O scurta si fericita poveste de iarna: au afectat putin sistemul, dar nu au furat Craciunul

sistemul de operare

Cu doi ani in urma, chiar spre final de an, am intampinat o problema din ce in ce mai des intalnita in prezent. Un grup de persoane rau intentionate au incercat sa obtina fraudulos informatii pretioase si confidentiale despre o clinica medicala din Bucuresti si pacientii acesteia, folosindu-se de un virus informatic. Posibil sa nu fi fost direct vizata clinica respectiva, dar cert este ca un virus a reusit sa ii cripteze o parte din date. Iar pentru recuperarea acestora se pretindea o anumita suma de bani.

Era luni dimineata si la prima ora un reprezentant al clinicii a apelat serviciul Call Center Setrio cu rugamintea de ajutor. In mod suspect, BizMedica nu mai functiona, in sensul in care nu se mai conecta la serverul SQL. Am accesat serverul si am constatat ca o parte din informatii erau afectate de virus. Inspiratia operatorului clinicii de a apela Setrio direct, fara sa intervina cu un restart la server asa cum poate in multe alte cazuri s-ar fi procedat, a fost de mare ajutor in solutionarea cazului. In felul acesta am reusit sa prevenim o criptare totala a informatiei si sa rezolvam situatia in maxim 2 ore de la apel.

Putea fi mai dificil daca nu am fi fost rationali, pregatiti pentru astfel de situatii si operativi. Am reusit sa preluam baza de date neafectata si am recomandat clientului sa achizitioneze urgent un spatiu de stocare nou deoarece SSD-ul existent fusese distrus. Am reinstalat sistemul de operare caci era o operatiune esentiala pentru indepartarea permanenta a virusului si la final BizMedica a fost reinstalata si repusa intacta in utilizare pentru 25 – 30 de calculatoare care asteptau cu nerabdare sa-si reia activitatea.

Cu alte cuvinte, multumita unei colaborari impecabile dintre reprezentantii clinicii si echipa de suport tehnic Setrio, finalul povestii a fost cel asteptat, iar Craciunul a ramas fericit si dedicat celor care conteaza cu adevarat: pacientii, colegii si famiile lor.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email