Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Actualizarea listei de medicamente compensate la cinci ani, o problema costisitoare
Actualizarea listei de medicamente compensate la cinci ani este una sincopata si produce costuri extrem de mari, a afirmat, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Pana, conform Agerpres.
“Suntem din nou la un moment de rascruce, in care un numar extrem de mare de molecule asteapta sa primeasca un verdict vizavi de posibilitatea de a fi rambursate in sistemul public de sanatate: 167 de molecule. Daca acest procedeu ar fi fost unul constant, astazi nu am fi fost intr-o asemenea situatie”, a subliniat Adrian Pana.
El a precizat ca procedurile de evaluare a moleculelor vor continua.
“Este o procedura de evaluare destul de complexa, care necesita timp, dar mai ales care necesita persoane care au capacitati strict specializate. Din pacate, in Romania, masa critica care ar putea defini un asemenea grup de persoane este in momentul de fata extrem de redusa”, a spus secretarul de stat Pana.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

2) Romania are cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza din Uniunea Europeana
Dintre toate tarile Uniunii Europene, Romania are cel mai mare numar de cazuri de tuberculoza. Peste 20.000 de bolnavi cu tuberculoza sunt inregistrati anual si aproximativ 1.200 dintre acestia mor in fiecare an.
Nediagnosticata la timp si netratata corespunzator, tuberculoza se poate transforma in tuberculoza rezistenta la tratament sau extrem de rezistenta la tratament, afectiuni greu incurabile ce necesita perioade lungi de spitalizare si tratament dificil de suportat, administrat pentru cel putin doi ani. De asemenea, persoanele cu tuberculoza se confrunta adesea cu lipsa unui diagnostic rapid, frecvente discontinuitati si lipsuri in asigurarea tratamentului complet si de calitate precum si cu lipsa unor masuri de protectie sociala adecvata.
Pe langa problemele serioase de sanatate cu care se confrunta, persoanele cu tuberculoza sunt adesea stigmatizate, discriminate la nivelul serviciilor medicale, in scoli si comunitate, avand mari probleme de integrare sociala si profesionala.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

3) Ministerul Sanatatii organizeaza examenul de Rezidentiat pe 17 noiembrie 2013
Ministerul Sanatatii organizeaza, in data de 17 noiembrie 2013, concursul de intrare in Rezidentiat pe post si Rezidentiat pe loc in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie. Rezidentiatul de anul acesta se va desfasura in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures, Timisoara.
Tematicile examenului de Rezidentiat si bibliografia aferenta sesiunii din 2013 nu s-au modificat fata de cele din sesiunea anterioara. Acestea sunt vizate de Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, respectiv Colegiul Farmacistilor din Romania si aprobate de Ministerul Sanatatii.
Pentru rezidentiatul in medicina, tematica cuprinde capitole din domeniile cardiologie, pneumologie, reanimare medicala, neurologie, boli infectioase, hepatologie, gastroenterologie, chirurgie, obstetrica-ginecologie, reumatologie, oftalmologie, ORL, psihiatrie pediatrica, pediatrie, medicina interna, radiologie, endocrinologie, dermatologie, diabet, boli metabolice, nefrologie, hematologie.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

4) Serviciile medicale transfrontaliere, implementate rapid
Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a pregatit “terenul” pentru ca directiva europeana privind serviciile medicale transfrontaliere sa fie implementata, a declarat presedintele CNAS, Cristian Busoi, in cadrul unei dezbateri, conform Agerpres.
“Aceasta directiva europeana privind serviciile medicale transfrontaliere ar trebui sa intre in vigoare in 25 octombrie. Am vorbit in aceste zile cu domnul ministru. Intentioneaza sa aiba o prima discutie in Guvern in aceasta saptamana. Guvernul va decide daca va promova acest act normativ prin OUG sau prin procedura accelerata in Parlament. Va pot spune ca, din punct de vedere practic, nu va fi nicio diferenta semnificativa, pentru ca deja CNAS a pregatit terenul in ultimi ani pentru ca aceasta directiva sa fie implementata”, a spus Busoi.
Potrivit acestuia, CNAS va construi “de la zero” punctul national de contact, care va fi o structura noua, formata din oameni “in afara personalului actual al CNAS”.
“Lucrurile sunt deja implementate asa cum o cere directiva, mai putin punctul national de contact, care trebuie construit si care inseamna o perioada de timp, pentru ca vom construi o structura de la zero in afara personalului actual al CNAS”, a spus reprezentantul CNAS.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

5) Stomatologia ar putea intra in programul national de preventie
Ministerul Sanatatii ia in calcul includerea stomatologiei in programul national de preventie, pentru a reduce incidenta afectiunilor, in special la copii, conform Agerpres.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a intalnit cu reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR), principalele subiecte abordate vizand importanta sanatatii orale si impactul ei asupra sanatatii publice, serviciile stomatologice incluse in pachetul de baza, precum si modificarea prevederilor legale ce reglementeaza exercitarea profesiei.
Cu ocazia acestei intalniri, ministrul Sanatatii a reafirmat ca obiectiv acoperirea cat mai larga a urgentelor in domeniu prin existenta unui cabinet de urgente stomatologice in unitatile si compartimentele de primiri urgente, serviciu asigurat prin pachetul de baza.
Sursa: PaginaMedicala.ro 

0 Points