Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Premiul Nobel pentru Medicina, acordat pentru sistemul ce reglementeaza traficul intracelular
Cercetatorii James Rothman, Randy Schekman si Thomas Sudhof au primit luni premiul Nobel pentru medicina pe 2013, datorita descoperirilor lor in domeniul sistemului care reglementeaza traficul intracelular, conform Mediafax.
Cei trei cercetatori au fost recompensati pentru descoperirea sistemului de transport din interiorul celulei, gratie caruia „moleculele sunt transportate in celula in locul potrivit, la momentul potrivit”, se arata in comunicatul Comitetului Nobel.
Fiecare celula este o „uzina” care produce si exporta molecule. De exemplu, insulina este sintetizata si eliberata in fluxul sangvin, iar o serie de semnale chimice, denumite neurotransmitatori, sunt transmise de la o celula nervoasa la alta. Aceste molecule sunt transportate in celula in mici „pachete”, denumite „vezicule”. Cei trei laureati ai premiului Nobel pentru medicina din 2013 au descoperit principiile moleculare care guverneaza felul in care acest „cargo” este condus la locul potrivit si la momentul potrivit, in celula.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Tratamentul pentru distonie trebuie decontat de CNAS
Distonia trebuie inclusa in programul national de boli neurologice,iar tratamentul pentru aceasta boala, decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Acest proiect este sustinut de Societatea de Neurologie, cat si de Asociatia Children’s Joy si Alianta Nationala pentru Boli Rare.
Se doreste decontarea tratamentului distoniilor focale cu toxina botulinica de catre CNAS, pentru ca, in acest moment, nu acopera costurile tratamentului cu injectarea botulinica. O singura fiola costa aproximativ 1400-1800 lei, iar tratamentul trebuie repetat o data la trei-patru luni. Astfel, s-a depus un memoriu la Ministerul Sanatatii prin care se solicita sprijinul in facilitarea accesului la tratament pentru diferitele tipuri de distonie.
Conf. dr. Bogdan Ovidiu Popescu a precizat ca aceleasi centre in care se face astazi DBS pentru boala Parkinson ar trebui sa preia, intr-o prima faza, si cazurile de distonie, principalul argument fiind faptul ca este nevoie de o pregatire de durata pentru a putea practica interventia de stimulare cerebrala profunda.
“Nu e nici pe departe suficient sa fii neurolog. Trebuie sa faci cursuri speciale. Aceasta interventie necesita o echipa complexa: neurolog, neurochirurg, specialist in recuperare medicala. La fel de important este si managementul post-operator al pacientilor care apeleaza la DBS, care necesita un neurolog specializat”, a spus conf. dr. Bogdan Popescu.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Tratamentul hepatitei C ar putea fi decontat de CNAS
Tripla terapie pentru tratamentul hepatitei C ar putea fi introdusa in decontarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dupa ce se va actualiza lista de medicamente compensate si gratuite, a spus Cristian Busoi (foto), presedintele CNAS, conform Agerpres.
“Tripla terapie pentru tratamentul hepatitei C este posibil sa fie introdusa dupa ce se va actualiza lista de medicamente compensate si gratuite, lista care nu a mai fost actualizata din 2008. Exista o munca asidua la Ministerul Sanatatii pentru evaluarea tehnologiilor medicale si toate cele 141 de molecule, plus moleculele existente care vor sa intre si pe alte afectiuni, in momentul in care se va lua o hotarare si se va face hotarare de guvern, vom introduce in decontarea Casei tripla terapie”, a afirmat la Cristian Busoi la Palatul Parlamentului.
El a spus ca nu sunt liste de asteptare pentru hepatite, ci doar dosare incomplete sau dosare care nu se incadreaza in criteriul Comisiei nationale.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

 

0 Points