Stiri la zi din domeniul farmaceutic

1) Un antidepresiv reduce producerea proteinelor care cauzeaza maladia Alzheimer
Citalopramul, un antidepresiv prescris in mod obisnuit, inhiba producerea proteinelor beta-amiloide, care pot forma placi in anumite regiuni ale creierului si joaca un rol important in declansarea bolii Alzheimer, se arata intr-un studiu al cercetatorilor americani, publicat miercuri.
Studiul, efectuat pe cobai si oameni, a fost publicat in revista americana Science Translational Medicine si confirma rezultatele experimentelor preliminare efectuate pe soareci.
Un prim experiment efectuat pe 23 de persoane sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, a demonstrat ca o singura doza din acest antidepresiv a redus cu 37% producerea de beta-amiloide din creier, dupa 24 de ore.
Aceste proteine sunt produse de o activitate cerebrala normala, dar, in cazul persoanelor mai in varsta afectate de Alzheimer, productia de beta-amiloide creste, acestea aglutinandu-se pentru a forma placi, cunoscute si sub denumirea de „placi senile”.
Sursa: Mediafax.ro

2) Studiu: Obezitatea poate creste riscul de deces provocat de cancerul mamar
Obezitatea poate creste cu pana la 34% riscul de deces provocat de anumite forme de cancer mamar, inainte de menopauza, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici publicat miercuri in Statele Unite ale Americii.
Oamenii de stiinta britanici au examinat datele clinice obtinute din testarea unui grup de 80.000 de femei, care au participat la 70 de astfel de studii. Acestia au observat ca obezitatea a crescut riscul de a deceda cu peste 30% in cazul a 20.000 de tinere bolnave de cancer estrogen-pozitiv, comparativ cu celelalte participante la studiu.
Tumorile canceroase de acest tip contin un receptor pentru estrogen, hormonul secretat de ovare, care favorizeaza dezvoltarea bolii. Peste 70% dintre cancerele mamare sunt de tip pozitiv pentru receptorii de estrogen.
In schimb, obezitatea nu a avut aproape niciun efect asupra mortalitatii unui grup de 40.000 de femei ce prezentau acelasi tip de tumoare, dupa instalarea menopauzei, si nici asupra celorlalte 20.000 de femei diagnosticate cu o forma de cancer mamar estrogen-negativ.
Sursa: Medifax.ro

3) Expertul CNAS: 4% din populatie va avea capacitatea tehnica de a accesa dosarul electronic
In jur de 4% din populatia Romaniei are capacitatea tehnica de a accesa dosarul electronic de acasa, a explicat dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si responsabil cu promovarea dosarului electronic.
„Numai 4-4,5% din populatie are capacitatea tehnica, ma refer IT, de a-si accesa dosarul. Daca astazi isi acceseaza dosarul 4-4,5%, maine vom avea 5% si tot asa va creste capacitatea de accesare”, a declarat dr. Filip.
In situatii de urgenta, pacientul poate cere sa nu i se acceseze dosarul in intregime si atunci medicul curant va putea vizualiza doar partea de „sumar urgenta”. „Pacientul trebuie sa isi dea acordul. Daca pacientul nu isi da acordul, medicul va vizualiza doar zona de urgenta. Accesul se poate face fara acceptul pacientului doar intr-o singura zona – in zona de urgenta restul este cu acordul pacientului. In zona de urgenta sunt informatii care au fost considerate a fi vitale gen alergii, grupe de sange, boli cronice, proteze, dispozitive si inca doua care au fost cerute de medicii de familie: internarile si ultimele prescriptii”, a spus Filip.
Pacientul va putea accesa dosarul inca de la prima vizita la medic sau la spital. El va primi o matrice de securitate, cu care isi va putea accesa dosarul de acasa, in baza CNP-ului. Ca o masura de securizare in plus a dosarului, pacientul poate sa vada ora, ziua si IP-ul calculatorului de pe care a fost accesat acesta.
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points