nou medicament a avut rezultate incurajatoare in teste clinice
Un tratament experimental care poate intarzia evolutia cancerului mamar in stadiu avansat a avut rezultate incurajatoare in urma unor teste clinice, se arata intr-un studiu publicat in Statele Unite ale Americii.
Acest nou agent, denumit palbociclib, administrat in combinatie cu alt medicament anticancer deja existent pe piata, Femara (letrozol), a oprit evolutia tumorii pentru 20 de luni, in medie, fata de 10 luni in grupul-martor de paciente tratate doar cu Femara, potrivit rezultatelor acestui test clinic – efectuat pe 165 de paciente – care au fost prezentate duminica la conferinta Asociatiei americane pentru cercetarea cancerului, care a avut loc in San Diego, California.
Sursa: Mediafax.ro

0 Points