Stiri la zi din domeniul medical

1) Problemele personalului din sistemul sanitar, discutate la Minister
Veniturile medicilor rezidenti ar putea fi suplimentate cu o serie de burse acordate de Ministerul Educatiei Nationale, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, conform Agerpres.
“In ceea ce priveste cresterea salariilor medicilor rezidenti, s-a ajuns la varianta sa pastram actuala incadrare, dar sa le suplimentam cu o serie de burse acordate de Ministerul Educatiei Nationale”, a precizat reprezentantul Ministerului Sanatatii.
Ministrul a explicat ca pentru proiectul de lege privind salarizarea personalului din sectorul sanitar s-a convenit o noua intalnire miercurea viitoare, dupa sedinta de guvern.
In legatura cu alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate, Nicolaescu a sustinut ca la 31 octombrie va exista toata proiectia bugetara discutata cu reprezentantii Comisiei Europene si, pe baza acesteia, partile se vor reintalni pentru a discuta data de la care vor creste veniturile rezidentilor, daca aceasta va fi 1 ianuarie 2014 sau alta data.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Ziua Europeana a Resuscitarii, organizata pentru prima data
Astazi, 16 octombrie, se organizeaza pentru prima data Ziua Europeana a Resuscitarii, eveniment ce are ca scop educarea populatiei tinere din Europa in ceea ce priveste acordarea de prim ajutor, conform Agerpres.
Prin aceasta initiativa, a Consiliului European de Resuscitare (CER), se doreste cresterea numarului de supravietuitori in cazul unui stop cardio-respirator in locuri publice.
In Europa, numarul anual al celor care sufera un stop cardio-respirator in afara spitalelor, deci fara a putea beneficia de asistenta medicala imediata, este de peste trei sute de mii de oameni. Mai putin de 1 din 10 dintre acestia supravietuiesc, in conditiile in care primul ajutor, chiar fara a fi de specialitate, ar putea dubla sau chiar tripla rata de supravietuire.
Daca in tari precum Spania sau Germania rata de interventie publica in caz de stop cardio-respirator se situeaza sub 15%, in Suedia sau Olanda sansa de a beneficia de prim ajutor din partea semenilor este de peste 50%. Per total, in Europa doar una din cinci victime ale stopului cardio-respirator primeste ajutor de urgenta din partea semenilor.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Examene pentru medici specialisti, dentisti si farmacisti specialisti
Ministerul Sanatatii organizeaza la data de 16 octombrie 2013 sesiune de examen pentru obtinerea titlului de medic specialist, medic dentist specialist si farmacist specialist.
Inscrierile s-au facut in perioada 2-17 septembrie si 28 august – 10 septembrie.
Pentru toate specialitatile cu exceptia specialitatilor ATI si Medicina de urgenta, examenul de specialist are urmatoarele probe:
a) proba scrisa, cu zece subiecte formulate din tematica fiecarei specialitati, cu durata de trei ore;
b) una sau doua probe clinice si proba practica, conform probelor prevazute de tematicile fiecarei specialitati.
Candidatul va fi confirmat specialist daca promoveaza cu minimum nota 7,00 fiecare proba a examenului
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

4) Strangere de fonduri pentru pacientii oncologici, la Cluj
Timp de trei luni, asociatia Medisprof, din Cluj-Napoca, va strange fonduri care ar putea asigura pacientilor oncologici o suta de camere implantabile pentru administrarea chimioterapiei si usurarea tratamentului.
Sub sloganul „Doneaza pentru o cauza”, asociatia va incepe strangerea de fonduri in cadrul targului medical din 19-20 octombrie, ce va avea loc la Polus Center din Cluj-Napoca.
Aceste camere implantabile ajuta pacientii oncologici. “Bolnavii de cancer sunt supusi unor numeroase investigatii si tratamente ce necesita injectari frecvente, riscul de infectie este crescut, iar organsimul lor slabit suporta cu greu aceste proceduri. Tocmai de aceea ne-am propus sa dam o mana de ajutor si sa oferim pacientilor oncologici aceste camere implantabile care le vor usura tratamentul, avand multiple beneficii: reduc efectul toxic al chimioterapicelor, diminueaza riscul de infectie sau tromboza venoasa si permit distributia imediata a medicamentelor in sistemul venos central” afirma dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

5) Anual, aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi de cancer mamar sunt diagnosticate in intreaga lume
In fiecare an, la nivel mondial, sunt diagnosticate aproximativ 1,4 milioane de cazuri de cancer mamar, cu mai mult de 400.000 decat intreaga populatie feminina declarata a Bucurestiului. Situatia este cu atat mai grava cu cat, anual, sunt inregistrate 450.000 de decese in randul femeilor din cauza cancerului mamar, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.
In acest context, pentru a trage un semnal de alarma, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer organizeaza si in acest an, in luna octombrie, campania de informare despre cancerul la san „Nu am facut destul”. Mesajul campaniei din acest an este „Acum e randul tau sa ai grija de mama ta!”.
“Acum e randul tau sa ai grija de mama ta! – este mesajul nostru din acest an. Este timpul sa o sustinem pe cea mai draga femeie din viata noastra, care ne-a fost la randul ei alaturi de-a lungul vietii. Acum ea se afla la varsta cand este mai expusa riscului de imbolnavire. Cancerul de san este mai frecvent in randul doamnelor de peste 45 de ani, ca urmare a schimbarilor prin care trece o femeie. Sa avem grija de mamele noastre si sa le daruim, macar in aceasta luna, o mamografie! Costurile sunt minime, iar faptul ca le stim sanatoase pe cele mai importante femei din viata noastra este de nepretuit”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

6) Operatie pro-bono de reconstructie mamara folosind tesut propriu provenit de pe abdomenul pacientei
O operatie pro-bono de reconstructie mamara folosind tesut propriu provenit de pe abdomenul pacientei va fi realizata marti la o clinica din Capitala de o echipa de medici coordonata de doctorul Dragos Zamfirescu.
Potrivit unui comunicat remis presei, interventia va avea loc la sediul Clinicii Zetta iar echipa medicala ii mai cuprinde pe chirurgii Dumitru Totir si Andrei Stefanescu si pe medicul specialist anestezist Irina Rentea.
‘Din pacate, majoritatea femeilor care traiesc cu stigmatul lipsei unuia sau a ambilor sani nu stiu ca li se pot reconstrui sanii si nici nu cunosc care sunt variantele de refacere, pentru ca nu au fost informate niciodata. Am corelat momentul acestei operatii cu Ziua Reconstructiei Sanului (BRA-day) — 16 octombrie — pentru a transmite un mesaj cat mai eficient si pentru a reduce deficitul de informatii legat de reconstructia de san dupa mastectomie. Am decis sa realizam aceasta operatie, chiar suportand costurile ei, pentru a face cunoscut faptul ca reconstructia poate face ca viata unei victime a mastectomiei sa continue la fel de armonios ca a oricarei alte femei’, subliniaza intr-un comunicat emis luni dr. Dragos Zamfirescu, medic primar cu o experienta vasta, ce insumeaza peste 10.000 de ore de operatii de chirurgie estetica si reconstructiva.
Pacienta care urmeaza a fi operata a fost diagnosticata cu cancer mamar iar in urma cu un an a suferit o mastectomie a sanului drept, de atunci, viata ei familiala si sociala suferind transformari dramatice.
Sursa: InformatiaMedicala.ro

 

7) Studiu: Un compus care se gaseste in varza ar putea reduce efectele secundare ale radioterapiei
Un compus care se gaseste in varza ar putea proteja bolnavii de cancer in timpul radioterapiei si ar putea reduce efectele secundare provocate de acest tip de tratament, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani.
Potrivit cercetatorilor americani de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown, compusul DIM (3′-diindolilmetan), regasit in varza, dar si in alte legume crucifere, ca broccoli si conopida, a reusit sa protejeze cobaii, in timpul testelor de laborator, dupa ce acestia au fost expusi la doze letale de radiatii, informeaza dailymail.co.uk.
In timpul testelor, cercetatorii au expus cobaii la doze letale de radiatii gamma, apoi li s-a administrat zilnic o injectie cu DIM timp de doua saptamani, la 10 minute dupa expunerea la radiatii.
Toti cobaii netratati au murit, dar mai bine de jumatate dintre cobaii tratati cu DIM au ramas in viata 30 de zile dupa expunerea la radiatii, indiferent daca prima injectie a fost administrata cu 24 de ore inainte sau dupa iradiere.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points