UC San Diego Health lanseaza un studiu clinic pentru evaluarea medicamentelor antivirale pentru COVID-19

Cu alte trei centre medicale UC Health, studiul sponsorizat de NIH va cerceta daca medicamentul denumit Remdesivir, un antiviral care este inca supus investigatiilor clinice, poate fi un agent sigur si eficient impotriva noului coronavirus COVID-19

 

Medici-oameni de stiinta de la patru centre medicale din cadrul Universitatii din California – UC San Diego Health, UC San Francisco, UC Irvine Health si UC Davis Health – au inceput sa recruteze participanti pentru un studiu clinic de faza II pentru a investiga siguranta si eficacitatea tratarii pacientilor adulti infectati cu COVID-19 cu remdesivir, un medicament antiviral care s-a dovedit activ in testele pe animale si in studii clinice umane impotriva SARS-CoV, MERS-CoV, Ebola, Marburg si a a altor virusuri.

 

Remdesivir nu este aprobat de Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA pentru tratarea infectiilor, insa este supus unor studii clinice pentru tratamentul mai multor boli virale, inclusiv infectii cu COVID-19 (SARS-CoV-2).

 

Studiul care se desfasoara in mai multe centre va fi randomizat, dublu-orb si cu brat de control placebo, avand capacitatea de a inscrie pana la 75 de locatii din intreaga lume. Studiul UC va incepe cu un grup mic de participanti. Toti trebuie sa fie pacienti spitalizati diagnosticati cu COVID-19. Toti trebuie sa fie pacienti ai centrului UC San Diego Health sau ai altor sisteme UC Health participante.

 

Dezvoltat de Gilead Sciences, remdesivir apartine unei clase de medicamente antivirale care inhiba ARN-polimeraza dependenta de ARN, o enzima necesara pentru ca unele virusuri ARN, cum este SARS-CoV-2, sa se multiplice. Astfel, inhibarea enzimei poate impiedica multiplicarea virala in celulele infectate. Cel mai des utilizat medicament antiviral din aceasta clasa de medicamente este aciclovirul, utilizat pentru tratamentul virusului herpes simplex, al varicelei si al zonei zoster.

 

Studiul va consta intr-o serie de comparatii cu doua brate intre diferiti agenti terapeutici si un brat de control placebo, cu monitorizare provizorie pentru a introduce brate noi, dupa cum va fi necesar, si pentru a permite oprirea din timp, in cazul in care vreunul dintre agenti se dovedeste a fi ineficient sau nesigur.

 

„Avand in vedere natura evolutiva, fluida a acestei cercetari si tinand seama de tot ce aflam de la o zi la alta despre virus si despre cum putem imbunatati tratamentul, studiul este conceput pentru a se adapta cu usurinta, pentru a canaliza cercetarea catre cele mai promitatoare cai”, a declarat unul dintre cercetatorii principali, Constance Benson, Doctor in Medicina, profesor de medicina la Facultatea de Medicina din cadrul UC San Diego si specialist in boli infectioase la centrul UC San Diego Health.

 

„Cu acest tip de proiect de studiu adaptativ, daca Remdesivir se dovedeste a fi sigur si activ, studiul clinic poate fi adaptat rapid pentru a elimina necesitatea bratului de control placebo si pentru a adauga un brat de tratament care sa includa si alte medicamente antivirale promitatoare sau alte medicamente aflate in faza de cercetare, pentru a le compara cu activitatea pe care o demonstreaza medicamentul remdesivir”.

 

Dan Sweeney, Doctor in Medicina, profesor clinic asociat din cadrul Diviziei de ingrijiri pulmonare, de ingrijiri critice si de medicina somnului de la Facultatea de Medicina din cadrul UC San Diego, este si el unul dintre cercetatorii principali din cadrul studiului demarat de UC San Diego.Proiectul este planificat sa se desfasoare pana la data de 1 aprilie 2023 si va implica in final un numar total de 440 de participanti. Este sponsorizat de Institutul National de Alergie si Boli Infectioase, parte a Institutelor Nationale de Sanatate (NIH).

 

Sursa: eurekalert.org

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email