Stiri la zi din domeniul medical

1) CNAS, un buget mai mare in 2014, comparativ cu 2013
Bugetul alocat sanatatii pentru anul 2014 va fi mai mare decat anul acesta, a declarat joi presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, conform Agerpres.
“Saptamana viitoare Guvernul Romaniei va stabili suma alocata sistemului sanitar, dupa care bugetul va intra in dezbatere in Parlament”, a spus Busoi intr-o intalnire cu presa.
Presedintele CNAS a precizat ca, in 2014, zona finantarii spitalelor trebuie privita cu atentie si a spus ca trebuie sa se puna accent pe spitalizarea de zi si pe ambulatoriul de specialitate.
Cristian Busoi a mentionat ca in 2014 CNAS va avea mai multe provocari: “Este vorba de lista de medicamente compensate si gratuite, care trebuie extinsa, trebuie avut in vedere ca plata furnizorilor incepand din februarie 2014 trebuie facuta la 60 plus 30 de zile potrivit noilor reglementari europene”, a spus Busoi.
Problema medicamentelor hepatice
Presedintele CNAS s-a referit si la patologia hepatitei, incluzand intentia de a aproba tripla terapie pentru hepatita C, in conditiile in care se aproba noua lista de medicamente. El a facut referire la o recenta intalnire avuta la Bruxelles, unde Comisia Europeana s-a aratat ingrijorata de incidenta mare a hepatitei B si C comparativ cu alte tari.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

2) Europa, reticenta in acceptarea formularelor E112 si S2
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, a declarat joi ca sunt cateva tari europene foarte restrictive in a accepta formularele E112 si S2 pentru tratamentele in strainatate ale romanilor, cauza fiind neplata serviciilor medicale catre aceste tari de-a lungul anilor, conform Agerpres.
El a spus ca in aproximativ 20 de ani s-a acumulat o datorie de 168 de milioane de euro.
“Va trebuie sa crestem banii pe care ii alocam tratamentelor in strainatate, nu pentru ca as vedea neaparat o mare crestere a numarului romanilor care se trateaza in strainatate incepand cu anul viitor, dar in primul rand, pentru ca avem inca de platit datorii din anii trecuti si cateva tari europene sunt foarte nelinistite in privinta acestor datorii. Avem informatii de la pacienti ca sunt din ce in ce mai restrictivi si cateva tari europene sunt foarte nelinistite in privinta acestor datorii in a accepta formularul S2 si E 112 uneori chiar si cardul european de sanatate, ceea ce este extrem de ingrijorator. De exemplu, un semnal clar este dinspre Germania”, a spus Cristian Busoi.
Cum sunt decontate tratamentele in strainatate
Presedintele CNAS a explicat modul in care se deconteaza tratamentele in strainatate pe reglementarile europene si prin directiva transfrontaliera nr. 24 din 2011.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Procedurile chirurgicale ar putea fi verificate
Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de ordin privind aprobarea listei de verificare a procedurilor chirurgicale care are ca scop cresterea calitatii si sigurantei serviciilor medicale furnizate pacientilor, conform Agerpres.
De asemenea, proiectul prevede masuri ce vizeaza cresterea sigurantei serviciilor de anestezie, evitarea infectiilor in chirurgie si stimularea comunicarii intre membrii echipei medicale.
Potrivit documentului, coordonatorul listei de verificare va confirma in mod verbal:
– datele personale ale pacientului;
– tipul de procedura planificata precum;
– zona anatomica unde urmeaza sa fie realizata procedura. In cazul unor proceduri care implica zone (structuri, parti) multiple acestea trebuie evidentiate individual. In plus, se va verifica semnarea consimtamantului informat de catre pacient.
“Chiar daca aceste informatii sunt repetitive, subliniem faptul ca aceasta etapa este esentiala, astfel incat echipa medicala sa nu efectueze o procedura chirurgicala eronata asupra pacientului. In cazul pacientilor care se afla in imposibilitatea de a-si exercita consimtamantul, minorilor si persoanelor fara discernamant, se va lua legatura cu un membru al familiei sau cu reprezentantul legal al acestora. In cazul urgentelor, procedurile chirurgicale se pot realiza fara consimtamant obtinut anterior prin consensul echipei medicale”, se arata in proiectul supus dezbaterii publice.
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points