Stiri la zi din domeniul medical

1) Licenta ar putea reprezenta o prima etapa de intrare la rezidentiat
Examenul de licenta ar putea sa reprezinte o prima etapa de intrare in rezidentiat, a spus Raed Arafat, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, conform Agerpres.
“Admiterea in rezidentiat nu se va face pe baza notelor din facultate. Una dintre variante ar fi ca examenul de licenta sa reprezinte o prima etapa de intrare in rezidentiat. Examenul de licenta poate sa devina un examen mult mai serios, care sa fie un filtru, pe baza lui sa devina doctor si sa fie prima parte a rezidentiatului. Tematica este aceeasi ca si la rezidentiat”, a spus secretarul de stat.
Raed Arafat a precizat ca absolventul cu o anumita pregatire in medicina va primi un drept.
“Nu mai vrem doctori care sa stea in strada fara drept de libera practica si fara a face nimic. Medicul care termina o anumita pregatire va primi un anumit drept. Se va mari baza de pregatire”, a mai spus secretarul de stat.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Abuzul la copii, un fenomen tot mai des intalnit in societatea romaneasca
Abuzul in randul copiilor este un fenomen tot mai des intalnit in societatea romaneasca. Potrivit unui studiu realizat in 2013 de Asociatia Salvati Copiii, 38% dintre parinti recunosc abuzul fizic asupra copiilor in familie, 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor in timp ce 20% dintre parinti sustin ca bataia reprezinta un mijloc de educatie a copilului.
In fata acestei statistici alarmante privind abuzul la copii, Societatea Academica a Stiintelor Comportamentale a organizat in data de 16 octombrie 2013, Conferinta dezbatere „Impreuna putem mai mult! Abuzul asupra copilului – forme de identificare si preventie din perspectiva medicala, pedagogica si psihologica”. Evenimentul s-a adresat autoritatilor, institutiilor, profesionistilor din sanatate si specialistilor implicati in problematica abuzului la copii.
„Societatea Academica a Stiintelor Comportamentale, pe langa activitatea stiintifica si academica desfasurata, are si o alta componenta, cea sociala care vizeaza copiii defavorizati a caror comportamente au fost afectate de conditiile socio-economice scazute, conditiile de trai precare si lipsa unui stil de viata adecvat varstei. Prevalenta ridicata a cazurilor de abuz in randul copiilor impune informarea si educarea publicului cu privire la acest fenomen, pentru ca efectele sa fie percepute drept pericole reale in dezvoltarea copiilor”, a declarat dr. Gabriela Iorgulescu, presedinte Societatea Academica a Stiintelor Comportamentale din Romania.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

3) Poliartrita reumatoida, depistata la timp, poate economisi banii statului
Statul pierde mai multi bani cu pacientii care au depistat boalile reumatice tarziu, in special poliartrita reumatoida, decat cu cei care sunt in stadii incipiente ale bolii, a atras atentia dr. Catalin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatice “Dr. Ion Stoia” din Bucuresti, in cadrul unei conferinte.
Doctorul a subliniat faptul ca populatia ar trebui sa mearga la medicul reumatolog din timp ca sa depisteze o forma sau alta de boala, pentru a nu-si pierde dintr-odata capacitatea de munca. Pierderea capacitatii de munca este cea mai costisitoare consecinta a artritei reumatoide precoce.
In urma tratamentului, raspunsul terapeutic bun poate reduce aceste consecinte economice. Pierderea medie, prin incapacitate de munca, este de aproape treizeci de mii de euro pentru un pacient, pe an. Un medicament costisitor insa, poate produce o economie societatii, daca e capabil sa mentina bolnavul pe piata muncii.
“Doar 1/3 din bolnavii cu poliartrita, dupa 15 ani de boala, inca pot sa lucreze. Ca si costuri pentru societate, se situeaza undeva la aproape 30 de mii de euro pe an. Niciun tratament actual nu ajunge la aceste costuri, oricat de costisitor ar fi”, a spus dr. Codreanu.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

4) Piata suplimentelor alimentare: teleshoppingul si vanzarea online si din portbagaj, intre principalele probleme
Teleshoppingul si vanzarea pe internet si direct din portbagaj se numara printre problemele cu care confrunta industria suplimentelor alimentare din Romania, piata suplimentelor ridicandu-se la 250 de milioane de euro, iar numarul produselor de acest tip comercializate legal, la 17.000 – 18.000.
Informatiile au fost facute publice in cadrul evenimentului „Particularitatile comunicarii comerciale privind suplimentele alimentare”, organizat miercuri, la Bucuresti, de Consiliul Roman pentru Publicitate (RAC), in colaborare cu Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) si Consiliul National al Audiovizualului (CNA).
In acest context, Catalin Vicol, presedintele PRISA, a spus ca piata de suplimente alimentare (inclusiv vitamine, minerale etc.) din Romania este estimata la 250 de milioane de euro (circa 12,5 euro pe cap de locuitor).
Sursa: Mediafax.ro

0 Points