BizNews 27.11.2014

1) Bugetul alocat Ministerului Sanatatii pentru 2015 ar putea creste usor
Bugetul alocat Ministerului Sanatatii pentru 2015 ar putea fi de 4,4 – 4,5 miliarde de lei, bani care cuprind si fondurile destinate burselor medicilor rezidenti, dar si cresterile salariale ale personalului medical, conform ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Comparativ, acesta a adaugat ca in 2014, bugetul MS a fost de 4,4 miliarde de lei.
„Proiectul de buget are in calcul cresterile salariale propuse pentru 1 ianuarie, dar si sustinerea burselor pentru medicii rezidenti. (…) Am cerut un buget mai mare si il discutam cu Ministerul Finantelor. Eu zic ca l-am fundamentat foarte bine si trebuie sa va spun ca avem o deschidere foarte buna la MFP si o colaborare buna institutionala. Noi am solicitat o crestere pentru anul acesta. Ma astept sa fie peste 4,4 – 4,5 miliarde de lei. Aici nu iau in calcul sumele care echilibreaza bugetul Fondului National al Asigurarilor de Sanatate. Din acei bani ca si anul acesta consider o prioritate majora bugetul destinat programelor nationale de sanatate, unde prevedem o crestere substantiala pentru a elimina tot ceea ce inseamna sincope, neajunsuri si disfunctii ale derularii programelor nationale. De la 740 milioane lei anul acesta, undeva spre 882 milioane lei anul viitor”, a spus Banicioiu intr-o conferinta de presa, la Bucuresti.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) APMGR a lansat o campanie de informare cu privire la eficienta medicamentelor generice
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a semnat astazi un parteneriat cu Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), pe baza caruia s-a lansat campania nationala de informare si educare „Medicamentele generice – Eficienta, calitate si siguranta la un pret mai mic”.
In demararea acestei campanii, s-a avut in vedere necesitatea imbunatatirii cunostintelor romanilor cu privire la medicamentele generice, care pot genera economii semnificative pentru consumatorii finali, fara a se face vreun compromis la nivelul calitatii.
Un alt obiectiv al campaniei il constituie informarea consumatorilor asupra dreptului de a cere medicului sau farmacistului mai multe informatii cu privire la tratamentul recomandat. In Romania, medicii prescriu medicamentele pe baza substantei active, care se regaseste in mai multe medicamente sub diverse denumiri comeriale si la preturi diferite. Prin urmare, este foarte important ca pacientii sa cunoasca optiunile de tratament disponibile in farmacii, pentru a putea face o alegere informata.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) Teste HIV la domiciliu pentru consumatorii bucuresteni de droguri injectabile
Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” va incepe de anul viitor un program de testare la domiciliu pentru HIV a consumatorilor de droguri injectabile si a celor care au renuntat la droguri injectabile dar sunt infectati, a anuntat managerul institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, conform Agerpres.
El a spus ca pentru acest program vor fi achizitionate sase ambulante echipate cu tot ceea ce este necesar pentru testari, iar sase asistente vor face recoltarile.
„Sper ca din a doua parte a lunii ianuarie a anului viitor sa incepem acest program pentru a trata acesti pacienti si a-i monitoriza. Programul va functiona numai in Bucurestisi va cuprinde pentru inceput 150 de persoane”, a precizat prof. dr Streinu-Cercel.
Managerul institutului a subliniat ca Romania se confrunta cu o crestere a numarului de consumatori de droguri infectati cu HIV.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) OMS: Cancerul de col uterin, problema de sanatate mondiala. Vaccinarea ar trebui sa fie obligatorie
Cancerul de col uterin si celelalte afectiuni asociate cu virusul HPV sunt probleme de sanatate publica mondiala, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care insista asupra necesitatii includerii vaccinului impotriva HPV in programele nationale de imunizare.
OMS precizeaza ca recunoaste importanta cancerului de col uterin si a altor afectiuni asociate cu HPV ca fiind probleme de sanatate publica mondiale si reitereaza recomandarea ca vaccinul anti-HPV sa fie inclus in programele nationale de imunizare, cu conditiile ca prevenirea cancerului de col uterin si/sau a altor boli cauzate de HPV sa fie o prioritate de sanatate publica, introducerea vaccinului sa fie fezabila programatic, sa poata fi asigurata o finantare sustenabila si sa fie luate in considerare strategiile de eficienta a costurilor vaccinarii in tara sau regiune.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

0 Points