BizNews 14.04.2014

1) Mecanismul de actualizare a listei de compensate va fi gata saptamana viitoare, dar lista mai are de asteptat
In cadrul unei dezbateri pe marginea noii liste de medicamente compensate si gratuite, Nicolae Banicioiu, ministrul sanatatii, a declarat ca mecanismul prin care noile molecule vor avea acces pe piata si spre compensare va fi realizat pana saptamana viitoare, dupa care va putea fi supus dezbaterilor. Ministrul nu a putut preciza in cat timp ar urma sa fie actualizata lista propriu-zisa de medicamente, dar a mentionat principiile de functionare ale noului mecanism de listare.
Astfel, mecanismul ar trebui sa permita accesul continuu al noilor substante, evitandu-se situatii in care lista sa ramana neschimbata timp de 6 ani, impiedicand accesul pacientilor la tratament- cum se intampla in prezent. Ministrul a insistat ca acest nou mecanism trebuie sa permita nu numai listarea, ci si delistarea unor medicamente vechi si mai putin eficiente, lucru fara de care o noua lista nu ar fi sustenabila financiar.
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Achizitia in comun a vaccinurilor si medicamentelor la nivel european devine realitate
Comisia Europeana  a aprobat astazi un acord de achizitionare comuna, care va permite tuturor statelor membre ale Uniunii sa procure in comun, si nu individual, vaccinuri pandemice si alte contramasuri medicale.
Achizitionarea comuna permite statelor membre sa asigure disponibilitatea vaccinurilor pandemice si a altor medicamente in cantitati suficiente si la preturi acceptabile in cazul izbucnirii unei crize transfrontaliere la adresa sanatatii. De acest mecanism vor beneficia mai ales tarile mici sau cu posibilitati financiare limitate, care au avut dificultati in a-si asigura necesarul de vaccin in timpul pandemiei H1N1 din 2009. Acordul de achizitionare comuna se face pe baze voluntare si va intra in vigoare dupa ce va fi semnata de circa o treime din statele membre (mai precis 10 tari) si de Comisie. Pana in prezent, 27 de state si-au declarat intentia de a semna acordul.
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Banicioiu: Bugetul pentru programul de hemofilie si talasemie a crescut cu 40% in acest an
Programul national de hemofilie si talasemie a primit cu 40% mai multi bani pe 2014, fata de bugetul alocat in 2013. Astfel, de la 47 de milioane de lei (2013), s-a ajuns la o suma de 65 de milioane din partea statului in 2014, conform ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
“Pentru 2014, bugetul pentru programul national de tratament (n.r. de hemofilie si talasemie) era la 40 de milioane de lei, un pic mai mic decat bugetul pe 2013, care era de 47 de milioane. Deci (n.r. bugetul a crescut) pana la 65,16 milioane, ceea ce inseamna o marire cu 40% (n.r. a bugetului)”, a spus ministrul Sanatatii.
Conform lui Banicioiu, aceasta crestere de buget pentru programul de talasemie si hemofilie se face datorita introducerii diferentierii costurilor in functie de tratament.
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Un elicopter al MAI a transportat o echipa medicala pentru prelevare de organe, la Iasi
Trei vieti vor fi salvate in urma unei misiuni aeromedicale a pilotilor Ministerului Afacerilor Interne, dupa ce un elicopter s-a deplasat din Bucuresti, la Iasi pentru transportul unei echipe medicale formate din doi medici specialisti, care a realizat duminica, 13 aprilie, o interventie de prelevare de organe, informeaza Agerpres.
„Medicii au prelevat la Iasi un ficat si doi rinichi. Imediat dupa interventia de prelevare, echipa medicala a revenit in Bucuresti la ora 15:25, aterizand la baza aeriana a Ministerului Afacerilor Interne. Doua dintre organele prelevate vor fi transportate la Institutul Fundeni din Capitala (un ficat si un rinichi), in timp ce un rinichi a ramas la Iasi pentru salvarea unei alte persoane”, conform unui comunicat al MAI.
Ministrul Afacerilor Interne, viceprim-ministrul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, a aprobat desfasurarea duminica a unei misiuni aeromedicale cu un elicopter de tip MI-17, la solicitarea Agentiei Nationale de Transplant.
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points