Cum vor fi protejati pacientii de medicamentele contrafacute incepand cu feb. 2019

 

Sanatatea pacientilor este din ce in ce mai expusa pericolelor. Tot mai multe medicamente falsificate ajung la pacienti, motiv pentru care Uniunea Europeana a adoptat Directiva 2011/62/UE care prevede ca, incepand cu 9 feb. 2019, toate medicamentele puse in circulatie vor avea prespcriptie medicala si vor fi serializate cu un cod unic. Eliberarea tuturor medicamentelor se va face obligatoriu, conform legislatiei europene mentionate, doar dupa verificarea autenticitatii acestora.

 

Romania a demarat procesul de implementare al directivei la un an in avans, prin lansarea Sistemului National de Verificare a Medicamentelor (SNVM). Proiectul este realizat si implementat de OSMR (Organizatia de Serializare a Medicamentului din Romania) si va pune la dispozitia farmaciilor, producatorilor si distribuitorilor din tara o platforma prin care sa poata verifica autenticitatea produselor comercializate.

 

„Detinatorii autorizatiei de punere pe piata si producatorii sunt obligati sa produca medicamentele vizate de noua legislatie cu doua elemente de siguranta ce se verifica obligatoriu inainte de a fi eliberate catre pacient: un identificator unic ce permite autentificarea ambalajului individual pe care acesta este imprimat si un dispozitiv de protectie impotriva modificarilor ilicite, ce permite verificarea integritatii fizice a ambalajului si poate evidentia orice tentativa de modificare ilicita a acestuia”, a explicat in cadrul conferintei de lansare Alexandru Chetrusca, Project Manager Arvato, compania responsabila cu implementarea modulului.

 

In calitate de furnizor de medicamente, pana pe 9 feb. 2019, trebuie sa va asigurati ca farmacia, lantul de farmacii sau depozitul dumneavoastra sunt pregatite sa functioneze conform noilor reguli europene. In acest sens activitatea trebuie sa fie avizata de noua legislatie, echipamentele hardware trebuie sa fie compatibile cu cerintele software impuse de noile dezvoltari, scannerele (cititoarele) trebuie sa fie cele potrivite, si procedurile administrative OSMR trebuie sa va fie cunoscute.

 

Aplicatiile Setrio pentru farmacii si depozite (BizPharma, BizDepozit, GoPharma) sunt in curs de dezvoltare pentru conectarea la SNVM si vor fi garantat pregatite la momentul lansarii oficiale a platformei. Pe parcurs vom reveni cu noutati si detalii, astfel incat dumneavoastra si fiti in permanenta informat.

 

Pentru mai multe informatii privind evenimentul de lansare a proiectului in Romania, recomandam accesarea paginii online www.osmr.ro.

Mereu la dispozitia dumneavoastra,
Echipa Setrio

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email