7 Aprilie – Ziua Internationala a Sanatatii

Covid-19 a lovit puternic toate tarile, insa impactul cel mai aspru s-a resimtit asupra comunitatilor care erau deja vulnerabile. Oamenii de aici sunt mult mai expusi bolii, au mai putin acces la servicii medicale de calitate si din pacate pot suferi consecintele adverse ca urmare a masurilor puse in aplicare pentru a opri pandemia.

Aceste inechitati nu sunt noi. Chiar daca lumea a inregistrat imbunatatiri la nivel mediu in ceea ce priveste sanatatea si speranta de viata si o reducere de cazuri la nivelul mortalitatii premature, aceste castiguri nu au fost impartite in mod egal intre diferitele sectiuni ale societatii, din si intre natiuni. De asemenea, diferentele pot fi observate la fiecare varsta, de la primii ani si pana la sfarsitul vietii.

Acest lucru nu este doar nedrept, ci poate fi prevenit. Acesta este motivul pentru care facem apel la lideri sa se asigure ca toata lumea dispune de conditii de viata si de munca favorabile sanatatii. In acelasi timp, indemnam liderii sa monitorizeze inechitatile in materie de sanatate si sa se asigure ca toti oamenii pot accesa servicii de sanatate de calitate atunci cand si unde au nevoie de ele.

Dovezile sunt clare: a oferi atat fetelor, cat si baietilor un inceput la fel de bun in viata si a avea grija de sanatate pe tot parcursul vietii sunt aspecte esentiale pentru bunastarea, dezvoltarea, durabilitatea si rezilienta societatii de astazi si a generatiilor viitoare.

Sursa: World Health Organization Regional Office For Europe

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email