Stiri la zi din domeniul medical

1) Conf. dr. Ioan Veresiu a fost desemnat Membru de Onoare al Asociatiei de Diabet din Ungaria
Conf. dr. Ioan Andrei Veresiu a fost desemnat Membru de Oniare in cadrul Asociatiei Nationale de Diabet din Ungaria, cu ocazia celui de-al XXII-lea Congres Bianual al Asociatiei Nationale de Diabet, desfasurat in aprilie, la Szeged, Ungaria.
Diploma de Membru de Onoare al Asociatiei Nationale de Diabet din Ungaria reprezinta o recunoastere a activitati stiintifice si de cercetare in domeniul diabetului zaharat a conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, dar si un semn de apreciere pentru colaborarea cu profesionisti din Ungaria in managementul neuropatiei diabetice si diabetului zaharat.
“Ma simt extrem de onorat sa fiu numit Membru de Onoare al Asociatiei Nationale de Diabet din Ungaria, cea mai importanta organizatie profesionala din domeniul diabetului zaharat din tara vecina, asociatie de care ma leaga o lunga si fructuoasa relatie profesionala”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, invitat special al Congresului de Diabet din Ungaria.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Organizatia Mondiala a Sanatatii: Depresia, principala maladie in randul adolescentilor
Depresia reprezinta principala cauza de boli si de handicap in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani, se afirma intr-un raport publicat miercuri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) despre sanatatea adolescentilor.
In plus, OMS noteaza ca trei cauze principale de deces ale adolescentilor pe plan mondial sunt „accidentele de transport, SIDA si sinuciderile”.
In 2012, 1,3 milioane de adolescenti au murit pe plan mondial.
Aproximativ 330 de tineri au murit in fiecare zi din acel an din cauza unui accident de transport.
Este pentru prima data cand OMS publica un raport complet dedicat problemelor de sanatate care ii afecteaza pe adolescenti.
Aceste probleme sunt asociate cu fumatul, consumul de droguri si de alcool, SIDA, sanatatea mintala, nutritie, sexualitate si violenta.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Studiu: Un implant creat de cercetatorii elvetieni ar putea vindeca tulburarile de echilibru
Cercetatorii de la Spitalul Universitar din Geneva (HUG) au pus la punct un implant ce permite redobandirea echilibrului pentru persoanele care sufereau de anumite tulburari de acest tip, determinandu-i pe oamenii de stiinta sa vorbeasca despre o „premiera mondiala”.
Potrivit unui comunicat publicat de HUG, un articol care descrie aceasta inventie a fost publicat in revista online Frontiers in Neurology.
Aproximativ 500.000 de persoane din Europa si Statele Unite sufera de „deficit vestibular”, o afectiune a urechii interne care genereaza tulburari de echilibru.
Aceasta afectiune a ramas insuficient cunoscuta, chiar si in randul corpului medical.
Studiile au aratat ca este nevoie de circa 9 ani pentru ca un pacient sa primeasca acest diagnostic si ca bolnavii au consultat pana la 20 de medici inainte de diagnosticul final, precizeaza comunicatul HUG.
Echilibrul poate fi afectat de tulburarile ce afecteaza urechea interna.
Sursa: Mediafax.ro

0 Points