Stiri la zi din domeniul medical

1) Agentia pentru medicamente a SUA va intari controlul asupra anumitor analgezice
Agentia pentru medicamente a SUA (FDA) a anuntat joi ca va intari controlul asupra analgezicelor opioide ce contin hidrocodon, cum este medicamentul Vicodin, pentru a combate consumul abuziv de aceste substante, relateaza AFP.
Agentia va recomanda pana la inceputul lunii decembrie reclasarea acestor medicamente, a precizat directoarea Centrului de evaluare a medicamentelor din SUA, Janet Woodcock. In prezent, analgezicele pe baza de hidrocodon sunt clasate la nivelul trei, pe o scara de la 1 la 5 privind potentialul de a crea dependenta. FDA propune de acum nivelul doi, unul mai restrictiv.
Hidrocodon este un opioid semisintetic derivat din doua opinacee naturale — codeina si tebaina. FDA este preocupata din ce in ce mai mult de abuzul si folosirea necorespunzatoare a acestor medicamente care au ‘creat o epidemie in unele parti ale SUA’.
Sursa: InformatiaMedicala.ro

 

2) Reforma in sistemul sanitar, una dintre temele discutate de reprezentantii Ministerului Sanatatii cu cei ai FMI, BM si CE
Reformarea sistemului sanitar romanesc a reprezentat principala tema de discutie a conducerii Ministerului Sanatatii cu reprezentantii Fondului Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, in cadrul unei intalniri din data de 25 octombrie 2013, potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii.
„Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a prezentat delegatiei stadiul proiectelor de reforma ale Ministerului Sanatatii, aflate in dezbatere publica, apreciind faptul ca toate proiectele se afla in graficul asumat impreuna cu partenerii internationali. In cadrul discutiilor, un accent important a fost pus pe introducerea pachetului de servicii medicale de baza si, concomitent, a pachetului de asigurari private suplimentare”, se precizeaza in comunicatul de presa.
De asemenea, ministrul Sanatatii i-a asigurat pe reprezentantii FMI, BM si CE ca proiectele care stau la baza reformei in sanatate sunt de natura sa creeze un sistem public de sanatate echilibrat, care sa respecte nevoile populatiei.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

3) Rodica Tanasescu: „Medicul de familie nu e organ fiscal”
Medicii de familie au transmis vineri Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ca ei nu pot verifica veniturile pacientilor, dupa ce organele de control au depistat ca unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, desi veniturile lor depaseau plafonul stabilit prin lege, a spus dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), conform Agerpres.
„Pentru pacientii care au numai pensie mai mica de 700 de lei exista o prevedere de protectie sociala iar acestia pot primi si medicamentele de pe lista B tot cu compensare de 90% din pretul de referinta. Casa Nationala de Asigurari ne-a adus in situatia sa platim noi, in situatia in care ANAF, Curtea de Conturi au constatat ca anumiti pacienti mai aveau si alte venituri, de care medicul de familie nu stia”, a declarat dr. Rodica Tanasescu.
Ea a precizat ca astfel de nereguli nu pot fi imputate medicilor de familie, care nu au atributii in domeniul fiscalizarii.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

4) Studiu: Cum ne afecteaza lumina artificiala starea de sanatate
Supraexpunerea la lumina artificiala afecteaza starea de sanatate, provocand tulburari diverse, de la obezitate si diabet pana la depresie si chiar cancer, se arata intr-un studiu publicat recent, la care au participat ca voluntari persoane care lucreaza in ture de noapte.
Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea din Connecticut, efectuat pe 2.000 de barbati, a aratat ca muncitorii din tura de noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostata. In alt studiu, femeile care lucrau in ture de noapte aveau un risc cu 60 % mai mare de a suferi de cancer la san, dar riscul nu ii vizeaza doar pe cei care lucreaza noaptea, potrivit dailymail.co.uk.
„Expunerea la lumina artificiala in timpul noptii ar putea fi asociata cu un risc crescut de cancer la san si poate cauza insomnie, probleme gastrointestinale, schimbari bruste de dispozitie si boli cardiovasculare”, se arata intr-un raport stiintific, publicat in 2012 de Comisia Europeana.
Sursa: Mediafax.ro

0 Points