BizNews 15.04.2014

1) Un nou proiect de orientare in cariera, lansat in liceele din Bucuresti
Proiectul de orientare in cariera „Promisiuni pentru Viitor” ofera liceenilor din Bucuresti oportunitatea sa se familiarizeze cu profesiile de medic si de farmacist prin dialogul cu profesionistii din domeniul medical.
Elevii vor avea oportunitatea sa participe la intalniri de mentorat, vor putea castiga burse de merit si sa efectueze vizite de practica in farmacii si in spitale.
Obiectivul proiectului este de a stimula performanta scolara si buna conduita educationala a elevilor in vederea atingerii obiectivelor pe termen lung referitoare la intrarea in mediul academic si construirea unei cariere profesionale.
„Ne dorim ca, incepand cu acest an, sa fim aproape elevilor care sunt curiosi sa afle mai multe informatii despre profesia de medic si cea de farmacist. Vrem sa ii ajutam sa isi contureze o imagine aproape de realitate cu privire la aceste doua profesii si, de ce nu, sa descopere daca au motivatia de a se orienta spre domeniul medical ca plan de viitor. Le vorbim, asadar, despre doua profesii nobile, doua dintre profesiile care le permit sa aduca valoare societatii si pacientilor, sa ii ajute pe acestia din urma sa aiba o viata mai sanatoasa”, a declarat Adrian Grecu, general manager Abbott Products Romania.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Banicioiu: Bugetul pentru programul de hemofilie si talasemie a crescut cu 40% in acest an
Programul national de hemofilie si talasemie a primit cu 40% mai multi bani pe 2014, fata de bugetul alocat in 2013. Astfel, de la 47 de milioane de lei (2013), s-a ajuns la o suma de 65 de milioane din partea statului in 2014, conform ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
“Pentru 2014, bugetul pentru programul national de tratament (n.r. de hemofilie si talasemie) era la 40 de milioane de lei, un pic mai mic decat bugetul pe 2013, care era de 47 de milioane. Deci (n.r. bugetul a crescut) pana la 65,16 milioane, ceea ce inseamna o marire cu 40% (n.r. a bugetului)”, a spus ministrul Sanatatii.
Conform lui Banicioiu, aceasta crestere de buget pentru programul de talasemie si hemofilie se face datorita introducerii diferentierii costurilor in functie de tratament.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Tinerii romani, printre cei mai putin educati din UE
Numarul persoanelor cu varste intre 30 si 34 de ani din cele 28 de state membre UE care au incheiat studii tertiare a crescut la 37% in 2013 fata de 24% in 2002, potrivit unui comunicat Eurostat, biroul de statistica al UE. Tinta UE este ca in acest grup de varsta, acest procent sa atinga 40% pana in 2020.
In plus, numarul persoanelor care parasesc scoala devreme (cei de 18-24 de ani care au cel mult o educatie secundara si nu urmeaza in prezent educatie suplimentara) in Uniune a scazut de la 17% in 2002, la 12% in 2013. UE isi propune sa reduca proportia acestora la 10%.
In perioada mentionata, in Romania, numarul celor care si-au incheiat studiile tertiare a crescut semnificativ, dela 9,1% la 22,8%. Cu toate acestea, Romania se claseaza doar inaintea Italiei (22,4%) la acest capitol. Tinta Romaniei pentru 2020 este de a ajunge la 26,7%. Cea mai mare proportie a personalor de 30-34 de ani cu educatie tertiara se inregistreaza in Irlanda (52,6%), Luxemburg (52,5%) si Lituania (51,3%).
Sursa: Sanatateatv.ro

0 Points