Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Noi sperante pentru bolnavii de Alzheimer
O echipa de oameni de stiinta a anuntat joi ca a reusit sa obtina un medicament care, testat pe soareci, contribuie la stoparea bolilor prionice (boli ce apartin unui grup de afectiuni progresive care ataca sistemul nervos atat la om cat si la animale) si ar putea avea efecte pozitive si in cazul unor maladii precum Alzheimer si Parkinson care evolueaza dupa mecanisme asemanatoare, informeaza AFP.
Aflat inca in stadiu experimental, acest medicament blocheaza perturbarile sistemului de aparare al creierului, perturbari care contribuie la progresia maladiilor neurodegenerative.
Multe dintre aceste maladii incep prin acumularea unei proteine invadatoare in tesutul cerebral. Raspunsul creierului este de a activa un mecanism de aparare denumit UPR (unfolded protein response). Acest mecanism ordona celulelor sa opreasca sinteza de noi proteine, astfel incat problema sa nu se agraveze. Insa acumularea acestor proteine impiedica oprirea mecanismului UPR. Drept rezultat, proteinele invadatoare nu mai sunt produse, dar la fel patesc si proteinele normale ce sunt esentiale pentru supravietuirea celulelor nervoase. Neuronii incep sa moara, nu sunt inlocuiti de altii noi, iar maladia avanseaza.
O echipa de cercetatori britanici a publicat un material, in ultimul numar al revistei americane Science Translational Medicine, in care anunta testarea unui medicament care actioneaza asupra unui punct important al acestui mecanism — asupra enzimei denumite PERK, pentru a mentine deschisa sinteza de proteine.
Sursa: InformatiaMedicala.ro

 

2) O substanta regasita in radacina de lemn-dulce poate incetini evolutia cancerului de piele
Oamenii de stiinta din Statele Unite au identificat un compus in radacina de lemn-dulce care incetineste evolutia cancerului de piele si ar putea conduce la crearea unui nou medicament.
Radacina de lemn-dulce contine un compus, glicirizina, despre care s-a crezut ca ar putea fi folosita la crearea unui medicament care sa lupte impotriva formelor agresive de cancer al pielii. Insa tentativele de sintetizare a glicirizinei au fost pana acum impiedicate de faptul ca ingerarea pe termen lung a acestei substante poate cauza hipertensiune arteriala si chiar edem cerebral, informeaza dailymail.co.uk.
Un studiu efectuat de cercetatorii scotieni a aratat ca femeile insarcinate care consumau peste 100 de grame de lemn-dulce pe saptamana au nascut copii ce au obtinut scoruri mai mici la testele de inteligenta scolare, din cauza compusului glicirizina.
Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit in radacina de lemn-dulce un nou ingredient, Izoanguston A, care prezinta aceleasi beneficii in ceea ce priveste tratarea cancerului de piele, fara efectele secundare periculoase.
Sursa: Mediafax.ro

 

3) Malpraxisul – o problema delicata din punct de vedere juridic
Scopul actului normativ privind malpraxisul este de a atentiona personalul medical ca eventuale erori trebuie prevenite, pentru ca unui magistrat ii este greu sa aprecieze cat costa viata unui om sau cat valoreaza pierderea unui organ, a declarat judecatorul Cristian Danilet, membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), conform Agerpres.
“Noi, ca si magistrati, nu avem standarde, indicatori, puncte de referinta concrete, de la atata pana la atata cer pentru nu stiu care organ. Este necesara o alta procedura prin care sa se sustraga dinspre judecator spre un alt organism stabilirea acestor tipuri de despagubiri”, a afirmat Danilet, intr-o dezbatere privind medierea in malpraxisul medical.
In opinia sa, scopul acestui proiect de lege este si unul de a atentiona personalul medical ca trebuie sa previna producerea unor astfel de situatii, recomandand spitalelor sa prevada o politica prin care sa introduca o limita de varsta.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

0 Points