Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) A fost infiintata Agentia Nationala de Programe de Sanatate
In cadrul Ministerului Sanatatii a fost infiintata, printr-o Hotarare de Guvern, Agentia Nationala de Programe de Sanatate (ANPS), care functioneaza la nivel de directie generala.
ANPS are urmatoare atributii:
a) elaboreaza si propune spre aprobare programele nationale de sanatate, in concordanta cu Strategia nationala de sanatate;
b) elaboreaza si propune spre aprobare actele normative care reglementeaza derularea programelor nationale de sanatate;
c) fundamenteaza necesarul de resurse financiare pentru derularea programelor nationale de sanatate;
d) propune spre aprobare transferul din bugetul Ministerului Sanatatii in bugetul FNUASS a fondurilor necesare derularii programelor nationale de sanatate;
e) realizeaza coordonarea, evaluarea si controlul derularii programelor nationale de sanatate;
f) propune masuri pentru imbunatatirea derularii programelor nationale de sanatate.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Celulele stem pot incetini evolutia bolilor Alzheimer si Parkinson
Terapia cu celule stem poate aduce beneficii in neurologie, prin incetinirea evolutiei bolilor degenerative Alzheimer si Parkinson, cercetarile americane in domeniu fiind destul de avansate si promitatoare, a declarat presedintele Societatii Romane de Neurologie, prof. dr. Dafin Muresanu, conform Mediafax.
„Cercetatorii americani au un studiu avansat in privinta utilizarii celulelor stem, care a fost prezentat la Congresul Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei, desfasurat la Praga. Terapia cu celule stem poate aduce beneficii, dar nu prin inlocuirea completa a unor neuroni. Ceea ce ar putea sa faca este ca degenerarea sa fie mai lenta, adica rolul lor sa fie acela de a intarzia o boala degenerativa progresiva. Bolile degenerative omoara, zi de zi, zeci, sute de neuroni”, a explicat profesorul Muresanu.
Potrivit mediculu Bogdan Popescu, sef al clinicii de neurologie de la Spitalul Colentina din Bucuresti, pana acum nu a existat o metoda de a intarzia evolutia unei boli degenerative de tipul Alzheimer sau Parkinson.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Studiu: Chirurgia, prima in topul recompenselor pacientilor romani
Pacientii scot din buzunar, in medie, 608 lei cand vine vorba de chirurgie generala, prima in topul recompenselor medicale, se arata intr-un studiu desfasurat de Exact Cercetare si Consultanta.
Locul al doilea este ocupat de tratamentul la medicul specialist – recompense medicale in valoare medie de 204 de lei, in timp ce pe cea de-a treia pozitie se situeaza mica chirurgie – recompense medicale in valoare medie de 194 lei, se arata in studiul desfasurat de Exact Cercetare si Consultanta.
Daca ne referim la personalul medical, asistentele sunt primele pe listele pacientilor in ceea ce priveste recompensarea, 40 % dintre acestia declarand ca au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de infirmieri, cu 21 %, si de medicii obstetricieni si internisti, cu 20 %.
In ultimele luni, 7% dintre pacienti au avut nevoie de internare, cei mai multi alegand sistemul public de sanatate (87% dintre cei internati cel putin o zi). Cele mai multe internari au fost facute pe urmatoarele specializari medicale:
• chirurgie generala (13%);
• medicina interna (9%);
• obstretica-ginecologie (8%);
• cardiologie (7%) si ORL (6%).
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points