Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Sange artificial, creat de cercetatorii clujeni
O reteta de sange artificial, care contine o proteina din viermi marini si care s-ar dovedi util in cazul unor interventii chirurgicale sau al unor accidente, a fost creata de o echipa de cercetatori clujeni, conform Mediafax.
O echipa de cercetatori de la Facultatea de Chimie a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj, condusa de conf. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, face, de sase ani, cercetari de laborator pentru a produce sange artificial, util in cazul unor interventii chirurgicale in care se pierde mult sange sau in cazul accidentelor, iar rezultatele testelor preliminare pe soareci sunt incurajatoare.
Solutia contine apa, saruri si o proteina – hemeritrina, extrasa din viermii marini, iar in unele preparate se adauga albumina, o alta proteina, ca agent de protectie fata de agentii de stres.
„Unicitatea vine din proteina unor viermi marini, care se numeste hemeritrina, tot pe baza de fier, ca hemoglobina din sangele nostru, dar care este mult mai rezistenta la factorii de stres. Noi credem ca acesta este secretul succesului si motivul pentru care toti cei care au incercat sa produca sange artificial au esuat in testele clinice din cauza reactiilor secundare ce implica factorii de stres din sange, cum ar fi apa oxigenata, al carei nivel din sange depinde mult de boli, stres, efort fizic”, a detaliat cercetatorul clujean.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

2) Statul ar putea economisi bani prin introducerea de medicamente noi pentru osteoporoza
Cele mai recente date la nivel european arata ca Romania va inregistra o crestere de 17%, adica de 69 milioane euro, a cheltuielilor directe si indirecte necesare tratarii pacientelor cu fracturi osteoporotice, suma care poate fi considerabil redusa prin actualizarea listei cu medicamente generice.
Astfel, in 2010, suma alocata pacientilor cu fracturi osteoporotice a fost de 468 milioane de euro, iar in 2025, aceasta va ajunge la 537 de milioane de euro, o crestere medie anuala estimata la 4,6 milioane euro.
Introducerea medicamentelor generice ar avea o eficienta sporita comparativ cu tratamentul existent, de aici rezultand reducerea cheltuielilor odata cu actualizarea listei acestei liste.
Costurile directe se ridica la 129 milioane euro pentru anul 2010 si 151 milioane euro pentru anul 2025 si includ tratamentul medicamentos al fracturilor, care reprezinta doar 5% din costurile totale. Diferenta fata de costurile de mai sus o reprezinta costurile aferente numarului de ani activi de viata pierduti din cauza dizabilitatii.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

3) Imagine extrem de clara a unei proteine-cheie a virusului care produce SIDA, captata de americani
Structurile atomice ale unei proteine-cheie din virusul care provoaca SIDA, ce ii permite sa patrunda in celulele imunitare, devenind astfel prima tinta in vederea crearii unui vaccin, au fost captate de specialistii americani de la Institutul de Cercetare Scripps din California.
O imagine in detaliu a structurilor atomice ale acestei proteine, formata din trei parti si regasita in invelisul virusului, este esentiala pentru a intelege mai bine modul in care HIV reuseste sa intre in celule, deschizand calea crearii unui vaccin eficient, arata oamenii de stiinta, care au publicat rezultatele cercetarii in revista Science.
Pana acum, virusologii nu au reusit sa obtina o imagine cu rezolutie mare la nivel atomic a acestei proteine din invelisul virusului, din cauza complexitatii si fragilitatii structurii sale.
Pentru a depasi aceste dificultati, cercetatorii au „fabricat” o versiune mai stabila a proteinei si au captat imaginea cu ajutorul unei tehnici de criomicroscopie electronica, ce a fost combinata cu o cristalografie cu raze X.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points