BizNews 24.04.2014

1) Cluj-Napoca, capitala oncologiei europene
Cluj-Napoca va fi gazda a doua evenimente de referinta pentru oncologia europeana si cea romaneasca. Astfel, in perioada 11-14 iunie 2014, se va desfasura evenimentul OECI Oncology Days & General Assembly, manifestare derulata de Organizatia Institutelor Europene de Cancer, in parteneriat cu Institutul Oncologic ”Prof.Dr. Ion Chiricuta” (IOCN), care, in acelasi timp, marcheaza 85 de ani de la infiintare in cadrul Zilelor IOCN 2014.
“Suntem deosebit de onorati sa gazduim in premiera OECI Oncology Days & General Assembly,mai ales ca tot in 2014 sarbatorim 85 de ani de existenta aInstitutului Oncologic ‘Prof.Dr. Ion Chiricuta’. Abordarea strategica a oncologiei europene este o mare provocare si, prin urmare, o ampla colaborare intre toti membrii OECI devine indispensabila. Speram ca cele doua evenimente sa fie un succes, iar cat mai multi colegi sa participe la lucrarile din cadrul acestora”, a declaratconf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, managerul Institutului Oncologic ”Prof.Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca.
Sursa: Sanatateatv.ro

2) MS a creat cadrul pentru asigurarea dreptului pacientilor romani privind asistenta medicala in UE
Romania va transpune Directiva Europeana 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor astfel incat pacientii romani asigurati se vor putea trata in alte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit Hotararii aprobate de Executiv, persoanele asigurate in sistemul de asigurari obligatorii de sanatate din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in conformitate cu legislatia statului in care se acorda asistenta medicala.
“Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele judetene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguratii care se trateaza in state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sanatatii va continua sa deruleze politici de investitii si dezvoltare, astfel incat asiguratii din Romania sa beneficieze de aceleasi conditii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata la noi, in centrele de excelenta pe care le avem”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Obiectiv: eliminarea malariei
Cu ocazia Zilei mondiale a malariei (25 aprilie), Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat un manual pentru a ajuta tarile sa evalueze fezabilitatea tehnica, operationala si financiara de a se indrepta spre eliminarea acestei boli.
Incepand cu anul 2000, rata mortalitatii prin malarie la nivel global a scazut cu 42% si cu 49% in Africa, fiind salvate in total 3,3 milioane de vieti, potrivit dr. Margaret Chan, directorul general OMS. Aceste progrese permite unele tari cu malarie endemica, chiar si cele mai puternic afectate, sa exploreze posibilitatea eliminarii ei. Dar in ciuda vointei politice in acest sens, aceste tari, si mai ales cele cu o povara crescuta a malariei, se confrunta cu obstacole de ordin tehnic, operational si financiar.
Asa ca manualul OMS va ajuta aceste tari sa evalueze resursele necesare pentru a reduce transmiterea malariei la niveluri foarte scazute, care sa permita implementarea programelor de eliminare a malariei. Manualul le va ajuta sa-si propuna termene potrivite si le va oferi cunostintele necesare pentru planificarea strategica pe termen lung a programelor pentru malarie.
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Ministerul Sanatatii promite ca va asigura banii necesari pentru Sectiile de Neonatologie
Ministerul Sanatatii a auntat ca va finanta din sume suplimentare tratamentul pentru pacientii nascuti prematur, conform unui comunicat de presa.
Situatia ingrijirii nou-nascutilor reprezinta o prioritate pentru MS: “Ministerul Sanatatii acorda o atentie deosebita ingrijirii tuturor pacientilor, iar situatia asigurarii finantarii pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri va fi solutionata prin rectificare bugetara. Astfel, vom asigura adecvat fonduri suplimentare acestor sectii, pe langa sumele alocate de CNAS”, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Avand in vedere ca Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului urma sa fie finantat integral din bugetul CNAS din luna august a acestui an, iar planificarea bugetara a fost facuta pentru sase luni, sumele alocate pentru 2014 au fost mai mici comparativ cu 2013, se mai arata in comunicat.
Reactia MS, ca urmare a semnalului de alarma tras de organizatia Salvati Copiii.
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Saptamana Internationala a Vaccinarii 2014, se va desfasura intre 24-30 aprilie
“Fii Sanatos! Fii Responsabil! Vaccineaza-te!” este mesajul campaniei “Saptamana Internationala a Vaccinarii”, ce va avea loc in perioada 24-30 aprilie 2014. Evenimentul reprezinta o initiativa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care marcheaza, la fiecare sfarsit de aprilie, aceasta campanie.
Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a preluat initiativa OMS, pentru ca mesajul privind importanta vaccinarii sa ajunga si la cat mai multi romani, carora medicii de familie implicati sa le explice, cu argumente si exemple, de ce vaccinurile sunt scuturi de aparare.
Campania include: o dezbatere publice, conferinte de presa, evenimente medicale pe tema vaccinologiei organizate de SNMF, focus-grupuri pe problema vaccinarii, dar si o intalnire cu ministrul Sanatatii pe problemele de imunizare din Romania.
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) O tehnica de modificare a ADN-ului, folosita pentru vindecarea unor maladii hepatice
O tehnica de „editare” a ADN-ului a fost utilizata in premiera pentru vindecarea unor maladii hepatice si ar putea fi folosita in viitor pentru prevenirea sindromului Down, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, scrie Mediafax.
Potrivit dailymail.co.uk, o maladie hepatica genetica a fost vindecata in cadrul acestui studiu, realizat pe soareci, cu ajutorul unei tehnici revolutionare de „editare” a genomului, care ar putea fi utilizata in curand si pe pacienti umani.
Tehnica, denumita „Crispr”, poate sa induca o serie de mici modificari in baza de date genetice din structura ADN-ului, cu acuratete. „Crispr” a fost utilizata pentru a corecta o singura „litera” din alfabetul genetic al soarecilor ce au suferit o mutatie in gena asociata cu metabolismul hepatic.
Oamenii de stiinta considera ca o mutatie similara la nivelul aceleiasi gene cauzeaza maladii hepatice mostenite genetic la oameni, iar cercetatorii spera sa inceapa teste clinice pe oameni peste cativa ani.
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) OMS raspunde criticilor aduse vaccinurilor
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a respins, miercuri, acuzatiilor criticilor vaccinurilor, care apreciaza ca imunizarea nu serveste la nimic, ca este riscanta si ca de fapt corpul se apara mai bine atunci cand nu este vaccinat.
„Impactul vaccinurilor asupra vietii oamenilor este cu siguranta unul dintre cele mai bune lucruri care s-au vazut”, a declarat Jean-Marie Okwo-Bele, responsabil al diviziunii de vaccinuri la aceasta agentie a ONU.
Opozitia fata de campaniile de vaccinare a copiilor impotriva bolilor contagioase, precum rujeola si tusea convulsiva, a crescut in ultimul timp, in special in Statele Unite si in Marea Britanie.
Opozantii hotarati contesta necesitatea vaccinarii, iar unii gasesc chiar o legatura intre autism si vaccinul impotriva rujeolei, o legatura respinsa de majoritatea covarsitoare a lumii stiintifice.
Sursa: Mediafax.ro

0 Points

Previous Article

Next Article