Stiri la zi din domeniul medical

1) Compusul Izoanguston A ar putea fi folosit pentru incetinirea cancerului de piele
Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit in radacina de lemn-dulce un nou ingredient, Izoanguston A, care prezinta beneficii in ceea ce priveste tratarea cancerului de piele, fara efectele secundare periculoase, conform Mediafax.
Recent, oamenii de stiinta au extras compusul Izoanguston A din radacina de lemn-dulce si l-au aplicat pe celulele canceroase in laborator. Compusul a incetinit rata de reproducere a celulelor, blocand eliberarea unor proteine care le ajutau sa se inmulteasca. Extractul din radacina de lemn-dulce a avut acelasi efect cand a fost administrat cobailor cu cancer de piele.
„Radacina de lemn-dulce are proprietati antiinflamatoare si anticancerigene cunoscute. Am descoperit ca Izoanguston A inhiba proliferarea melanoamelor si pune bazele crearii unui nou medicament”, au concluzionat oamenii de stiinta americani, in studiul lor publicat in revista Cancer Prevention Research.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

2) Tratament impotriva Alzheimer, descoperit de cercetatorii britanici
Un medicament impotriva maladia Alzheimer ar putea fi lansat pe piata in urmatorul deceniu, pe baza unei descoperiri facute de cercetatorii britanici, care au reusit in cadrul unor teste de laborator sa impiedice distrugerea celulelor cerebrale, conform Mediafax.
Acest studiu ofera sansa obtinerii unor noi medicamente capabile sa stopeze si alte maladii grave, precum Parkinson si alte boli neurodegenerative.
Cercetarile din cadrul acestui studiu se afla inca intr-un stadiu timpuriu, insa, potrivit oamenilor de stiinta, ele ofera deja prima dovada faptului ca este posibila folosirea unui medicament pentru a impiedica moartea celulelor cerebrale dintr-un creier afectat de Alzheimer.
In cazul maladiei Alzheimer, diagnosticata la peste cinci sute de mii de britanici, creierele pacientilor sunt „colmatate” cu o proteina lipicioasa, cu o structura „pliata” in mod eronat. Cei mai multi oameni de stiinta au incercat sa gaseasca medicamentul care sa dezintegreze acea proteina toxica si sa o inlature din creier, insa autorii acestui studiu recent, finantat de Medical Research Council, au abordat problema intr-o maniera diferita.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

3) Vitamina D nu previne osteoporoza, conform unui nou studiu
Adultii sanatosi nu trebuie sa ia suplimente alimentare cu vitamina D, se arata intr-un studiu publicat in revista The Lancet, in care se sustine ca acestea nu au niciun efect in prevenirea scaderii densitatii osoase, un simptom al osteoporozei, conform Mediafax.
Pe de alta parte, expertii afirma ca, in cazul unui deficit de vitamina D in organism, oamenii ar trebui sa ia suplimente alimentare care contin aceasta substanta.
Autorii noii cercetari, specialistii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelanda, au analizat 23 de studii pe acest subiect, la care au participat peste patru mii de adulti sanatosi, din mai multe tari, printre care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Olanda, Finlanda si Norvegia.
Suplimentele alimentare au fost administrate participantilor la studiu pe o perioada de doi ani, fara sa se descopere vreun efect direct al vitaminei D asupra densitatii osoase.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

4) Federatia Hipocrat sprijina cresterea volumului de munca in sectorul medicinei de familie si de ambulator
Reprezentantii Federatiei Hipocrat sprijina Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste cresterea volumului si calitatatea serviciilor medicale acordate in sectorul medicinei de familie si de ambulator, dar si cresterea preventiei, a medicinei comunitare si a ingrijirilor la domiciliu.
Ministrul s-a intalnit cu reprezentantii Federatiei Hipocrat, intalnire in urma careia au fost abordate probleme de interes reciproc, salarizarea personalului sanitar si translatarea unor servicii medicale din cadrul spitalului catre ambulatoriul de specialitate. Internarea de zi, pentru eficientizarea sistemului si oferirea de servicii medicale de calitate mai multor pacienti cu costuri mici, a fost o alta problema discutata.
De asemenea, unele atributii de metodologie si norme, precum si supravegherea si controlul bolilor transmisibile, inspectia sanitara vor ramane la Ministerul Sanatatii, prin activitatea DSP-urilor, a spus Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
Reforma in sistemul sanitar se va realiza prin consultari ample cu medicii, sindicatele si pacientii, astfel incat printr-un efort comun sa asistam la o schimbare profunda a sistemului medical in interesul pacientilor, dar si a personalului medical, a adaugat Eugen Nicolaescu.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

5) Consumul de ciocolata in timpul curelor de slabire favorizeaza pierderea in greutate
Persoanele care continua sa consume alimentele preferate, precum ciocolata, in timpul curelor de slabire, prezinta mai multe sanse sa piarda in greutate, potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii britanici.
Pe de alta parte, curele de slabire bazate pe renuntarea la mancare au o probabilitate mai mare sa dea gres, informeaza dailymail.co.uk.
Janet Aylott, nutritionista care a pus la punct programul online de calculare a caloriilor Nutracheck, a afirmat: „Cercetari aprofundate au demonstrat ca dietele bazate pe renuntarea la mancare au o probabilitate mai mare sa dea gres. Secretul consta sa ai abordare mai relaxata si sa mananci cate putin din ce iti place.”
Conform unui sondaj, renuntarea la ciocolata mai degraba ingrasa decat ajuta in timpul dietei. Astfel, 86% dintre cei care au continuat sa consume ciocolata in timpul dietei au reusit sa piarda in greutate. Dintre cele 2.100 de persoane intervievate – atat barbati, cat si femei -, cele care au pierdut in greutate au continuat, in 91% dintre cazuri, sa consume aceeasi cantitate de ciocolata ca inainte de punerea in aplicare a planului de slabire.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points