Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Beneficiile actualizarii listei de medicamente, de cinci ori mai mari decat costurile
Beneficiile economice pe termen lung ale actualizarii listei de medicamente gratuite si compensate din Romania sunt de cinci ori mai mari decat costurile, arata un studiu realizat de Institutul de Prognoza Economica al Academiei Romane, cu sustinerea Local American Working Group (LAWG). Astfel, pe termen lung, accesul pacientilor romani la medicamente inovatoare va insemna o ameliorare considerabila a starii de sanatate a populatiei, ceea ce se va traduce, in viitor, in beneficii economice si reduceri la cheltuielile cu servicii medicale.
“Concret, in primii trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pietei de catre noile molecule si indicatii, putand varia intre 216 si 486 de milioane lei. De cealalta parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecarii pacientilor sau evitarii deceselor ar putea ajunge la trei miliarde lei. In plus, cele mai mari beneficii vor fi resimtite in plan social. Pacientii asteapta de mai bine de sase ani ca terapii inovatoare si utilizate pe scara larga in Europa sa fie accesibile in regim compensat si in Romania”, a declarat Gregory Reeder, presedinte Local American Working Group (LAWG).
Studiul a relevat faptul ca, prin cresterea accesului pacientilor la medicamente de ultima generatie in urmatorii trei ani, pacientii vor castiga aproximativ 75.000 de ani de viata activi datorita tratarii cu succes a afectiunilor, prelungirii duratei de viata a pacientilor cu afectiuni cronice si prin evitarea deceselor. Astfel, actualizarea listei ar putea genera un impact economic pozitiv de aproximativ 0,5% din PIB datorita recastigarii sau mentinerii nivelului de productivitate al pacientilor.
Sursa: RomaniaLibera.ro


2) Ziua internationala a balbutiei: Un nou studiu pune la indoiala abordarile cliseu

Balbutia – sau mai popular balbaiala – afecteaza intre 4 si 5 la suta dintre copii, disparand la varsta adulta in 8 cazuri din 10. Afectiune de origine multifactoriala, balbutia mai este inca perceputa ca o problema de ordin psihologic, informeaza cotidianul francez Le Figaro.
Considerata de multe ori o problema ce tine de vorbit, balbutia altereaza fluiditatea cuvintelor si implicit a comunicarii. In majoritatea cazurilor, ea apare la persoane extrem de tinere, dar poate surveni si la varsta adulta, in special ca urmare a unor traumatisme.
In Franta, exista circa 600.000 de persoane care sufera de balbism. Ziua internationala a balbutiei, marcata la 22 octombrie, constituie o buna ocazie pentru a cunoaste mai bine acest handicap si abordarile posibile.
„Vorbitul poate fi comparat cu scrierea”, explica Marie-Claude Monfrais-Pfauwadel, medic specialist in balbism. „Initial, scrierea este haotica, insa ea se poate fluidiza pentru a deveni automata, cand te gandesti la ce scrii, nu la gesturile scrierii”, precizeaza specialista.
Sursa: InformatiaMedicala.ro

 

3) Studiu: Riscul de a dezvolta ADHD este mai mic in randul copiilor care locuiesc in zone insorite
Copiii care locuiesc in zone insorite au un risc mai scazut de a dezvolta ADHD (Deficit de Atentie/ Tulburare Hiperkinetica), potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii olandezi.
Cercetatorii olandezi au descoperit ca in regiunile foarte insorite aceasta afectiune are o incidenta mai mica, sugerand ca intensitatea ridicata a luminii soarelui poate exercita un efect protector asupra copiilor, informeaza dailymail.co.uk.
Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat harti care prezinta cele mai afectate state din SUA si alte noua tari si cat de insorite sunt acestea.
Chiar si dupa ce au luat in considerare alti factori aflati in legatura cu dezvoltarea ADHD, acestia au observat ca exista o relatie intre intensitatea solara si numarul copiilor care sufera de aceasta afectiune.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points