BizNews 14.07.2014

1) „Graalul dietelor”: o proteina modificata permite prepararea de prajituri cu putine calorii
Cercetatorii britanici au anuntat ca au creat o proteina modificata genetic, supranumita „Graalul dietelor”, intrucat permite prepararea de prajituri si branzeturi cu putine calorii si care au acelasi gust si textura ca alimentele originale.
Noul tip de proteina va permite producatorilor din industria alimentara sa renunte la cantitati importante de grasimi – folosite in procesul de preparare -, fara sa compromita calitatea produselor comercializate, informeaza dailymail.co.uk.
Cu ajutorul unei finantari oferite de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), cercetatorii de la Universitatea Heriot-Watt si de la Universitatea Edinburgh au reusit sa obtina proteine modificate care se descompun cu usurinta in microparticule si, datorita acestui fapt, imita comportamentul grasimilor din timpul procesului de fabricare a alimentelor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

2) Studiu: Persoanele cinice prezinta un risc sporit de a suferi accidente vasculare cerebrale
Persoanele cinice si agresive fata de oamenii din jur prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC) la o varsta mijlocie sau la varsta a treia, potrivit unui studiu publicat joi in revista Stroke, editata de American Heart Association.
Studiul a fost realizat pe 6.700 de adulti cu varste cuprinse intre 45 si 84 de ani, care au raspuns la mai multe chestionare despre comportamentele si starile lor de dispozitie. Autorii studiului au evaluat astfel, vreme de doi ani, nivelurile de stres, simptomele depresive, nivelurile de furie si de agresivitate.
Persoanele chestionate, care nu sufereau de boli cardiace la inceputul studiului, au fost monitorizate apoi intre 8 si 11 ani. In aceasta perioada, 147 dintre participanti au suferit AVC-uri, iar 48 au suferit un accident ischemic tranzitoriu (AIT), care reprezinta o blocare temporara a unui flux sangvin spre creier.
Autorii studiului au descoperit ca persoanele care aveau cele mai mari scoruri in materie de agresivitate – masurata pornind de la gradul lor de cinism fata de cei din jur – erau de doua ori mai predispuse la un AVC sau un AIT in comparatie cu persoanele care prezentau cele mai mici scoruri la acest parametru.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Spitalul Orasenesc Lipova a fost modernizat cu o investitie de peste un milion de lei
Corpul de cladire principal al Spitalului Orasenesc Lipova a fost reabilitat, investitia totala fiind de 1,1 milioane lei, in beneficiul a 60.000 de locuitori din zona, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
Sectia de recuperare medicina fizica si balneologie, cuprinzand 25 de paturi, va functiona in corpul principal, inaugurat vineri, 11 iulie, in prezenta secretarului de stat Dorel Sandesc.
Spitalul orasenesc Lipova este o unitate sanitara cu paturi care asigura asistenta medicala de specialitate pentru populatia arondata Vaii Muresului din judetul Arad de aproximativ 60.000 de locuitori. Unitatea medicala asigura servicii de medicina interna, compartiment pediatrie, recuperare medicina interna si balneologie, pneumologie si TBC.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Wonca 2014: Diferente intre sistemele de sanatate ale tarilor asemanatoare
Dr. Sandra Alexiu, vicepresedintele SNMF, a participat la Conferinta Europeana Wonca, ce a avut loc la Lisabona. Printre temele de discutie la care a participat, dr. Alexiu a povestit, pentru PaginaMedicala.ro, despre diferentele sistemelor de sanatate ale tarilor aparent asemanatoare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points

Previous Article

Next Article