Stiri la zi din domeniul medical

1) Cercetarea telocitelor, finantata din fonduri europene
Pentru prima oara de la descoperirea telocitelor de catre academicianul Laurentiu M. Popescu, statul roman sprijina cercetarile, in cadrul unui proiect intitulat „Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babes pentru cercetare avansata in medicina celulara si moleculara-CAMED”. Proiectul va fi co-finantat prin fondul European de Dezvoltare Regionala si se vor investi peste 43 de milioane de lei.
“Cercetarea telocitelor a primit recent un sprijin real din partea Ministerului Cercetarii, printr-un amplu proiect de modernizare si dezvoltare a infrastructurii Institutului Victor Babes, fapt ce deschide noi perspective atat pentru studiul telocitelor, cit si pentru alte domenii ale cercetarii medicale”, a explicat directorul general al INCD-Victor Babes.
Obiectivul proiectului este de a moderniza infrastructura Institutului cu echipamente „state of the art” pentru cercetare avansata in medicina celulara si moleculara si dezvoltarea a doua directii majore: terapia celulara si oncologia personalizata. INCD „Victor Baves” isi propune promovarea in sistem „open-acces” a tehnologiilor moderne si complementare de cercetare a proceselor biologice celulare si moleculare. Proiectul va dura un an si jumatate.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Pachetul de baza si contractul cadru 2014-2015 au fost aprobate de Guvern
Executivul a aprobat marti, 13 mai, proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de baza si minimal, si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015. Prin acest proiect de act normativ, in conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si in cadrul acordului cu institutiile financiare internationale, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale si pachetului de servicii de baza, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerul Sanatatii (MS).
“Este o masura importanta pentru sistemul de sanatate si pentru toti romanii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza in interesul pacientului. Pachetul de baza aduce ca noutate preventia, care va fi efectuata prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face preventie, lucru care va ajuta atat starea de sanatate a cetatenilor acestei tari, dar si intreg sistemul de sanatate”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Pentru asigurarea sustenabilitatii implementarii pachetelor de servicii medicale a crescut finantarea pentru segmentul de asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice si paraclinice, astfel incat acestea sa furnizeze servicii medicale in regim ambulatoriu, la costuri reduse fata de cele acordate in regim de spitalizare, concomitent cu degrevarea spitalelor prin reducerea internarilor.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Laurentiu M. Popescu: Telocitele ar putea fi folosite si in regenerarea ficatului
Academicianul Laurentiu M. Popescu, care a descoperit in 2005 telocitele, a declarat, marti, ca acestea ar putea fi folosite si in regenerarea hepatica, dupa ce studii anterioare au aratat ca au un rol in refacerea muschiului cardiac dupa infarct.
„Am putea spune ca, in ultima perioada, cel mai important pas facut in studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule in ficatul uman si rolul lor in regenerarea hepatica, in contextul in care ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenereaza cu adevarat”, a declarat, marti, Laurentiu M. Popescu, directorul general al Institutului National de Patologie „Victor Babes” si academicianul care a descoperit aceste celule in 2005, impreuna cu echipa sa de cercetatori de la institut.
In ceea ce priveste infarctul de miocard, cauza majora a deceselor din intreaga lume, s-a demonstrat recent ca telocitele joaca un rol important in regenerarea muschiului cardiac dupa infarct. Mai mult, au fost gasite telocite si in valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru industria de producere a valvelor cardiace artificiale, a mai spus Laurentiu M. Popescu, in cadrul unei conferinte organizate la Institutul „Victor Babes”.
Sursa: Mediafax.ro

0 Points

Previous Article

Next Article