Conform unui studiu recent, raspunsul imun al copiilor ii protejeaza impotriva COVID-19

Primul studiu in care s-au comparat raspunsurile imune ale adultilor si ale copiilor cu COVID-19 a identificat diferente cheie care pot contribui la a intelege de ce copiii fac de obicei forme mai usoare decat adultii. Aceste constatari au si implicatii importante pentru vaccinurile si medicamentele dezvoltate pentru a reduce COVID-19. Studiul a fost publicat astazi in revista Science Translational Medicine si a fost realizat de oamenii de stiinta de la Colegiul de Medicina Albert Einstein, de la Spitalul de Copii din Montefiore (CHAM) si de la Universitatea Yale.

Studiul a implicat 60 de pacienti adulti cu COVID-19 si 65 de pacienti copii cu COVID-19 (cu varsta mai mica de 24 de ani) internati la CHAM si in Sistemul de Sanatate Montefiore in perioada 13 martie – 17 mai 2020; 20 dintre pacientii pediatrici sufereau de noul sindrom inflamator multi-sistem (MIS-C). Sangele pacientilor a fost testat pentru a identifica prezenta mai multor tipuri de celule imune, raspunsuri la anticorpi si proteine ​​inflamatorii, cunoscute sub numele de citokine, pe care le produc celulele imune.

Copiii cu COVID-19 s-au simtit semnificativ mai bine decat adultii. Douazeci si doi de adulti (37%) au avut nevoie de ventilatie mecanica, spre deosebire de doar cinci (8%) dintre pacientii copii. In plus, 17 adulti (28%) au murit in spital, comparativ cu doi (3%) dintre pacientii copii. Nu s-au produs decese la pacientii pediatrici cu MIS-C.

„Constatarile noastre sugereaza ca in general copiii bolnavi de COVID-19 se descurca mai bine decat adultii, deoarece imunitatea lor innascuta, mai puternica, ii protejeaza impotriva SARS-CoV-2, noul coronavirus care produce boala”, a declarat co-autorul principal, Dr. Betsy Herold, medic sef al sectiei de boli infectioase si vicepresedinte pentru cercetare in departamentul de pediatrie de la Einstein si CHAM. Dr. Kevan C. Herold, C.N.H. Long, Profesor de imunologie si medicina la Facultatea de medicina Yale, a fost celalalt co-autor principal al studiului.

Oamenii au doua tipuri de imunitate – innascuta si dobandita. Imunitatea innascuta, in care celulele imune raspund rapid la patogeni invadatori de tot felul, este mai rezistenta in timpul copilariei. Imunitatea dobandita, al doilea tip de raspuns imun, este mai specifica si prezinta anticorpi si celule imune care vizeaza anumite virusuri sau alti microbi.

In comparatie cu pacientii adulti, pacientii copii cu COVID-19 participanti la studiu aveau niveluri semnificativ mai ridicate de anumite citokine asociate cu raspunsul imun innascut. Acest lucru sugereaza faptul ca raspunsul innascut mai puternic al tinerilor ii protejeaza impotriva dezvoltarii sindromului de detresa respiratorie acuta (SDRA) – semnul distinctiv al cazurilor severe si deseori fatale de COVID-19. O citokina in special, cunoscuta sub numele de IL-17A, a fost gasita la niveluri mult mai ridicate la pacientii copii si adolescenti decat la adulti. ”Nivelurile ridicate de IL-17A pe care le-am gasit la pacientii pediatrici pot fi importante in protejarea lor impotriva progresiei bolii lor COVID-19”, a spus Dr. K. Herold.

Atat pacientii copii, cat si cei adulti cu COVID-19 s-au dovedit a produce anticorpi impotriva proteinei spike a coronavirusului, pe care virusul o foloseste pentru a se lega de celule si pentru a le infecta. Acesti anticorpi anti-proteina spike includ anticorpi neutralizanti, care impiedica coronavirusul sa infecteze celulele. In mod paradoxal, cercetatorii au descoperit ca nivelurile de anticorpi neutralizanti la pacientii adulti cu COVID-19 care au murit sau au necesitat ventilatie mecanica au fost mai mari decat la cei care s-au recuperat – si semnificativ mai mari decat nivelurile detectate la pacientii pediatrici.

”Aceste rezultate sugereaza ca boala COVID-19 mai severa observata la adulti nu este cauzata de nereusita imunitatii lor dobandite de a produce raspunsuri cu celule T sau anticorpi”, a spus Dr. K. Herold. ”Mai degraba, pacientii adulti raspund la infectia cu coronavirus cu un raspuns imun adaptativ mult prea puternic, care poate influenta inflamatia asociata cu SDRA”.

Constatarile au implicatii importante pentru terapiile si vaccinurile anti-COVID-19. „Pacientii nostri adulti cu COVID-19 care s-au simtit foarte rau aveau un nivel ridicat de anticorpi neutralizanti, sugerand faptul ca plasma convalescenta – bogata in anticorpi neutralizanti – poate sa nu ajute adultii care au dezvoltat deja semne de SDRA”, a spus Dr. B. Herold. ”In schimb, terapiile care stimuleaza raspunsurile imune innascute la inceputul bolii pot fi deosebit de benefice”.

In ceea ce priveste vaccinurile, Dr. B. Herold remarca faptul ca, pentru majoritatea candidatilor la vaccin pentru protectie impotriva infectiei cu SARS-CoV-2, se urmareste cresterea nivelului de anticorpi neutralizanti. ”Poate ar fi bine sa luam in considerare evaluarea vaccinurilor care promoveaza imunitatea in alte moduri, cum ar fi prin consolidarea raspunsului imun innascut”, a mai spus medicul.

Sursa: Technologynetworks.com

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email