Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Lupuliasa: Pragul de 20% discount la medicamente, o masura corecta daca si marja pentru farmacii creste
Ministerul Sanatatii a propus un prag al discounturilor la medicamente de 20%, masura corecta “dintr-un anumit punct de vedere”, daca aceasta se va corobora cu modificarea adaosului comercial la farmacie, a spus Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, conform Agerpres.
Lupuliasa, prezent la “Pharma Forum Services”, a adaugat ca in statele europene, valorile de discount sunt sub 20%, dar marja comerciala pentru farmacii este mult mai mare si atunci este corect ca, pentru acestea, sa existe un adaos comercial care sa le asigure continuitatea activitatii, decat un discount variabil.
“Unii distribuitori sau producatori il acorda unora preferential, unora mai mare, altora mai mic, intotdeauna in corelatie cu volumul de achizitii. Si atunci asistam la un dezechilibru in ceea ce priveste nivelurile de pret pentru medicamentele pentru care pretul nu este impus, uneori in avantajul pacientilor”, a explicat Lupuliasa.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

2) Amenzi pentru companiile care nu distribuie medicamentele cerute in farmacii
Companiile care nu vor distribui medicamente farmaciilor vor primi amenzi de pana la 100.000 lei pentru nerespectarea serviciului public, a declarat Marius Savu (foto), presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), in cadrul “Pharma Forum Services”, conform Agerpres.
Savu a transmis farmacistilor sa sesizeze ANM atunci cand nu primesc produsele pe care le-au solicitat, in asa fel incat agentia sa intervina cat mai repede. El a aratat ca sunt cazuri in care din farmacii lipseste cel mai ieftin medicament pentru ca exista un “interes comercial” de a avea un medicament mai scump in acea farmacie.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

3) Mersul pe jos reduce riscul de a dezvolta cancer mamar, in randul femeilor de peste 50 de ani
Femeile care merg pe jos in fiecare zi au mai putine sanse de a suferi de cancer mamar, intrucat o plimbare in pas vioi poate reduce considerabil riscul de a dezvolta aceasta boala, in randul femeilor trecute de 50 de ani, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii americiani.
Astfel, potrivit dailymail.co.uk, riscul de a dezvolta cancer mamar este mai mic cu 14% in randul femeilor care au o activitatea fizica moderata, timp de 60 de minute in fiecare zi, in comparatie cu cele care au o viata sedentara
De asemenea, femeile care desfasoara activitati fizice intense au parte de protectie dubla, iar riscul de a suferi de cancer mamar scade cu 25%. Studii anterioare au aratat beneficiile exercitiilor fizice, dar oamenii de stiinta spun ca acest studiu este primul care examineaza avantajele mersului pe jos.
Sursa: Mediafax.ro

 

4) Un analgezic sintetic, descoperit in stare naturala in Africa
O substanta fabricata la inceputul anilor ’70 de industria farmaceutica pentru un medicament de sinteza, Tramadol, a fost descoperita de curand in stare naturala, in Africa subsahariana, informeaza lefigaro.fr.
Este una dintre acele povesti frumoase care reunesc toate „ingredientele” succesului: cercetari stiintifice de top, medicina traditionala africana, colaborari umane si o descoperire stiintifica surprinzatoare.
Totul a inceput atunci cand un tanar student camerunez l-a cunoscut pe Michel De Waard, neurobiolog la Institutul de stiinte neuronale din Grenoble (Inserm, Université Joseph-Fourier, CNRS). El i-a atras atentia asupra virtutilor unui mic arbust din Africa subsahariana, denumit piersic african, care poate ajunge la o inaltime de 4-6 metri. In medicina traditionala, mai ales in Camerun, aceasta planta este folosita in tratamentul mai multor patologii, precum epilepsie, febra, malarie si durere.
Sursa: Mediafax.ro

 

5) O noua tehnica de stimulare a productiei de ovule la femeile sterile, creata de cercetatori
Cercetatorii americani au creat o tehnica inovatoare care permite stimularea productiei de ovule la anumite femei sterile, cu ajutorul careia una dintre paciente, din Japonia, a reusit sa dea nastere unui copil sanatos.
Folosind aceasta tehnica, medicii de la Spitalul Universitar St. Marianna din Kawasaki, Japonia, au recoltat ovule de la cinci femei suferind de insuficienta ovariana primara. Una dintre aceste femei a nascut un copil, iar o alta este insarcinata, au precizat autorii studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Un numar de 27 de femei japoneze au participat la acest experiment, iar cercetatorii au putut sa preleveze de la cinci dintre ele ovule ajuns la maturitate, capabile sa fie fertilizate in vitro.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points