Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Ministerul Sanatatii: Nu am exprimat intentia de a elimina medicamentele generice din lista compensatelor
Ministerul Sanatatii (MS) precizeaza ca nu si-a exprimat in niciun moment intentia de a elimina medicamentele generice din lista compensatelor, principalul obiectiv fiind reactualizarea listei, pentru cresterea accesului pacientilor la medicamente inovatoare.
MS dezminte informatiile aparute in presa conform carora „ar lua in considerare scoaterea medicamentelor generice din lista de medicamente compensate si respectiv limitarea accesului populatiei la medicamente cu pret accesibil”.
Institutia precizeaza ca politica publica in ceea ce priveste compensarea medicamentelor este facuta de MS in numele Guvernului Romaniei, si nu de reprezentantii altor institutii.
„MS doreste sa incurajeze consumul de medicamente generice, conform obiectivelor asumate, dar si acordului cu organismele financiare internationale. In acest sens, Ministerul Sanatatii sublinieaza inca o data intentia de a introduce pe reteta compensata, incepand cu viitorul contract cadru, medicamentul de referinta, astfel incat pacientul sa fie corect informat si sa aiba posibilitatea de a-si alege medicamentul cel mai ieftin. Ministerul Sanatatii nu si-a exprimat in niciun moment aceasta intentie vehiculata in mass-media de a elimina medicamentele generice din lista de medicamente compensate”, se arata intr-un comunicat remis agentiei Mediafax.
Sursa: Mediafax.ro

 

2) Romanii isi pot deconta tratamentul facut in Europa
Romanii asigurati se pot trata in Europa si li se vor deconta serviciile medicale de care au beneficiat in strainatate, insa la tarifele romanesti, se arata intr-un comunicat de presa dat de Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Aceste masuri apar in urma schimbarii Directivei Europene 24/2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere.
In practica, prevederile esentiale ale Directivei 24 sunt deja aplicate in Romania, conform unui Ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate .
“In baza acestui Ordin, asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a casei de asigurari de sanatate unde sunt luati in evidenta ca persoane asigurate, beneficiaza de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat”, scrie in comunicat.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Speranta pentru vindecarea SIDA: Un copil nascut seropozitiv, fara urme de boala la 18 luni dupa incetarea tratamentului
Un copil american in varsta de trei ani nascut seropozitiv si tratat imediat dupa nastere cu antiretrovirale continua sa nu prezinte nicio urma de SIDA, dupa 18 luni fara tratament, au anuntat miercuri oamenii de stiinta, oferind speranta pentru o vindecare a nou-nascutilor printr-o terapie precoce.
Acesta este primul caz cunoscut pana in prezent de „vindecare functionala” a unui bebelus infectat de mama lui seropozitiva. Cazul a fost dezvaluit in presa internationala in luna martie. Bebelusul, o fetita, a primit antiretrovirale la mai putin de 30 de ore dupa nastere, mult mai devreme decat se procedeaza in mod normal cu nou-nascutii, pentru care riscul de infectare este ridicat.
Acest tratament precoce explica probabil „vindecarea functionala” a fetitei, in prezent in varsta de trei ani. Nu este vorba de o eradicare din organism a virusului, insa concentratia acestuia este atat de mica incat sistemul imunitar al pacientului poate sa il controleze fara a fi ajutat de un tratament antiretroviral, au explicat virusologii.
Sursa: Mediafax.ro

 

4) Studiu: Cum ne afecteaza dulciurile memoria
Specialistii incurajeaza persoanele in varsta sa renunte pe cat posibil la dulciuri, deoarece un nivel ridicat al zaharului in sange poate cauza probleme de memorie si, pe termen lung, declin cognitiv.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca mentinerea unui nivel scazut de zahar in sange este benefica pentru creier, anunta Daily Mail.
Un studiu publicat recent arata ca persoanele cu prea mult zahar in sange sunt predispuse sa aiba pierderi de memorie. Medicul Agnes Floes, de la Spitalul Universitar Charite din Berlin, sustine ca „rezultatele testelor efectuate arata faptul ca, pana si pentru persoanele care au un nivel normal de zahar in sange, coborarea acestuia poate reprezenta o strategie promitatoare pentru evitarea unor probleme de memorie, sau chiar a declinul cognitiv care survine odata cu varsta”.
Cercetatorii au testat 141 de persoane, cu varsta medie de 63 de ani, care nu sufereau de diabet. Voluntarii care erau supraponderali, cei care aveau deja probleme de gandire sau de memorie, sau cei care beau mai mult de 3,5 unitati de alcool zilnic nu au fost luati in calcul pentru experiment.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points