Un anticorp identificat pentru prima data intr-o proba de sange prelevat de la un pacient care s-a recuperat dupa Sindromul Respirator Acut Sever in anul 2003 inhiba coronavirusurile inrudite, inclusiv pe acela care produce COVID-19. Anticorpul, numit S309, se afla in momentul de fata intr-un proces accelerat de dezvoltare si testare in cadrul companiei Vir Biotechnology ca si pas urmator catre efectuarea unor posibile studii clinice.
Constatarile laboratorului in urma activitatii de cercetare asupra anticorpului S309 sunt raportate in editia din data de 18 mai a revistei ”Nature”. Titlul lucrarii, disponibil aici, este: „Neutralizarea incrucisata a SARS-CoV si SARS-CoV2 de catre un anticorp monoclonal uman.”
Autorii coordonatori ai lucrarii sunt David Veesler, profesor asistent de biochimie la Universitatea din Washington, Facultatea de Medicina, si Davide Corti din cadrul Humabs Biomed SA, o filiala a companiei Vir. Autorii principali sunt Dora Pinto si Martina Beltramello din cadrul Humabs, precum si Young-Jun Park si Lexi Walls, cercetatori in cadrul laboratorului Veesler, care studiaza de cativa ani structura si functia mecanismelor de infectare pe o varietate de coronavirusuri.
„Ne mai ramane inca sa demonstram ca acest anticorp este protector in sistemele vii, ceea ce nu a fost inca realizat”, a spus Veesler.
„In momentul de fata, nu exista instrumente aprobate sau medicamente autorizate care sa se dovedeasca eficiente impotriva coronavirusului care provoaca COVID-19”, a adaugat el. Daca anticorpul functioneaza impotriva noului coronavirus la oameni, acesta ar putea deveni parte din resursele folosite pentru a pune capat pandemiei.
Veesler a spus ca laboratorul sau nu este singurul care cauta anticorpi neutralizanti pentru tratamentul impotriva COVID 19. Ceea ce face ca acest anticorp sa fie diferit este faptul ca nu a fost cercetat la persoane infectate cu COVID-19, ci la o persoana care a fost infectata in urma cu 17 ani in timpul unei epidemii de SARS.
„Este de fapt ceea ce ne-a permis sa ne miscam atat de repede, spre deosebire de alte grupuri”, a spus Veesler.
Oamenii de stiinta au identificat mai multi anticorpi monoclonali de interes din celulele B de memorie ale supravietuitorului SARS. Celulele B de memorie se formeaza in urma unei boli infectioase. Ele pot rezista uneori pe intreaga durata de viata a persoanei infectate. De obicei, isi aduc aminte de un agent patogen sau de unul similar cu acesta, pe care corpul l-a eliminat in trecut si initiaza un proces de aparare cu anticorpi impotriva unei noi infectii.
Mai multi dintre anticorpii din celulele B de memorie ale supravietuitorului SARS sunt indreptate catre o structura proteica specifica acestor coronavirusuri. Aceasta structura este esentiala pentru capacitatea coronavirusurilor de a recunoaste un receptor de pe o celula, de a fuziona cu acesta si de a-si injecta materialul genetic in celula. Acest aparat de infectare este localizat in tepii care constituie coroana virusului. Anticorpul S309 este deosebit de puternic in tintirea si dezactivarea proteinei din tepii virusului, proteina care faciliteaza patrunderea coronavirusului in celule. Acest anticorp a reusit sa neutralizeze SARS CoV-2 in momentul in care a inceput sa lupte impotriva unei sectiuni a proteinei din tepii virusului aflati in apropierea zonei de atasare pe celula gazda. Prin studiile de crio-electron microscopie si prin analizele legaturilor, cercetatorii au aflat ca anticorpul S309 recunoaste o zona de legare la coronavirus, care se pastreaza pe mai multe sarbecovirusuri, nu doar pe virusurile SARS si COVID-19. De aceea este posibil ca acest anticorp, in loc de a fi autonom, are capacitatea de a actiona impotriva coronavirusurilor inrudite. Combinarea anticorpului S309 cu alti anticorpi, desi mai slabi, identificati la pacientul care s-a recuperat dupa infectarea cu SARS a sporit neutralizarea coronavirusului COVID-19. Aceasta abordare prin aplicarea unui amestec de anticorpi ar putea ajuta la limitarea capacitatii coronavirusului de a forma virusuri mutante care sa nu fie eliminate in urma unui tratament cu anticorpi cu un singur ingredient, spun cercetatorii. Oamenii de stiinta au mai mentionat ca spera ca aceste rezultate initiale sa deschida calea catre utilizarea anticorpului S309, singur sau intr-un amestec, ca masura preventiva pentru persoanele cu risc ridicat de expunere la coronavirusul ce provoaca infectarea cu COVID-19 sau ca terapie post-expunere pentru a limita sau trata boli grave.
Sursa: Technologynetworks.com