Stiri la zi din domeniul medical

1) APMGR si Ministerul Sanatatii au agreat o taxe clawback diferentiata
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) si Ministerul Sanatatii au cazut de acord asupra unor masuri care vor incuraja consumul de medicamente generice, printre care si introducerea calculului diferentiat al taxei de clawback pentru medicamentele iesite de sub brevet.
In acest fel, se va asigura accesul populatiei la tratament cu pret accesibil in conditii de eficienta economica.
De asemenea, se doreste revizuirea sistemului de stabilire a pretului pentru medicamentele generice.
„Masurile agreate vor asigura accesul majoritatii populatiei la tratament cu pret accesibil, ne vor ajuta sa prevenim disparitia medicamentelor ieftine de pe piata si sa asiguram dezvoltarea industriei farmaceutice locale”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.
„Aceste masuri respecta principiile si actiunile asumate de APMGR si de Ministerul Sanatatii in cadrul Protocolului incheiat la inceputul acestui an,” a adaugat Damian.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

 

2) Conferinta internationala Bioceramics, desfasurata la Bucuresti
Conferinta Internationala Bioceramics 25 se desfasoara pentru prima oara la Bucuresti, intre 7-10 noiembrie, si este organizata de Societatea Internationala pentru Ceramica in Medicina (ISCM) si Societatea Romana de Biomateriale (SRB).
“Este prima oara cand a fost aleasa o tara din Europa de Est pentru a gazdui acest eveniment stiintific, ca o recunastere a eforturilor facute de cercetatorii romani”, a spus prof. Iulian Antoniac, presedintele ISCM si al SRB.
Conferinta este structurata in trei mari categorii:
• Biomateriale;
• Aplicatii in Stomatologie;
• Aplicatii in Ortopedie.
“Conferinta are loc pentru prima data la Bucuresti si este importanta, pentru ca bioceramicele si biomaterialele sunt folosite foarte mult in medicina, in special in medicina dentara, chirurgie ortopedica, neurochirurgie, chirurgie cardiovasculara”, a mai spus prof. Antoniac.
Sursa: PaginaMedicala.ro

 

3) Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate, pregatita de greva
Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate a strans 70 zeci de mii de semnaturi cu care poate oricand sa declanseze greva generala.
Reprezentantii Coalitiei au protestat pentru ca Guvernul sa inteleaga ca Sanatatea este o prioritate.
“A fost necesar sa pichetam Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor, sa facem greva japoneza si sa iesim la Marsul Tacerii in numar de peste 10.000 de profesionisti din sanatate, pentru ca Guvernul sa admita in sfarsit cel putin declarativ ca Sanatatea este prioritate nationala”, conform unui comunicat al Coalitiei.
De asemenea, Coalitia cere ca si guvernantii sa isi respecte propriul program facut public, asa cum si reprezentantii acesteia si-a respectat programul de actiune.
„Noi ne-am respectat programul de actiune – decidentii ar trebui sa aiba aceeasi atitudine si sa isi respecte propriul program de guvernare facut public in perioada electorala”, se mai arata in comunicat.
Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Points