Stiri la zi din domeniul medical

1) O suta de transplanturi hepatice, in 2013, la Institutul Clinic Fundeni
O suta de proceduri de transplant hepatic au fost realizate in 2013 la Institutul Clinic Fundeni, un record pentru aceasta activitate, conform Agerpres.
In Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic “Dan Setlacec” din Institutul Clinic Fundeni, au fost efectuate doua transplanturi hepatice de catre echipa prof. dr. Irinel Popescu la o pacienta de 59 ani cu ciroza hepatica, in urma unei infectii cu virus B si D, precum si la un pacient de 57 de ani, cu ciroza hepatica datorata unei infectii cu virus C.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Implant auditiv cu transmisie osoasa, realizat cu succes la Bucuresti
Primul implant auditiv cu transmisie osoasa Bonebridge din Romania a fost realizat cu succes, intr-o clinica din Bucuresti.
Prof. dr. Wolf Dieter Baumgartner, din Austria, a realizat implantul pe un pacient care a fost diagnosticat cu hipoacuzie in urma cu mai bine de 14 ani si pentru care toate celelalte variante de recuperare auditiva nu au adus beneficii reale.
„Pacientul pe care l-am operat este un adult tanar care s-a nascut sanatos dar care la varsta copilariei a facut o infectie severa. Aceasta infectie a distrus totul in ureche astfel ca dupa cateva operatii realizate de alti specialist, infectia este vindecata, insa el nu aude. Cum urechea interna nu a fost afectata de infectie, am realizat implantul Bonebridge intr-o zona anatomica noua, l-am testat in timpul operatiei si functioneaza. Sunt foarte sigur ca va auzi bine”, a declarat prof. dr. Baumgartner.
Noua tehnologie permite persoanelor diagnosticate cu hipoacuzie de transmisie sau mixta sau cu surditate unilaterala sa auda din nou o gama completa de sunete.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Un nou director general interimar la Institutul Cantacuzino
Dr. Aurelia Gratiela Draghici a fost numita in functia de director general interimar al Institutului Cantacuzino, printr-un ordin semnat de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, conform Agerpres.
Eugen Nicolaescu i-a dispus noului director realizarea planului de actiuni intocmit de Consiliul de Administratie in cursul saptamanii trecute si sa aiba in vedere prevenirea unor situatii precum cele care au dus la destituirea fostului director general.
Raportul Corpului de Control al ministrului Sanatatii referitor la activitatea fostului director general, Radu Iordachel, consemneaza, printre altele, “lipsa de viziune” a acestuia si faptul ca nu a avut “un plan de redresare pe termen scurt, mediu si lung, toate acestea avand un impact negativ asupra functionarii Institutului Cantacuzino”.
De asemenea, fostului director general i se reproseaza ca a invocat lipsa de atributii privind reluarea productiei de vaccin si faptul ca atributiile respective au fost conferite directorului general adjunct.
“Atributiile privind asigurarea materiei prime si a structurii de personal adecvat sunt in responsabilitatea Directorului General, conform prevederilor legale privind conducerea operativa a Institutului”, se mai arata in raport.
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points