Stiri la zi din domeniul medical

1) Barcelona: Congresul mondial al cercetarilor asupra unui vaccin impotriva HIV
Cele mai recente progrese, dar si provocarile, cercetarile pentru un vaccin si nu mai putin de 450 de studii vor fi prezentate incepand de luni si pana in 10 octombrie la Congresul international AIDS Vaccine 2013, singurul care se ocupa exclusiv cu cercetarile pentru un vaccin impotriva virusului HIV, transmite EFE.
Congresul aduna peste o mie dintre cei mai importanti cercetatori pentru crearea unui vaccin, dar si entitati finantatoare, institutii publice si comunitare. Cu aceeasi ocazie, participantii vor prezenta si actualiza strategiile pentru o mai buna intelegere si protectie, in special prin prisma testului clinic numit RV144, primul studiu care a reusit reducerea riscului de infectie cu HIV prin intermediul unui vaccin. Cercetatorii vor explica si ce progrese s-au facut in privinta medicamentelor imunogene care pot introduce anticorpi cu proprietati de neutralizare, de la care pot porni ulterior viitoarele vaccinuri.
Sursa: InformatiaMedicala.ro

 

2) Asociatiile de pacienti din Romania sprijina introducerea pachetului de servicii medicale de baza
Asociatiile de pacienti din Romania au semnat o declaratie comuna cu Ministerul Sanatatii prin care isi afirma sprijinul pentru introducerea pachetului de servicii medicale de baza, potrivit unui comunicat de presa.
„In consens cu nevoia reala de reforma in sistemul sanitar si in acord cu parteneriatul incheiat, sustinem necesitatea introducerii pachetului de servicii medicale de baza, menit sa consfinteasca drepturile pacientului roman. In consens cu ideea ca pacientul se afla in centrul sistemului, iar adoptarea unor decizii strategice privind organizarea si functionarea sistemului sanitar poate reduce risipa banilor publici si imbunatati accesul la servicii medicale de calitate al cetatenilor, ne angajam la definitivarea acestui proiect de act normativ, prin consultari continue, idei si propuneri de imbunatatire. Ne asumam responsabilitatea de a promova si explica cat mai bine catre publicul larg necesitatea introducerii pachetului de servicii medicale de baza”, se precizeaza in comunicatul de presa.
In cadrul intalnirii cu conducerea Ministerului Sanatatii, reprezentantii asociatiilor de pacienti si-au exprimat acordul prijvind amanarea adoptarii unor decizii ferme si coerente in ceea ce priveste introducerea pachetului de servicii medicale de baza care sa intruneasca optiunea cat mai larga a partenerilor Ministerului Sanatatii.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

3) Medicii care fac transplanturi nu sunt platiti
In contextul in care Romania a cunoscut, in acest an, o crestere record a numarului de donatori, deci si a numarului de transplanturi, medicii care se ocupa de operatiile de transplant nu sunt remunerati pentru munca depusa, a atras atentia astazi, in cadrul unei conferinte, prof. dr. Dorel Sandesc (foto), presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva.
„Este imposibil sa continuam in acest stil. Noi ne comparam cu alte tari, dar ceea ce fac medicii din Romania este incomparabil, pentru ca in nicio tara din UE nu se lucreaza atat de mult fara plata. In nicio tara, dupa o noapte intreaga de munca, medicul nu este obligat sa isi continue activitatea zilnica”, a mai spus prof. dr. Sandesc.
Dr. Victor Zota, reprezentant al Agentiei Nationale de Transplant, a tinut sa precizeze ca medicilor le este foarte greu sa munceasca in afara programului de lucru. “Medicii fac voluntariat. Ei muncesc in afara programului normat de lucru pentru ca un donator nu mai poate fi parasit, cel putin pana la prelevare, asta insemnand cateodata 12, 24 de ore, timp in care medicul nu pleaca din spital”, a spus Zota.
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points