Stiri la zi din domeniul medical

1) Cardurile de sanatate, distribuite din 2014
Distributia cardurilor de sanatate ar putea incepe in prima parte a anului viitor, pe masura ce sunt tiparite de Imprimeria National, a declarat Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, conform Agerpres.
In prezent, sunt disponibile aproximativ doua milioane de carduri dintr-un total estimat la 15 milioane.
“Daca Imprimeria Nationala continua ritmul de cel putin 50.000 de carduri pe zi, ar trebui ca in a doua jumatate a anului viitor lucrurile sa se incheie. De asemenea, pana in acel moment va trebui sa facem in asa fel incat distributia sa fie posibila”, a spus Cristian Busoi.
Operatiunile de distributie catre populatie s-ar putea realiza prin intermediul oficiilor postale, in urma refuzului medicilor de familie de a efectua acest serviciu. In acest sens, presedintele CNAS a afirmat ca a facut o propunere de modificare a legii, urmand ca autoritatile sa solicite sprijinul medicilor de familie sau al primariilor doar pentru acele carduri care nu ajung la asigurati din cauza ca nu se cunoaste adresa lor exacta.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Spitalele isi vor primi banii pe ultimele luni din 2013
Spitalele nu vor avea probleme cu plata salariilor sau a utilitatilor pana la sfarsitul acestui an, a spus Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), conform Agerpres.
“I-am reasigurat pe managerii de spitale, (…) ca lucrurile sunt gestionate in ceea ce priveste situatia spitalelor, ca nu va fi nicio problema cu plata salariilor si a utilitatilor”, a declarat Cristian Buoi.
Referindu-se la bugetul CNAS, Cristian Busoi a apreciat ca este prea devreme sa fie avansate cifre exacte, dar a precizat ca valoarea sumelor de care va dispune Casa anul viitor va fi mai mare ca in acest an.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Vaccinul universal impotriva tuturor formelor de gipa, la un pas de realizare
Un vaccin care ofera protectie pe toata durata vietii in fata tuturor tipurilor de gripa ar putea fi disponibil in urmatorii cinci ani, conform Mediafax.
Tinand cont de faptul ca noile tulpini de virus gripal pot fi chiar mortale pentru oameni, scopul cercetatorilor a fost crearea unui super-vaccin, care sa protejeze populatia pe toata durata vietii.
Experti din Marea Britanie si Europa sustin ca au facut un pas important in descoperirea unui asemenea vaccin, ei fiind pe punctul de a incepe testele pe scara larga, dupa ce acesta a fost experimentat cu succes mai multi ani pe subiecti umani.
Daca totul va decurge normal, noua injectie va elimina nevoia de a folosi orice alte vaccinuri anuale si ar putea salva mii de vieti in fiecare an.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

0 Points