Stiri la zi din domeniul medical

1) SRCUT cauta solutii pentru pacientii politraumatizati
Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie (SRCUT) a continuat seria conferintelor dedicate politraumei cu o noua intalnire care a avut loc la Timisoara, intre 25-26 octombrie. Aici s-au intalnit medici chirurgi, urgentisti si anestezisti din zona de Vest, in cadrul celei de-a patra editii a Conferintelor avand ca tema “Managementul pacientului politraumatizat in spitalele din Romania”.
Scopul acestei serii de intalniri este de a gasi solutii pentru ca spitalele romanesti, confruntate cu tot mai multe lipsuri, sa poata oferi ingrijire optima pacientilor politraumatizati adusi de urgenta cu ambulanta, stiut fiind ca rezolvarea unui caz de politrauma este mai costisitoare decat suma care se deconteaza spitalelor prin sistemul DRG (suma fixa pe caz ponderat, de aproximativ 1.700 de lei).
Motivul acestui dezechilbru este faptul ca pacientul cu traumatisme multiple, de cele mai multe ori victima unui accident de circulatie, are o evolutie imprevizibila, care necesita perioade lungi de internare si un consum important de resurse materiale, tehnice si umane. Astfel se ajunge in situatia in care spitalele nu isi recupereaza aceste cheltuieli la un nivel care sa le permita sa ofere ingrijire optima urmatorului caz.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Modificari in lista locurilor si posturilor la Rezidentiat
A fost suplimentat numarul de locuri la nivel national pentru concursul de Rezidentiat si s-au anulat sapte posturi.
La concursul de Rezidentiat din acest an s-au inscris, in total, peste 5100 de candidati care se lupta pentru 3026 de locuri si 810 posturi in Medicina, Medicina Dentara si Farmacie.
Numarul total de locuri pentru Medicina este de aproape 2700 si peste 3800 de candidati. In cazul Medicinei Dentare, s-au scos la concurs 271 de locuri, pentru aproape o mie de candidati inscrisi. In ceea ce priveste domeniul Farmacie – sunt o suta de locuri disponibile si 281 de candidati.
Numarul total de posturi scoase la concurs sunt 810 pe toata tara, conform site-ului oficial al Rezidentiatului 2013.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Vanzarile de medicamente in farmacii au scazut in trimestrul 3, comparativ cu 2012
Valoarea medicamentelor eliberate romanilor a scazut cu 3,3% in al treilea trimestru al anului 2013, comparativ cu acelasi trimestru al anului 2012, conform unui studiu Pharma & Hospital Report.
Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim Romania estimeaza ca valoarea medicamentelor eliberate catre pacienti in Romania a atins nivelul de 2,79 miliarde lei la pret de distributie in al treilea trimestru al anului 2013, in scadere cu 3,3% comparativ cu trimestrul 3 al anului 2012.
“Rezultatele recente confirma dificultatile din piata farmaceutica, disponibilitatea multor produse fiind semnificativ afectata. Prognoza ramane modesta, pentru anul 2013 mentinem rata de crestere anuala de 0,7%, insa pentru anul 2014, in conditiile neconfirmarii actualizarii listei de medicamente compensate, cresterea prognozata anterior (+2,7% in lei) ar putea fi ajustata suplimentar la incheierea anului curent”, a declarat Petru Craciun, director general Cegedim Romania.
Medicamentele pe baza de reteta (Rx) din farmacii, au atins o valoare de 2,02 miliarde lei, in scadere cu 3,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Medicamentele fara prescriptie (OTC) au atins o valoare de 0,40 miliarde lei, in crestere cu 3,0%.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

0 Points