Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) ADRFR doreste aplicarea obligatiei de serviciu public pentru producatorii de medicamente
Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) sustine aplicarea obligatiei de serviciu public pentru toti operatorii din lantul de aprovizionare cu medicamente, de la producator la farmacie.
„Pentru ca aceasta obligativitate sa fie eficient implementata, distribuitorii si farmaciile au nevoie insa de sprijinul producatorilor farmaceutici, care sa furnizeze in mod adecvat si continuu distribuitorilor farmaceutici medicamentele necesare pietei interne”, a spus Rene Jenny, presedintele Asociatiei Europene a Distribuitorilor si Retailerilor (GIRP).
O astfel de obligatie exista in tara noastra, insa, doar de la distribuitori la farmacii si spitale, nu si de la producatori la distribuitori si farmacii.
“Asociatia noastra a militat pe langa Ministerul Sanatatii si celelalte autoritati in domeniu, ma refer in special la Asociatia Nationala a Medicamentelor, pentru a interveni si a intari prevederile legislatiei in vigoare astfel incat, atat distribuitorii, cat si producatorii care, de fapt, sunt sursa medicamentelor care trebuie sa ajunga pacienti, sa aiba obligatii explicite in sensul ca ar trebui sa livreze comenzile care sunt lansate dispre pacient spre ei si, de asemenea, sa existe un set de sanctiuni specifice pentru cei care ignora aceste obligatii”, a spus Robert Popescu, presedintele ADRFR.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

2) Exportul paralel din farmacii ar trebui eliminat legal
Licentele de distributie la nivel national sunt peste 450 la numar, din care doar 28 apartin Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADFR), restul revenind farmaciilor. Acest proces se doreste a fi stopat odata cu modificarea legii Sanatatii aflate in dezbatere publica.
Astfel, farmaciile nu vor mai avea licenta de distributie pentru export, iar exportul paralel ar trebui sa fie eliminat legal, conform lui Robert Popescu (foto), presedintele ADRFR.
Prin modificarea legii, farmaciile nu vor mai vinde produsele in strainatate, avand un efect benefic pentru pacienti, care vor gasi mereu medicamentele necesare pe rafturi, a tinut sa precizeze Iulian Trandafir, vicepresedintele ADRFR.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

3) O suta de transplanturi hepatice, in 2013, la Institutul Clinic Fundeni
O suta de proceduri de transplant hepatic au fost realizate in 2013 la Institutul Clinic Fundeni, un record pentru aceasta activitate, conform Agerpres.
In Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic “Dan Setlacec” din Institutul Clinic Fundeni, au fost efectuate doua transplanturi hepatice de catre echipa prof. dr. Irinel Popescu la o pacienta de 59 ani cu ciroza hepatica, in urma unei infectii cu virus B si D, precum si la un pacient de 57 de ani, cu ciroza hepatica datorata unei infectii cu virus C.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

4) Implant auditiv cu transmisie osoasa, realizat cu succes la Bucuresti
Primul implant auditiv cu transmisie osoasa Bonebridge din Romania a fost realizat cu succes, intr-o clinica din Bucuresti.
Prof. dr. Wolf Dieter Baumgartner, din Austria, a realizat implantul pe un pacient care a fost diagnosticat cu hipoacuzie in urma cu mai bine de 14 ani si pentru care toate celelalte variante de recuperare auditiva nu au adus beneficii reale.
„Pacientul pe care l-am operat este un adult tanar care s-a nascut sanatos dar care la varsta copilariei a facut o infectie severa. Aceasta infectie a distrus totul in ureche astfel ca dupa cateva operatii realizate de alti specialist, infectia este vindecata, insa el nu aude. Cum urechea interna nu a fost afectata de infectie, am realizat implantul Bonebridge intr-o zona anatomica noua, l-am testat in timpul operatiei si functioneaza. Sunt foarte sigur ca va auzi bine”, a declarat prof. dr. Baumgartner.
Noua tehnologie permite persoanelor diagnosticate cu hipoacuzie de transmisie sau mixta sau cu surditate unilaterala sa auda din nou o gama completa de sunete.
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points