Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Eugen Nicolaescu: Pana la 31 decembrie, o lista noua de medicamente compensate va fi aprobata
Pana pe 31 decembrie, o lista noua de medicamente compensate va fi aprobata, a spus Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, in cadrul unei conferinte.
„Ne-am asumat ca pana la 31 decembrie, o lista noua de medicamente va fi aprobata si va intra dupa aceea in functiune. (…) Am convenit ca in jurul datei de 15 noiembrie sa punem pe site-ul Ministerului Sanatatii propunerea de lista noua pe care dorim sa o aprobam”, a spus ministrul.
Aceasta noua lista de medicamente va intra in vigoare odata cu noul pachet de servicii medicale de baza si cel al programelor nationale.
„Lista noua nu va pica din cer. Lista noua este trecuta prin multe site, este verificata si revizuita in mai multe etape si, nu in ultimul rand, (…) ea va intra in vigoare, probabil, odata cu pachetul nou de servicii medicale de baza si cu pachetul privind programele nationale de sanatate”, a adaugat ministrul Sanatatii.
Se doreste un echilibru intre consumul de medicamente inovative si medicamentele generice de pe piata si, in niciun caz, scoaterea medicamentelor ieftine din listele de compensate, a mai spus Eugen Nicolaescu.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Medicamentele ieftine nu vor fi eliminate de pe lista de compensate
Ministerul Sanatatii atrage atentia asupra faptului ca nu si-a exprimat in niciun moment intentia de a elimina medicamentele generice din lista de compensate, conform Agerpres.
“Principalul obiectiv al Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste reactualizarea listei de medicamente compensate il reprezinta cresterea accesului pacientilor romani la medicamente inovatoare conform noilor tehnologii, mai ales in patologiile la care acestea pot contribui la o ameliorare a starii de sanatate”, se arata intr-un comunicat.
Ministerul Sanatatii a subliniat ca doreste sa incurajeze consumul de medicamente generice, conform obiectivelor asumate, dar si acordului cu organismele financiare internationale.
Politica publica in ceea ce priveste compensarea medicamentelor o realizeaza numai Ministerul Sanatatii, in numele Guvernului Romaniei, si nu reprezentantii altor institutii.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Rezidentiat 2013: date despre organizarea concursului
Ministerul Sanatatii organizeaza duminica, 17 noiembrie 2013, concurs national de intrare in rezidentiat pe loc si pe post in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie. Pagina Medicala va ofera informatii despre concursul de anul acesta.
Concursul se desfasoara in Centrele Universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.
Rezidentiatul din acest an se va desfasura sub forma de test grila cu doua sute de intrebari, pe o durata de patru ore. Intrebarile sunt diferite, in functie de domeniu. Fiecare dintre seturile de intrebari este creat de grupuri de lucru diferite, aflate intr-un sediu securizat.
Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

4) 5 milioane de yuani pentru cercetarea Telocitelor in Romania
Proiectul „Mecanime si roluri ale Telocitelor in tratamentul afectiunilor pulmonare” este marele castigator al competitiei „Proiecte internationale majore de cercetare stiitifica in cooperare cu China”, competitiei in care s-au inscris 161 de proiecte internationale.
Proiectul se va desfasura pe o perioada de patru ani, din 2014 pana in 2018, si a fost finantat de Fundatia Nationala pentru Stiinte a Chinei cu suma de 5 milioane de yuani. Coordonatorii proiectui privind cercetarea Telocitelor vor fi profesorul X.Wang de la Universitatea Fudan din Shanghai si academicianul Laurentiu M. Popescu, director general al Institutului National de Patologie „Victor Babes” din Bucuresti.
“Finantarea unui proiect de cercetare din partea Chinei reprezinta o premiera absoluta pentru cercetarea stiintifica romaneasca. Faptul ca, proiectul legat de Telocite a fost primul intr-o competitie cu alte 160 de proiecte internationale, nu poate decat sa ne dea satisfactie si un plus de incredere ca cercetarea romaneasca ramane una de top” a declarat academicianul Laurentiu M. Popescu.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

5) Ministrul Sanatatii: Banii din investitii necheltuiti se reintorc la bugetul national si apoi sunt redistribuiti
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat, in data de 29 octombrie 2013, intr-o dezbatere publica, referindu-se la rectificarea bugetara ca banii din investitii necheltuiti de Ministerului Sanatatii vor merge catre bugetul national, urmand apoi sa fie distribuiti sectoarelor care au nevoie de resurse financiare.
„Noi am avut un proiect foarte important care se deruleaza de foarte multi ani si care a avut multe sincope ca urmare a unei finantari discontinue si aici ma refer la proiectul cu Banca Mondiala pe unele maternitati. Pentru ca banii nu au fost asigurati totdeauna la timp constructorii si-au fazut si ei socotelile lor. Pentru ca multi ani au avut din pacate nesansa ca aceste lucrari sa nu fie decontate, ulterior nu s-au mai apucat de lucru pana cand banii nu au fost pusi in buget. Sigur ca noi acum sutem in faza in care am pus niste bani in buget la rectificarea din vara, dar constructorii nu-si mai pot duce pana la capat lucrarile ca sa poata fi decontate. Ce ar trebui sa facem acum? Sa lasam banii aceia in buget, constructorii sa nu-si termine treaba si sa dam banii inapoi la buget in decembrie cand stim foarte bine ca sunt nevoi si in alte sectoare de activitate la fel de importante ca in sanatate”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

6) Sange artificial creat de cercetatori clujeni, testat pe soareci cu rezultate incurajatoare
O reteta de sange artificial, care contine o proteina din viermi marini si care s-ar dovedi util in cazul unor interventii chirurgicale sau al unor accidente, a fost creata de o echipa de cercetatori clujeni, testele preliminare pe soareci avand rezultate incurajatoare.
O echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj, condusa de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, face, de sase ani, cercetari de laborator pentru a produce sange artificial, util in cazul unor interventii chirurgicale in care se pierde mult sange sau in cazul accidentelor.
Silaghi-Dumitrescu a declarat, luni, corespondentului Mediafax ca specialistii clujeni au reusit sa creeze o reteta de sange artificial – care nu are culoarea rosie, ci poate deveni chiar incolor, iar testele preliminare pe soareci au rezultate incurajatoare.
Solutia contine apa, saruri si o proteina – hemeritrina, extrasa din viermii marini, iar in unele preparate se adauga albumina, o alta proteina, ca agent de protectie fata de agentii de stres.
Sursa: Mediafax.ro

 

7) Un nou test rapid permite o mai buna diagnosticare a tuberculozei
Un nou test rapid pentru detectarea tuberculozei permite o diagnosticare mai buna a acestei maladii si identificarea tratamentului corespunzator, potrivit rezultatelor unui studiu publicat luni in revista medicala britanica The Lancet.
Numit Xpert MTB/RIF, noul test de diagnoza permite detectarea bacilului Koch, care provoaca tuberculoza, in mai putin de doua ore, fata de mai multe saptamani cat dureaza metoda traditionala, bazata pe analiza la microscop a sputei si o radiografie pulmonara, in conditiile in care evolutia bolii la nivel global a ramas aceeasi.
Avand in vedere ca permite in acelasi timp detectarea rezistentei la rifampicina, principalul tratament impotriva tuberculozei in prezent, testul a primit in 2011 avizul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru examinarea pacientilor seropozitivi sau susceptibili de a contracta o tuberculoza rezistenta.
Pentru a masura eficienta testului rapid in „situatii reale”, echipa de cercetatori condusa de profesorul Keertan Dheda, de la Universitatea Cap Vest din Africa de Sud, a supus un grup de 700 de persoane suspecte de tuberculoza testului rapid si un alt grup de 700 de potentiali bolnavi a fost supus analizei sputei.
Sursa: Mediafax.ro 

0 Points