BizNews 10.04.2014

1) Premiera mondiala in medicina regenerativa: Timus regenerat intr-un animal viu
Oamenii de stiinta britanici au reusit in premiera mondiala sa foloseasca medicina regenerativa pentru a obtine un organ imunitar complet functional (timusul) in corpul unui animal viu si considera ca aceasta tehnica inovatoare va putea fi utilizata si la oameni, in viitor, scrie Mediafax.
Cercetatorii de la Universitatea Edinburgh au reusit sa reconstruiasca timusul – un organ cu rol central in sistemul imunitar, situat in fata inimii si in spatele sternului – unor soareci foarte batrani, reactivand un mecanism natural care se opreste odata cu inaintarea in varsta.
Timusul regenerat era nu numai similar ca structura si detalii genetice cu cel dintr-un soarece tanar, afirma oamenii de stiinta, ci era capabil si sa functioneze din nou, iar soarecii in cauza au inceput sa sintetizeze mai multe celule T. Timusul regerat era, totodata, de doua ori mai mare decat acelasi organ din organismele soarecilor batrani netratati.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Problematica bolnavilor de cancer, discutata in Parlamentul European
Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR), in parteneriat cu Platforma Europeana de Dezvoltare si cu sprijinul Ciprian Tanasescu, europarlamentar, a fost organizata o dezbatere in cadrul Parlamentului European dedicata problematicii oncologiei si situatiei pacientilor de cancer care in fiecare zi lupta cu boala in lipsa tratamentului adecvat, se arata intr-un comunicat al APCR.
Dezbaterea a fost organizata in cadrul celui de-al doilea eveniment dintr-o serie ce avea loc in anul 2014 sub sloganul “Pacientul Roman – Pacient European”.
“Pacientii diagnosticati cu diferite forme de cancer sunt nevoiti sa lupte nu doar cu afectiunea, ci si cu sistemul de sanatate romanesc care nu le garanteaza, asa cum este mentionat in Constitutie, dreptul la sanatate si dreptul la tratament. Dintre terapiile noi care asteapta sa intre pe lista medicamentelor compensate, cele mai multe, peste 20% sunt destinate oncologiei. Pacientii au solicitat in nenumarate randuri autoritatilor actualizarea listei de medicamente compensate, dar si acum, dupa o perioada de asteptare de mai bine de 6 ani, situatia este incerta. Problemele pacientilor oncologici se extind si la nivelul accesului la radioterapie, care in prezent atinge doar 12% din nevoile reale ale pacientilor. Ca cetateni europeni ne dorim sa avem aceleasi sanse la viata si la tratamente ca si ceilalti pacienti din tarile Uniunii Europene”, a declarat Cezar Irimia, presedintele APCR.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Cercetatorii europeni, invitati sa depuna propuneri in cadrul programului de cercetare in virusologie
Intre 1 si 15 mai, cercetatorii europeni sunt invitati sa propuna idei noi de cercetare avand ca obiectiv vindecarea bolilor virale cronice. Ca parte a angajamentului Bristol-Myers Squibb in virusologie, aceste proiecte reprezinta o oportunitate in special pentru specialisti si tineri cercetatori pentru a accelera solutii noi care pot conduce catre tratamente curative in HIV, hepatita B si hepatita C.
“Asteptam cu bucurie aplicatiile de anul acesta si sustinerea generatiei urmatoare de cercetatori si oameni de stiinta dedicati imbunatatirii tratamentelor si realizarii unor progrese in ceea ce priveste ingrijirea pacientilor”, a spus dr. George Hanna, vicepresedinte Dezvoltare HIV, Bristol-Myers Squibb.
“Partnering for Cure” este initiativa stiintifica pan-europeana care sprijina cercetarea inovativa si face posibila colaborarea si impartasirea cunostintelor in cadrul comunitatii virusologilor.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

4) m-sanatatea ar putea scadea cu 99 de miliarde de euro costurile serviciilor medicale in UE
Comisia Europeana a lansat astazi, 10 aprilie, o consultare privind m-sanatatea sau sanatatea mobila, in cadrul careia solicita contributii din partea publicului in vederea identificarii unor modalitati prin care sa se amelioreze sanatatea si bunastarea cetatenilor europeni cu ajutorul dispozitivelor mobile, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, dispozitivele de monitorizare a pacientilor si alte dispozitive fara fir.
Beneficiile serviciilor de m-sanatate constau in faptul ca lasa pacientilor libertatea de a lua propriile decizii, oferindu-le o mai mare independenta si contribuind la prevenirea problemelor de sanatate; asigura un sistem de asistenta medicala mai eficient, care poate genera economii importante; si creeaza oportunitati pentru serviciile inovatoare, pentru intreprinderile nou-infiintate si pentru piata aplicatiilor mobile.
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Bal caritabil la Cluj: Peste 20 mii euro, stransi pentru aparatura medicala
Balul Caritabil “Impreuna pentru Inima Transilvaniei”, de pe 21 martie, a fost organizat de Institutul Inimii ”Nicolae Stancioiu” Cluj-Napoca, cu scopul de a strange fondurile necesare pentru dotarea acestuia cu aparatura necesara. In cadrul evenimentului, s-au donat 21 de mii de euro.
150 de persoane au fost prezente la eveniment si au contribuit la strangerea de fonduri.
Participantii s-au bucurat de un recital sustinut de Bogdan Ota, de momentul artistic pus in scena de copiii din trupa Crystal Top Dance dar si de scurtmetrajul ”Superman, Batman sau Spiderman” care a luat si Oscarul European, in regia lui Tudor Giurgiu.
La finalul intregii seri s-au licitat obiecte de valoare si tablouri semnate de artisi de renume precum Stefan Kancsura. Toti banii adunati au ajuns in contul Fundatiei Inima Transilvaniei.
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points