Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Ghid pentru prescrierea moderata a antibioticelor perioperatorii, in dezbatere
Ministerul Sanatatii a elaborat un act normativ prin care trage un semnal de alarma privind prescrierea in exces a antibioticelor in cazurile perioperatorii.
“Persistenta in atitudinea actuala va determina cresterea continua a efectelor nedorite ale abuzului de antibiotice, respective costuri tot mai mari ale combaterii acesteia si o eficienta tot mai scazuta a terapiei antibiotice (molecule noi in curs de inregistrare fiind tot mai putine)”, se arata in Gidul de profilaxie antibiotica in chirurgie, de pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Conform sursei citate, profilaxia antibiotica perioperatorie este utila doar pentru unele dintre interventiile chirurgicale apartinand urmatoarelor categorii:
– programate: cand nu exista infectie locala;
– de urgenta: interventiile curate sau cu risc de contaminare redus.
Pentru alte interventii din aceste categorii profilaxia antibiotica nu este necesara.
“In majoritatea procedurilor diagnostice invazive profilaxia antibiotica NU este indicata; administrarea profilaxiei antibiotice perioperatorii nu ar trebui sa devina un stereotip (automatism…)”, conform ghidului.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Dr. Roxana Nemes: Sezonul rece duce la agravarea afectiunilor respiratorii
Odata cu instalarea sezonului rece, persoanele care sufera de afectiuni respiratorii cronice se confrunta cu o serie de factori care duc la agravarea bolilor respiratorii de care sufera. Astfel vremea rece de afara poate agrava afectiuni respiratorii precum astmul bronsic, bronsiectaziile si bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC).
Exacerbarea afectiunilor respiratorii se poate intampla oricand pe parcursul unui an, dar in mod deosebit aceasta se manifesta mai puternic in perioadele foarte reci ale anului. Insa niciodata agravarea afectiunilor nu se intampla instantaneu.
„Estimarea clinica poate fi data de tuse, care poate sa fie la inceput seaca, ulterior insotita de expectoratie mucoasa si, in final, mucopurulenta, de culoare galbena-verzuie. Poate sa apara subfebrilitate, febra pana in 38 de grade Celsius, o senzatie de jena toracica, constrictie sau o respiratie uneori suieratoare. In simptomatologia bolilor respiratorii pot aparea si alte elemente de acompaniament, care pot sa fie de la alte sfere respiratorii inalte. Sunt amintite aici rinoreea apoasa, ochii umezi si uneori senzatia de nas infundat”, a declarat dr. Roxana Nemes, medic primar pneumolog, Institutul National de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

3) Prof. univ. dr. Mihai Anitei: Copiii cu tulburari de spectru autist nu beneficiaza de decontarea serviciilor terapeutice
Copiii cu tulburari de spectru autist din Romania nu beneficiaza de decontarea serviciilor terapeutice, astfel incat parintii sunt supusi unor eforturi uriase pentru a sustine recuperarea copiilor lor. Costul unei astfel de terapii este in medie de 1.000 de euro.
”Copiii cu tulburari din spectrul autist nu beneficiaza de nicio decontare a serviciilor terapeutice. Parintii fac eforturi mari pentru a sustine recuperarea copiilor lor. In medie, costul terapiei este de aproximativ 1000 euro. In prezent, procesul de recuperare se realizeaza in cea mai mare parte de catre psihologi independenti, formati professional in terapii comportamentale specifice. Mentionam faptul ca serviciile psihologice pentru copiii cu autism nu sunt decontate prin casele de asigurari de sanatate, fapt fara precedent in Uniunea Europeana”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania.
Situatia este cu atat mai grava cu cat in proiectul de baza lansat de Ministerul Sanatatii nu s-a introdus nimic legat de psihoterapia copiilor cu tulburari de spectru autist.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

4) Bucuresti, centrul universitar cu cel mai mare numar de candidati inscrisi la Rezidentiat
Conform acestora, in total sunt 5 102 de candidati inscrisi, iar ca numar de candidati per centru de examen, in Bucuresti sunt cei mai numerosi.
Candidatii din toata tara au fost repartizati pe centre universitare dupa cum urmeaza:
Cei care vor sustine examenul la Bucuresti –
• 1454 – Medicina;
• 377 – Medicina Dentara;
• 111- Farmacie.
Total: 1942
Examenul de Rezidentiat se va da pe post si pe loc duminica, 17 noiembrie, si va fi organizat de Ministerul Sanatatii in sase orase – centre universitare: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures, Craiova si Timisoara.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

0 Points