Stiri la zi din domeniul medical

1) Noul Centru national de formare SMURD de la Targu-Mures, cel mai avansat din Europa
Centrul National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta de la Targu Mures, inaugurat astazi, este cel mai avansat din Europa in privinta dotarii, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, conform Agerpres.
Centrul a fost deschis astazi in prezenta dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dar si a ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris. El a costat 1,5 milioane de euro, bani proveniti de la Fundatia pentru SMURD, din fonduri europene, dar si de la Ministerul Sanatatii.
“Ca si cost de a-l pune la punct se apropie de 1,5 milioane de euro, cu tot ce este in el. Ca si conceptie, ca si mod de dotare cred ca este cel mai avansat din Europa si poate unicat in zona noastra”, a declarat Raed Arafat.
In cadrul centrului, se vor organiza activitati de instructie si perfectionare anuala pentru o mie de persoane din tara si din strainatate, inclusiv specialisti din cadrul Centrului NATO de Medicina Militara de la Budapesta.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Un buget de zece ori mai mare pentru endoprotezele tumorale in 2013, comparativ cu 2012
Bugetul pentru endoprotezele tumorale este de zece ori mai mare decat anul trecut, a spus Cristian Busoi (foto), presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in cadrul Congresului National de Ortopedie Pediatrica – ARTOP 2013.
Conform lui Cristian Busoi, „partea de endoproteze tumorale are un buget de zece ori mai mare decat anul trecut. Daca anul trecut era de 126.140 (n.r. lei), in 2013, vom avea la dispozitie 1.700.000 pentru toata tara, pentru toti pacientii”.
In ceea ce priveste bugetul alocat endoprotezelor tumorale la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Curie”, acesta aproape ca se va dubla in 2014, in comparatie cu 2013.
Astfel, daca anul acesta, suma pentru endoproteze a fost de 300.000 lei, la anul, aceasta ar putea creste pana la 500.000 lei, bani alocati de CNAS, cu sprijinul Ministerului Sanatatii si al Ministerului Finantelor, a mai spus Busoi.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Mersul pe jos reduce riscul de a dezvolta cancer mamar, in randul femeilor de peste 50 de ani
Femeile care merg pe jos in fiecare zi au mai putine sanse de a suferi de cancer mamar, intrucat o plimbare in pas vioi poate reduce considerabil riscul de a dezvolta aceasta boala, in randul femeilor trecute de 50 de ani, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii americiani.
Astfel, potrivit dailymail.co.uk, riscul de a dezvolta cancer mamar este mai mic cu 14% in randul femeilor care au o activitatea fizica moderata, timp de 60 de minute in fiecare zi, in comparatie cu cele care au o viata sedentara
De asemenea, femeile care desfasoara activitati fizice intense au parte de protectie dubla, iar riscul de a suferi de cancer mamar scade cu 25%. Studii anterioare au aratat beneficiile exercitiilor fizice, dar oamenii de stiinta spun ca acest studiu este primul care examineaza avantajele mersului pe jos.
Sursa: Mediafax.ro

 

4) Un analgezic sintetic, descoperit in stare naturala in Africa
O substanta fabricata la inceputul anilor ’70 de industria farmaceutica pentru un medicament de sinteza, Tramadol, a fost descoperita de curand in stare naturala, in Africa subsahariana, informeaza lefigaro.fr.
Este una dintre acele povesti frumoase care reunesc toate „ingredientele” succesului: cercetari stiintifice de top, medicina traditionala africana, colaborari umane si o descoperire stiintifica surprinzatoare.
Totul a inceput atunci cand un tanar student camerunez l-a cunoscut pe Michel De Waard, neurobiolog la Institutul de stiinte neuronale din Grenoble (Inserm, Université Joseph-Fourier, CNRS). El i-a atras atentia asupra virtutilor unui mic arbust din Africa subsahariana, denumit piersic african, care poate ajunge la o inaltime de 4-6 metri. In medicina traditionala, mai ales in Camerun, aceasta planta este folosita in tratamentul mai multor patologii, precum epilepsie, febra, malarie si durere.
Sursa: Mediafax.ro

 

5) O noua tehnica de stimulare a productiei de ovule la femeile sterile, creata de cercetatori
Cercetatorii americani au creat o tehnica inovatoare care permite stimularea productiei de ovule la anumite femei sterile, cu ajutorul careia una dintre paciente, din Japonia, a reusit sa dea nastere unui copil sanatos.
Folosind aceasta tehnica, medicii de la Spitalul Universitar St. Marianna din Kawasaki, Japonia, au recoltat ovule de la cinci femei suferind de insuficienta ovariana primara. Una dintre aceste femei a nascut un copil, iar o alta este insarcinata, au precizat autorii studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Un numar de 27 de femei japoneze au participat la acest experiment, iar cercetatorii au putut sa preleveze de la cinci dintre ele ovule ajuns la maturitate, capabile sa fie fertilizate in vitro.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points