Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Industria medicamentelor generice cauta piete solide in UE
Industria medicamentelor generice si biosimilare din UE are nevoie de piete solide pentru a putea investi in echipamente de productie de inalta tehnologie si pentru a crea astfel mai multe locuri de munca, se arata intr-un comunicat de presa.
Companiile reprezentate in cadrul Asociatiei Europene a Medicamentelor Generice (EGA) asigura peste 150.000 de locuri de munca in Europa. Medicamentele generice ajuta pacientii din UE si sistemele de asistenta medicala sa economiseasca peste 35 miliarde de euro in fiecare an. Acestea reprezinta 54% din totalul medicamentelor eliberate si 21% din totalul cheltuielilor cu medicamente din Europa.
Criza economica impune extinderea utilizarii medicamentelor generice si biosimilare pentru a ajuta guvernele sa gestioneze cresterea costurilor cu asistenta medicala. UE trebuie sa adopte prevederi care sa incurajeze procesele de fabricatie avansate din punct de vedere tehnologic, pentru a permite producatorilor de medicamente generice si biosimilare sa exporte pe pietele emergente.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

2) Cariere in Alb, targ de job-uri in strainatate pentru personalul medical romanesc
A IX-a editie a evenimentului international Cariere in Alb, se organizeaza in luna octombrie pentru profesionistii din sectorul medical din tara.
Job-urile din cadrul targurilor se adreseaza tuturor categoriilor de personal medical (medici, studenti, dentisti, farmacisti, asistenti medicali, kinetoterapeuti, moase si altii), in tari precum Franta, Anglia, Germania, Belgia, Suedia, Norvegia, Olanda sau Tarile Arabe.
Targurile vor ajunge in maile orase din Romania dupa cum urmeaza:
• Timisoara – 26 octombrie;
• Oradea – 27 octombrie;
• Bucuresti – 9-10 noiembrie;
• Craiova – 11 noiembrie;
• Iasi – 16 noiembrie;
• Sibiu – 22 noiembrie;
• Targu Mures – 23 noiembrie;
• Cluj-Napoca – 24 noiembrie.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

3) Productia de ovule la femeile sterile, o noua tehnica cercetata
Cercetatorii americani au creat o tehnica inovatoare care permite stimularea productiei de ovule la anumite femei sterile, cu ajutorul careia una dintre paciente, din Japonia, a reusit sa dea nastere unui copil sanatos, conform Mediafax.
Folosind aceasta tehnica, medicii de la Spitalul Universitar St. Marianna din Kawasaki, Japonia, au recoltat ovule de la cinci femei suferind de insuficienta ovariana primara. Una dintre aceste femei a nascut un copil, iar o alta este insarcinata, au precizat autorii studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences
(PNAS).
Un numar de 27 de femei japoneze au participat la acest experiment, iar cercetatorii au putut sa preleveze de la cinci dintre ele ovule ajuns la maturitate, capabile sa fie fertilizate in vitro.
Desi aceasta tehnica nu a fost testata pe femei care sufera de alte tipuri de sterilitate, autorii studiului intentioneaza sa initieze un nou studiu pentru a determina daca pacientele care sufera de menopauza precoce provocata de tratamente anticanceroase precum radioterapia si chimioterapia ar putea beneficia la randul lor de pe urma acestei metode.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

4) Cat de buna este apa pentru organism: Lucruri care fac din consumul de apa un pericol pentru sanatate
Desi in privinta apei se presupune in mod normal ca poate fi consumata in orice cantitate si in orice conditii fara sa dauneze in vreun fel organismului, exista mai multe riscuri ale apei asupra sanatatii de care nu suntem tot timpul constienti.
Bisfenol A
Aceasta substanta chimica, in general cunoscuta sub prescurtarea BPA, care se gaseste in unele sticle din plastic, se poate scurge in mancaruri si bauturi, ridicand riscuri de sanatate in special in cazul sugarilor si al copiilor, potrivit Institutului britanic de stiinte ale sanatatii si mediului, screie huffingtonpost.co.uk.
Desi exista apa comercializata si in sticle fara BPA, unii experti avertizeaza ca si acest tip de sticle poate elibera chimicale nedorite in apa, in cazul expunerii la soare, la microunde sau in cazul contactului cu masinile de spalat vase.
Folosirea aceleiasi sticle fara sa fie spalata
O sticla refolosibila este o alternativa rentabila si ecologica la recipientele de unica folosinta, cu conditia sa fie pastrata curata. Bacteriile prefera locurile cu o caldura si umiditate ridicate, deci o sticla aproape goala careia i-ai pus capacul peste noapte si pe care o umpli a doua zi cu apa va fi un mediu imbietor pentru bacterii. Solutia ar fi spalarea regulata a sticlei cu apa fierbinte si sapun.
Indulcitorii
Atunci cand vrem sa indulcim sau sa aromam apa, este recomandat sa ne ferim de produse cu asa-zisii indulcitori naturali, pe care sa le inlocuim cu o felie de lamaie proaspata.
Sursa: Mediafax.ro

 

5) Un medicament revolutionar ar putea trata maladia Alzheimer. Cand ar putea fi lansat remediul
Un medicament revolutionar care ar putea trata maladia Alzheimer ar putea fi lansat pe piata in urmatorul deceniu, pe baza unei descoperiri facute de cercetatorii britanici, care au reusit in cadrul unor teste de laborator sa impiedice distrugerea celulelor cerebrale.
Acest studiu, considerat revolutionar de comunitatea medicala internationala, ofera sansa obtinerii unor noi medicamente capabile sa stopeze si alte maladii grave, precum Parkinson si alte boli neurodegenerative, informeaza dailymail.co.uk.
Savantii britanici spun ca vor putea chiar sa obtina o pastila care va putea sa trateze mai multe boli in acelasi timp.
Cercetarile din cadrul acestui studiu se afla inca intr-un stadiu timpuriu, insa, potrivit oamenilor de stiinta, ele ofera deja prima dovada reala a faptului ca este posibila folosirea unui medicament pentru a impiedica moartea celulelor cerebrale dintr-un creier afectat de Alzheimer.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points