Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Antiinflamatorul diacerein ar putea fi suspendat din farmacii
Un comitet specializat din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat suspendarea antiinflamatorului diacerein, produs la scara larga sub forma de medicamente generice si folosit pentru tratarea artrozei genunchiului si a soldului, conform Agerpres.
“Comitetul pentru evaluarea riscurilor in materie de farmacovigilenta (PRAC) a recomandat suspendarea in Uniunea Europeana a medicamentelor care contin diacerein”, se arata intr-un comunicat transmis de EMA, preluat de AFP.
PRAC a apreciat ca “avantajele prezentate de diacerein, folosit pentru tratarea simptomelor artrozei si a altor maladii degenerative ale articulatiilor, nu depasesc riscurile, mai ales riscul diareei severe si efectele potential nefaste asupra ficatului”, se arata in comunicat.
Agentia franceza a medicamentului (ANSM) s-a aflat la originea acestei revizuiri a pozitiei agentiei europene, dupa ce si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu frecventa si gravitatea efectelor secundare gastro-intestinale ale medicamentelor care au in compozitie diacerein. In plus, “eficacitatea asupra durerii si ameliorarii functionale a artrozei nu sunt decat slab demonstrate” in cazul acestui produs, a argumentat ANSM in sesizarea adresata organismului comunitar.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

2) Colegiul Farmacistilor, apel la vigilenta maxima in identificarea medicamentelor contrafacute
Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) a facut apel la vigilenta maxima pentru depistarea produselor contrafacute, punctand ca se alatura demersurilor autoritatilor de a identifica cat mai rapid toate medicamentele Pegasys falsificate care au ajuns in ultima perioada pe piata, conform Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presa al CFR, situatia este una extrem de grava si cu riscuri majore pentru pacienti, fenomenul medicamentelor falsificate fiind din ce in ce mai amplu la nivel mondial, nu doar in Romania.
“Este un fenomen mondial cu care, din pacate, ne confruntam si noi. Nu producatorii medicamentelor originale introduc aceste medicamente pe piata, ci sunt firme care gasesc tot felul de modalitati prin care ocolesc legea si le introduc in piata”, a declarat vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu, prin intermediul comunicatului de presa.
CFR face apel la responsabilitate maxima din partea tuturor actorilor implicati in identificarea medicamentelor contrafacute si sustine orice demers care sa impiedice patrunderea acestor produse in farmaciile din Romania.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

3) Medicamentele beta-agonisti, retrase de la comercializare
Medicamentele numite beta-agonisti, forma orala si supozitoare, utilizate in cazul femeilor insarcinate aflate in pericol de a pierde sarcina sau de a naste prematur, nu vor mai fi comercializate in farmacii dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului a primit o recomandare in acest sens din partea Agentiei Europene a Medicamentului, conform Agerpres.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului, decizia vine dupa ce Grupul de coordonare pentru procedurile de recunoastere mutuala si descentralizata pentru medicamentele de uz uman (Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human, adica CMDh) a aprobat prin consens noile recomandari de restrictionare a utilizarii medicamentelor numite beta-agonisti cu durata scurta de actiune. Cauza care a dus la aceasta decizie a fost aparitia reactiilor adverse cardiovasculare, asociate cu doze crescute de medicamente beta-agoniste cu durata scurta de actiune, utilizate ca tocolitice.
Astfel, formele farmaceutice cu administrare orala si intrarectala ale acestor medicamente nu mai trebuie utilizate pentru indicatii obstetricale precum oprirea travaliului prematur sau tratamentul contractiilor uterine excesive, insa formele farmaceutice injectabile ale acestor medicamente pot fi inca utilizate la femeile gravide, pe termen scurt – nu mai mult de 48 de ore – si “in conditii specifice”.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

4) Ziua Demnitatii Medicale, marcata pe 3 noiembrie
Medicii din Romania au dedicat ziua de 3 noiembrie demitatii medicale.
In acest sens, mai multe organizatii profesionale ale medicilor din sistemul privat si de stat, alaturi de reprezentanti ai Colegiului Medicilor din Romania si ai Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, s-au intalnit la Timisoara, in cadrul primei editii a Zilei Demnitatii Medicale, pentru a dezbate problemele tensiunilor si frustrarilor din sistemul sanitar romanescu, din perspectiva medicilor, dar si a pacientilor.
Astfel, din acest an, pe 3 noiembrie, medicii si pacientii au o zi dedicata raportului medical, in care se vor gasi solutii la problemele ce tin in special de comunicarea dintre cele doua parti, egalitate de sanse pentru pacienti si respect reciproc.
“Demnitatea este un simbol al umanitatii, iar aceasta zi, a demnitatii medicale, reprezinta o forma de respect atat pentru medici cat si pentru pacienti. Aceasta zi s-a nascut dintr-o nevoie de comunicare, pe baza crizei de dialog dintre medici si pacienti, la care incercam sa gasim solutii fiabile, pentru a le implementa atat in sistemul sanitar de stat cat si in cel privat”, a declarat Lucian Florea, directorul Neuromed, initiatorul acestui proiect.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

5) Spitalul Elias a implinit 75 de ani
Pe 8 noiembrie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias a implinit 75 de ani de la infiintare, ocazie cu care Academia Romana a organizat o conferinta aniversara (foto).
Spitalul a luat nastere in 1938 ca efect al testamentului lui Jacques M. Elias, in care lasa Academiei Romane averea sa, cu obligatia sa ingiinteze o fundatie culturala si de asistenta numita “Fundatia Familiei Menachem Elias” cu sediul in Bucuresti.
Scopul Fundatiei era de a “intemeia, intretine si dezvolta institutiile de cultura si de opere de asistenta publica si binefacere” si de a “construi si intretine in Bucuresti un spital cu cel putin o suta de paturi, in conditiunile cele mai moderne si perfectionate”.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

0 Points