Stiri la zi din domeniul medical

1) Dosarul electronic intra in vigoare. Va fi activat la prima consultatie a pacientului
Dosarul electronic, testat inca din 20 aprilie, va fi activat la prima consultatie a pacientului, indiferent daca aceasta se va face la cabinetul medicului de familie sau in spital.
“Initializarea se face cu ocazia unui prim consult. Urmatoarea accesare a dosarului ne permite sa accesam un minim de date legate de pacientul respectiv. Cine nu are nicio internare, este sanatos, are un dosar gol. Istoricul medical al pacientului va fi introdus fie prin preluarea datelor cu acordul medicilor, si aceasta este tema unui program viitor, din computerele pe care le au, din bazele de date, fie in spital”, a a declarat dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si responsabil cu promovarea dosarului electronic.
Dosarul va fi accesat de catre toti medicii care au cod de parafa, sunt specialisti si au semnatura electronica. In acel moment sunt adunate in dosar toate datele despre pacient existente in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internari, retete, analize. De asemenea, dosarul electronic poate fi accesat fara acordul pacientului in cazul urgentelor. In acest ultim caz, va exista disponibil sumarul de urgenta din cadrul dosarului, care nu va include antecedente personale, internari, consultatii generale si alte parti detaliate. Sumarul va contine avertizari (alergii, proteze interne, transplanturi), PNS si alte optiuni cu care pacientul este de acord sa le faca publice la aceasta rubrica.
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Expertul CNAS: 4% din populatie va avea capacitatea tehnica de a accesa dosarul electronic
In jur de 4% din populatia Romaniei are capacitatea tehnica de a accesa dosarul electronic de acasa, a explicat dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si responsabil cu promovarea dosarului electronic.
„Numai 4-4,5% din populatie are capacitatea tehnica, ma refer IT, de a-si accesa dosarul. Daca astazi isi acceseaza dosarul 4-4,5%, maine vom avea 5% si tot asa va creste capacitatea de accesare”, a declarat dr. Filip.
In situatii de urgenta, pacientul poate cere sa nu i se acceseze dosarul in intregime si atunci medicul curant va putea vizualiza doar partea de „sumar urgenta”. „Pacientul trebuie sa isi dea acordul. Daca pacientul nu isi da acordul, medicul va vizualiza doar zona de urgenta. Accesul se poate face fara acceptul pacientului doar intr-o singura zona – in zona de urgenta restul este cu acordul pacientului. In zona de urgenta sunt informatii care au fost considerate a fi vitale gen alergii, grupe de sange, boli cronice, proteze, dispozitive si inca doua care au fost cerute de medicii de familie: internarile si ultimele prescriptii”, a spus Filip.
Pacientul va putea accesa dosarul inca de la prima vizita la medic sau la spital. El va primi o matrice de securitate, cu care isi va putea accesa dosarul de acasa, in baza CNP-ului. Ca o masura de securizare in plus a dosarului, pacientul poate sa vada ora, ziua si IP-ul calculatorului de pe care a fost accesat acesta.
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) MS: Asistentii medicali, cei generalisti si moasele se vor pensiona la varsta de 65 de ani
Asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor putea pensiona la 65 de ani, conform Ministrului Sanatatii, care a anuntat adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 23 din 2014 de completare si modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
”Scaderea varstei de pensionare risca diminuarea periculoasa a numarului de asistenti medicali generalisti, moase si asistenti medicali angajati in unitatile sanitare publice, institutii care se confrunta deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin aceasta Ordonanta de Guvern, am tinut astfel cont atat de nevoile sistemului de sanatate, cat mai ales de dorinta de a ramane in activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scaderea varstei de pensionare”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile in baza carora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la varsta de 65 de ani, indiferent de sex. Urmare a acestei modificari legislative, din punct de vedere al pensionarii, asistentele medicale au intrat sub incidenta prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat acestea trebuiau sa se pensioneze inainte de 65 de ani.
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Studiu: Obezitatea poate creste riscul de deces provocat de cancerul mamar
Obezitatea poate creste cu pana la 34% riscul de deces provocat de anumite forme de cancer mamar, inainte de menopauza, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici publicat miercuri in Statele Unite ale Americii.
Oamenii de stiinta britanici au examinat datele clinice obtinute din testarea unui grup de 80.000 de femei, care au participat la 70 de astfel de studii. Acestia au observat ca obezitatea a crescut riscul de a deceda cu peste 30% in cazul a 20.000 de tinere bolnave de cancer estrogen-pozitiv, comparativ cu celelalte participante la studiu.
Tumorile canceroase de acest tip contin un receptor pentru estrogen, hormonul secretat de ovare, care favorizeaza dezvoltarea bolii. Peste 70% dintre cancerele mamare sunt de tip pozitiv pentru receptorii de estrogen.
In schimb, obezitatea nu a avut aproape niciun efect asupra mortalitatii unui grup de 40.000 de femei ce prezentau acelasi tip de tumoare, dupa instalarea menopauzei, si nici asupra celorlalte 20.000 de femei diagnosticate cu o forma de cancer mamar estrogen-negativ.
Sursa: Medifax.ro

5) Un antidepresiv reduce producerea proteinelor care cauzeaza maladia Alzheimer
Citalopramul, un antidepresiv prescris in mod obisnuit, inhiba producerea proteinelor beta-amiloide, care pot forma placi in anumite regiuni ale creierului si joaca un rol important in declansarea bolii Alzheimer, se arata intr-un studiu al cercetatorilor americani, publicat miercuri.
Studiul, efectuat pe cobai si oameni, a fost publicat in revista americana Science Translational Medicine si confirma rezultatele experimentelor preliminare efectuate pe soareci.
Un prim experiment efectuat pe 23 de persoane sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, a demonstrat ca o singura doza din acest antidepresiv a redus cu 37% producerea de beta-amiloide din creier, dupa 24 de ore.
Aceste proteine sunt produse de o activitate cerebrala normala, dar, in cazul persoanelor mai in varsta afectate de Alzheimer, productia de beta-amiloide creste, acestea aglutinandu-se pentru a forma placi, cunoscute si sub denumirea de „placi senile”.
Sursa: Mediafax.ro

0 Points

Previous Article

Next Article