Stiri la zi din domeniul medical

1) Ministerul Sanatatii se consulta cu studentii in ceea ce priveste reorganizarea rezidentiatului
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a spus ca Raed Arafat s-a consultat cu studentii medicinisti din Targu-Mures si se va mai intalni cu cei din Bucuresti, Timisoara, Iasi si Cluj cu privire la Ordonanta organizarii si finantarii rezidentiatului.
Dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat duminica, la Targu Mures, ca se va renunta la selectia rezidentilor pe baza mediei de absolvire, insa se va gandi un alt mecanism in acest sens, conform Agerpres.
”Vom renunta cu siguranta. Deci asta este un lucru sesizat de mai multi studenti si intr-adevar au dreptate in acest sens pentru ca nu putem sa luam notele din timpul facultatii, mai ales acum pentru cei din anul IV, V, VI si sa spunem ca notele voastre vor fi calculate”, a spus Arafat.
Vor exista discutii cu studentii la Medicina saptamana aceasta, pentru a se stabili a 2-a varianta a ordonantei privind rezidentiatul, iar in final, toata lumea trebuie sa fie multumita. In ceea ce priveste punctele vagi ale acestei ordinante, Arafat a adaugat ca e nevoie de o legislatura secundara pentru a fi explicate toate aspectele.
Potrivit secretarului de stat, prin acest proiect de act normativ privind rezidentiatul se incearca flexibilizarea sistemului, astfel incat rezidentul sa poata avea posibilitatea de a alege specializarea pe care o doreste.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Coalitia Profesionistilor din Sanatate strange semnaturi pentru greva generala
Cadrele medicale din Romania vor intra, in luna noiembrie, in greva generala, actiunea revendicativa fiind precedata de o greva de avertisment de doua ore, care va avea loc la inceputul lunii viitoare, a declarat Marius Sepi, prim-vicepresedinte al Federatiei SANITAS, conform Agerpres.
“De maine (vineri, n.r.), vom demara procedura de strangere de semnaturi pentru declansarea grevei generale in Sanatate, care va avea loc in luna noiembrie si va fi precedata de o greva de avertisment de doua ore. Pana atunci, la inceputul lunii noiembrie, Coalitia Profesionistilor din Sanatate va organiza un miting de protest, urmat de un mars in Bucuresti, intre Piata Victoriei si Piata Constitutiei”, a afirmat Marius Sepi.
Acesta a precizat, totodata, ca salariatii din Sanatate se vor afla, incepand cu data de 14 octombrie, in greva japoneza, marcata prin purtarea, pe brat, a unei banderole tricolore.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) „Butonul de resetare” a ceasului intern a fost descoperit de cercetatorii japonezi
Sindromul decalajului orar („jet lag”) si tensiunile cauzate de munca in schimburi pot deveni probleme de domeniul trecutului, dupa ce, in urma unei cercetari realizate in Japonia, s-a descoperit „butonul de resetare” a ceasului intern.
Echipa de la Universitatea din Kyoto a descoperit „butonul de resetare” a ceasului intern din interiorul creierului. Cercetarea, publicata in revista Science, a aratat ca butonul poate fi folosit pentru a potrivi ceasul intern la o noua zona geografica, intr-o singura zi. Aceasta cercetare reprezinta un pas inainte in tratarea sindromului decalajului orar. Exista mai multe ceasuri in corp si un „ceas principal” in creier, care ajuta corpul sa ramana sincronizat cu lumea din jur, astfel incat oamenii devin somnorosi pe timpul noptii, informeaza bbc.co.uk.
Toti cei care lucreaza in ture, precum si cei care calatoresc cu avionul pe distante mari pot resimti decalajul orar si un apetit mare. Acest lucru se intampla din cauza ceasului intern care se deregleaza si nu mai deduce cand este noapte si cand este zi. Ceasul se foloseste de lumina pentru a tine evidenta timpului, dar este, in mod natural, „incapatanat” si se regleaza lent.
Sursa: Mediafax.ro

0 Points