Stiri la zi din domeniul medical

1) Revizuirea Legii salarizarii unitare, o solutie pentru cresterea veniturilor medicilor
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, dupa intalnirea cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate (CPS), ca se va revizui Legea salarizarii unitare, pentru majorarea salariilor personalului medical, dar dupa evaluarea modului in care aceasta poate fi aplicata, conform Agerpres.
“De principiu, se va face o evaluare a modului in care se poate aplica Legea salarizarii unitare, dar pentru aceasta se va fixa un colectiv de lucru care va lucra saptamana viitoare. Va face evaluari in ceea ce priveste in mod special revizuirea grilelor de salarizare, in care sa fie incluse si categorii de personal pe care noi le numim conexe – psihologi, biochimisti, laboranti (…). Dupa evaluarea la sfarsitul acestei luni, sa incercam sa avem discutii cu Ministerul Finantelor pentru a putea preciza ce influenta va fi pe bugetul 2014 si in functie de aceasta sa se hotarasca demersul pe mai departe”, a mai spus Nicolaescu.
La randul sau, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a sustinut ca este normal sa se mearga pe o lege unitara de salarizare, pentru ca telul este in final acelasi pentru toti: in primul rand sa se creasca salariile pentru sistemul sanitar si in acelasi timp sa se incerce rezolvarea decalajului “enorm” care exista la ora actuala intre salariul minim si cel maxim din sistemul bugetar.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Ziua internationala a balbutiei: Un nou studiu pune la indoiala abordarile cliseu
Balbutia – sau mai popular balbaiala – afecteaza intre 4 si 5 la suta dintre copii, disparand la varsta adulta in 8 cazuri din 10. Afectiune de origine multifactoriala, balbutia mai este inca perceputa ca o problema de ordin psihologic, informeaza cotidianul francez Le Figaro.
Considerata de multe ori o problema ce tine de vorbit, balbutia altereaza fluiditatea cuvintelor si implicit a comunicarii. In majoritatea cazurilor, ea apare la persoane extrem de tinere, dar poate surveni si la varsta adulta, in special ca urmare a unor traumatisme.
In Franta, exista circa 600.000 de persoane care sufera de balbism. Ziua internationala a balbutiei, marcata la 22 octombrie, constituie o buna ocazie pentru a cunoaste mai bine acest handicap si abordarile posibile.
„Vorbitul poate fi comparat cu scrierea”, explica Marie-Claude Monfrais-Pfauwadel, medic specialist in balbism. „Initial, scrierea este haotica, insa ea se poate fluidiza pentru a deveni automata, cand te gandesti la ce scrii, nu la gesturile scrierii”, precizeaza specialista.
Sursa: InformatiaMedicala.ro

 

3) Studiu: Riscul de a dezvolta ADHD este mai mic in randul copiilor care locuiesc in zone insorite
Copiii care locuiesc in zone insorite au un risc mai scazut de a dezvolta ADHD (Deficit de Atentie/ Tulburare Hiperkinetica), potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii olandezi.
Cercetatorii olandezi au descoperit ca in regiunile foarte insorite aceasta afectiune are o incidenta mai mica, sugerand ca intensitatea ridicata a luminii soarelui poate exercita un efect protector asupra copiilor, informeaza dailymail.co.uk.
Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat harti care prezinta cele mai afectate state din SUA si alte noua tari si cat de insorite sunt acestea.
Chiar si dupa ce au luat in considerare alti factori aflati in legatura cu dezvoltarea ADHD, acestia au observat ca exista o relatie intre intensitatea solara si numarul copiilor care sufera de aceasta afectiune.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points