Stiri la zi din domeniul medical

1) Prof. univ. dr. Irinel Popescu: In aproximativ 2 ani, I.C. Fundeni va avea un centru de excelenta in medicina translationala
Institutul Clinic Fundeni va avea in aproximativ doi ani un centru de excelenta in medicina translationala, dupa cum a declarat prof. univ. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Boli Digestive si Transplant Hepatic, cu ocazia deschiderii Zilelor Institutului Clinic Fundeni, din data de 30 octombrie 2013.
„In cadrul Institutului Clinic Fundeni avem un proiect de dezvoltare al unui centru de excelenta in medicina translationala. Constructia centrului va incepe in scurt timp si intr-un an si jumatate, maximum doi speram sa fie gata si sa fie una dintre cele mai moderne unitati de cercetare in domeniu. Faptul ca acest proiect, dintr-o intreprindere al carei demers a inceput in urma cu trei ani de zile se datoreaza Ministerului Sanatatii si domnului ministru Eugen Nicolaescu”, a adaugat prof. univ. dr. Irinel Popescu.
Sursa: Sanatateatv.ro

 

2) Statul a pierdut 25 de milioane de euro din cauza consumului daunator de alcool, in 2012
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a platit aproape 25 de milioane de euro, in 2012, pentru persoanele cu probleme de sanatate din cauza consumului daunator de alcool, se arata in primul studiu romanesc privind impactul economic al consumului de alcool asupra sistemului national de sanatate, a spus conf. univ dr. Florentina Furtunescu, coordonatorul studiului.
In cadrul studiului, care s-a realizat intre mai-octombrie 2013 si a vizat anul 2012, s-au analizat costurile privitoare la consumul daunator de alcool si efectele nefaste ale acestuia.
„Scopul studiului nostru, de fapt, a constat in evaluarea costurilor de alcool asupra sistemului de sanatate. Ideea studiului a fost generata de nevoia evidenta de informatie in legatura cu efectele consumului daunator de alcool la nivelul dsistemului de sanatate, la nivelul populatiei si, nu in ultimul rand, cu efectele financiare”, a spus conf. univ. dr. Florentina Furtunescu.
S-a constatat ca exista efecte multiple, complexe in plan economic, social si al starii de sanatate din cauza consumului daunator de alcool.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Medic: Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai multi romani decat europeni
Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai multi romani decat europeni si de sapte ori mai multi decat americani, a declarat pentru Mediafax profesor doctor Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).
Medicul a spus ca, din pacate, Romania ocupa un loc fruntas la capitolul accident vascular cerebral.
„Putem nominaliza ca principali vinovati ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, bolile cardiace – fibrilatia atriala, infarctul miocardic, bolile valvulare, dislipidemia, diabetul zaharat, fumatul, bolile vaselor mari de sange – de exemplu disectia arteriala, care reprezinta una dintre principalele cauze de accident vascular cerebral la tineri, cauze rare – genetice, vasculite, varsta inaintata”, a precizat profesor universitar doctor Dafin Muresanu.
Sursa: Mediafax.ro

 

0 Points