Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Centru pentru depistarea cancerului de sange, creat la Institutul Clinic Fundeni
Institutul Clinic Fundeni a lansat luni programul “Energie pentru o sansa la viata”, care vizeaza crearea, in cadrul institutului, a unui centru regional de diagnosticare in profunzime a cancerului de sange la copii si adulti, conform Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presa al Institutului Clinic Fundeni, programul are o durata de un an si are drept obiectiv imbunatatirea indicatorilor de supravietuire in bolile hemato-oncologice la copii si adulti, respectiv cresterea ratei de supravietuire, de la 50%, la 80%.
In cadrul proiectului va fi sustinut financiar Programul de Diagnostic si Tratament al pacientilor cu leucemii acute si alte tipuri de cancer limfatic, respectiv dezvoltarea infrastructurii de diagnostic prin achizitionarea a doua echipamente performante care vor ajuta la o mai buna diagnosticare si monitorizare a cancerelor de sange.
“Demararea acestui proiect reprezinta una dintre realizarile anului 2013 ale Institutului Clinic Fundeni. Investitia este una extrem de importanta si va contribui major in viitor la managementul afectiunilor hemato-oncologice in cadrul institutului, totul in beneficiul pacientilor care se confrunta cu astfel de probleme”, a declarat doctor Carmen Orban, manager al Institutului Clinic Fundeni, prin intermediul comunicatului de presa.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Autoritatile Teritoriale de Sanatate Publica ar putea lua locul DSP-urilor
Opt Autoritati Teritoriale de Sanatate Publica (ATSP) ar putea lua locul Directiilor judetene de Sanatate Publica (DSP), daca proiectul de lege privind infiintarea acestora va fi aprobat de autoritati.
Domeniile de activitate ale ATSP vor fi:
a) sanatatea publica;
b) inspectia sanitara de stat;
c) laborator de investigatii si radiatii.
ATPS vor organiza si coordona asistenta medicala in caz de calamitati, catastrofe si situatii deosebite, vor identifica problemele locale priorotare de sanatate publica, vor elabora si implementa actiuni locale.
ATSP vor fi finantate de la bugetul de stat, insa pot primi bani si din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii, pentru finantarea diverselor actiuni si activitati ce au legatura cu Sanatatea.
Sursa: PaginaMedicala.ro
https://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Autoritatile-Teritoriale-de-Sanatate-Publica-ar-putea-lua-locul-DSP-urilor_19334/

 

3) Romanii, implicati in descoperirea unor mutatii genetice, in cazul colangiocarcinomului
O echipa de cercetatori romani a descoperit patru tipuri de mutatii genetice in aparitia si evolutia colangiocarcinomului, impreuna cu specialisti din Singapore si SUA, conform prof. dr. Irinel Popescu.
Descoperirea celor patru gene – BAP1, ARID1A, BPRM1 si IDH1/IDH2 – a fost publicata in doua studii, in Nature Genetics, revista medicala de elita. Astfel, s-a facut un studiu al mutatiilor genetice care apar in tumorile maligne de ficat la populatia vestica (deci si romaneasca), comparativ cu cele care apar la asiatici.
S-a constatat ca mutatiile genetice difera; astfel, in Asia, aceste mutatii apar din cauza unor paraziti specifici prezenti in raurile aisatice, a spus prof. dr. Irinel Popescu.
Mai nou, se vorbeste despre heterogenitatea cancerului, iar cauzele difera pentru aparitia acestei boli, a tinut sa precizeze prof. dr. Irinel Popescu, cel care a coordonat echipa de cercetatori romani.
De asemenea, importanta descoperirilor genelor mutante consta in:
– tratarea diferentiata a bolnavilor, in functie de gena dezvoltata;
– diagnosticarea precoce, in urma depistarii acestor gene;
– descoperirea tintelor terapeutice noi, prin proiectarea unor tratamente specifice;
– stabilirea factorilor prognostici.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

0 Points